Wei Chuan Su aan slag voor Taiwan.

Honkbal

Taiwan als eerste team naar finale WPT

Taiwan als eerste team naar finale WPT

Wei Chuan Su aan slag voor Taiwan.

Wei Chuan Su aan slag voor Taiwan.
Foto: © Julia Pelealu

Taiwan heeft zich vanmiddag als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het World Port Tournament. Tweede honkman Han Lin, zes jaar geleden nog Meest Waardevolle Speler in Rotterdam, sloeg zijn ploeg tegen Japan naar een 2-4 overwinning. Japan krijgt morgenmiddag nog een herkansing tegen de winnaar van de wedstrijd van vanavond tussen titelverdediger Cuba en Curaçao.

Tijdens de zestiende editie van het World Port Tournament is Taiwan een opmerkelijke verschijning geworden. De Aziatische ploeg werd pas kort voor het toernooi bereid gevonden om Zuid-Koreau in het deelnemersveld te vervangen. Doordat het nationale juniorenteam al andere verplichtingen had, werd in korte tijd een selectie samengesteld uit spelers van de diverse industriële teams uit Taiwan. Aangevuld met onder meer de zeer ervaren Han Lin.

De binnenvelder is maar wat bekend in Rotterdam. Zes jaar geleden werd hij nog uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, beste slagman en Meest Populaire Speler. Al sinds de Haarlemse Honkbalweek in 2006 komt Lin naar Nederland. Hoewel Lin, uit eigen keuze, nooit in de Chinese Professional Baseball League (CPBL) heeft gespeeld, was hij tussen 2009 en 2015 wel een vaste waarde voor de nationale ploeg van Taiwan. En nam hij onder meer deel aan de World Baseball Classic.

Doorslaggevend

Zijn ervaring bleek vandaag in de halve finale tegen Japan doorslaggevend. In het Neptunus Familiestadion sloeg Lin honkslagen in de eerste, vijfde en zevende inning. Na zijn eerste hit opende hij in de eerste inning de score. Bij een 0-2 voorsprong sloeg hij in de vijfde inning nog eens twee ploeggenoten over de thuisplaat. Dat was voldoende voor de winst. Japan antwoordde alleen met punten in de zevende en achtste inning. Closer Cheng Hao Wang voorkwam hierna dat Japan het gat verder wist te dichten.

Met die 2-4 overwinning is Taiwan nu de eerste finalist geworden tijdens deze zestiende editie van het World Port Tournament. En dat mag verrassend worden genoemd. Taiwan wist deze week nog weinig indruk te maken. Tot vandaag had de ploeg in Rotterdam het op één na laagste teamslaggemiddelde (.226) en op één na hoogste verdiende puntengemiddelde (2.20).

Merkwaardige ontsnappingen

Maar door twee merkwaardige ontsnappingen tegen gastheer Nederland voorkwam Taiwan in Rotterdam een vroege aftocht. Op de openingsdag draaide Taiwan in zijn negende en laatste slagbeurt eerst een 1-0 achterstand tegen het Koninkrijksteam om in een 1-2 overwinning. Gisteravond in de tweede ronde ging Taiwan op herhaling. Nu werkte de ploeg in de laatste slagbeurt van de wedstrijd tegen Oranje een 1-3 achterstand weg. Door de eerste winst op Oranje verzekerde Taiwan zich van de derde plaats in de eerste ronde. Met de tweede zege werd niet alleen het Nederlands Koninkrijksteam uitgeschakeld, maar die winst was bovendien voldoende voor een plaats in de eerste halve finale.

De nederlaag was voor Japan een forse tegenslag. In de eerste ronde hadden de Japanse studenten, samengesteld uit de Kansai Big6 Baseball League, nog met 1-2 gewonnen van Taiwan. En bovendien hadden ze in hun eerste vijf wedstrijden alleen nog van titelverdediger Cuba verloren. Niettemin krijgt Japan nog wel een herkansing op een plaats in de finale. Morgenmiddag treffen de Japanse honkballers in de tweede halve finale de winnaar van de wedstrijd van vanavond tussen Cuba en Curaçao. Daarvoor lijkt Cuba de beste papieren te hebben. Niet alleen sloten de Cubaanse honkballers de eerste ronde als poulewinnaar af, maar won de nationale ploeg bovendien zeven van de laatste negen edities.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal