Mayron Cathalina

Honkbal

Profcontracten voor talenten uit Koninkrijk

Profcontracten voor talenten uit Koninkrijk

Mayron Cathalina

Mayron Cathalina

Niet lang nadat de internationale tekenperiode is aangebroken, waarbij clubs uit de Major League jonge talenten uit de hele wereld kunnen aantrekken, hebben inmiddels vijf honkballers uit het Nederlands Koninrkijk een profcontract aangeboden gekregen. Het gaat om Rushenten Tomsjansen, Givaine Basilia, Ceddanne Rafaela en Richgelon Juliana van Curaçao en Mayron Cathalina van Aruba.

Alle internationale honkballers, geboren buiten de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico, die de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt, of die voor 1 september zestien worden, komen in aanmerking voor een overeenkomst met een Major League-club. Zo’n zesduizend jonge honkballers hebben zich hiervoor geregistreerd. Voor een groot deel gaat het daarbij om spelers uit de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Mexico en Panama. Maar ook uit onder meer Nederland, Duitsland, Zuid-Korea, Spanje en Zweden.

Mayron Cathalina

Mayron Cathalina
Foto: © 297sports

Zondag 2 juli is de internationale tekenperiode aangebroken. Deze loopt door tot 15 juni 2018. De eerste monstercontracten zijn inmiddels getekend. Ook vier honkballers uit het Nederlands Koninkrijk zijn een overeenkomst aangegaan met een Amerikaanse profclub. Los Angeles Dodgers versterkte zich met buitenvelders Rushenten Tomsjansen en Mayron Cathalina. Tomsjansen is afkomstig van Curaçao, terwijl Cathalina zijn honkbalopleiding kreeg op Aruba.

De Curaçaose korte stop Givaine Basilia kwam tot een overeenkomst met Oakland Athletics, terwijl Cedanne Rafaela zijn handtekening zette onder een contract van Boston Red Sox. San Francisco Giants trok de rechtshandige Curaçaose pitcher Richgelon Juliana aan.

Finale

Richgelon Juliana

Richgelon Juliana

Ceddanne Rafaela werd vorige maand met Sta. Rosa Indians in het Tata Beaumont Ballpark op Curaçao nog kampioen in de Hubenil Big League. In de met 1-5 gewonnen finale scoorde hij één van de punten voor zijn ploeg. Verliezend finalist werd Sta Maria Pirates, de club waarvoor dit seizoen Givaine Basilia uitkwam in de Curaçaose jeugdcompetitie. In de Senior League was Rafaela bij Trai Seru de ploeggenoot van Richgelon Juliana. Op Aruba kwam Mayron Cathalina als buitenvelder uit voor Santa Cruz Rockets.

De dertig clubs uit de Major League hebben sinds 2 juli een groot aantal talenten uit met name de Dominicaanse Republiek en Venezuela gecontracteerd. Clubs kunnen in ieder geval minimaal $ 4,75 miljoen dollar uitgeven aan de internationale talenten. De meest opvallende overeenkomst was voor de Dominicaanse korte stop Wander Franco. Het zestienjarige neefje van Erick Aybar wordt gezien als het grootste talent in deze tekenperiode. Hij heeft een tekenbonus ontvangen van ruim 3,8 Amerikaanse dollars.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal