Vreugde bij rechtsvelder Rojean Cleofa nadat midvelder Dennis Gustina de laatste uit van de wedstrijd heeft gemaakt.

Honkbal

Curaçao stunt tegen titelverdediger

Curaçao stunt tegen titelverdediger

Vreugde bij rechtsvelder Rojean Cleofa nadat midvelder Dennis Gustina de laatste uit van de wedstrijd heeft gemaakt.

Vreugde bij rechtsvelder Rojean Cleofa nadat midvelder Dennis Gustina de laatste uit van de wedstrijd heeft gemaakt.
Foto: © Rob Jelsma

Curaçao heeft vanavond op het World Port Tournament voor een enorme stunt gezorgd. De nog puntloze ploeg van hoofdcoach Raymond van Gurp schakelde vanavond eigenhandig titelverdediger en zevenvoudig kampioen Cuba uit. Daarmee staat Curaçao morgenmiddag tegenover Japan in de tweede halve finale.

Man van de wedstrijd werd Shurendell Mujica (3 uit 3). De korte stop van Curaçao sloeg in de tweede inning met een tweehonkslag twee punten binnen om zijn ploeg op een 1-2 voorsprong te brengen. Uiteindelijk waren beide teams met 3-3 in balans bij het ingaan van de negende inning. Opnieuw nam Mujica zijn ploeg op sleeptouw. Na een stootslag-honkslag van Dennis Gustina sloeg hij de bal diep het rechtsveld in voor een driehonkslag. Hij bracht daarmee niet alleen opnieuw Curaçao op voorsprong, maar scoorde niet veel later zelf ook het vijfde punt na een gestolen thuisplaat.

Curaçao boekte tegen Cuba zijn eerste overwinning op het World Port Tournament.

Curaçao boekte tegen Cuba zijn eerste overwinning op het World Port Tournament.
Foto: © Rob Jelsma

Daarmee was de sensatie compleet. Voor Curaçao was het nog maar de eerste overwinning van dit toernooi, nadat de eerdere vier wedstrijden allemaal werden verloren. Door de winst staat nu morgenmiddag niet titelverdediger Cuba in de tweede halve finales, maar krijgen de honkballers uit Curaçao een kans om zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de eindstrijd van het World Port Tournament. Cuba is veroordeeld tot het spelen om de vierde en vijfde plaats tegen gastheer Oranje.

Solohomerun

Door dit resultaat is Curaçao in ieder geval zeker van de derde plaats, een evenaring van het resultaat van twee jaar geleden. Toen eindigde Curaçao achter finalisten Cuba en het Nederlands Koninkrijk op de derde plaats. In vier eerdere edities plaatste het nationale team van Curaçao zich nog niet eerder voor de finale.
Het is de tweede keer dat Curaçao in Rotterdam wint van Cuba. Eerder gebeurde dat op 24 juli 2011. Hierna volgden op het World Port Tournament vijf overwinningen voor Cuba, inclusief de 3-2 zege tijdens de openingswedstrijd van deze zestiende editie vorige week zaterdag.

Cuba, dat in Rotterdam aanwezig is met reserveselectie, had vanavond in het Neptunus Familiestadion de score in de eerste inning geopend na een solohomerun van Yusniel Ibanez. Maar in het restant van de wedstrijd lieten de Cubaanse honkballers teveel kansen liggen. Maar liefst dertien lopers werden achtergelaten op de honken. In de negende inning liet de titelverdediger met één man uit zelfs volle honken onbenut. Nog niet eerder miste Cuba de finale van het World Port Tournament. Sinds 1997 staat de nationale ploeg van Cuba in de eindstrijd. Daarmee krijgt het Rotterdamse toernooi aankomende zondag een nieuwe kampioen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal