Rob Cordemans en Dwayne Kemp poseren met hun speciale jerseys, geflankeerd door technisch directeur Gijs Selderijk en KNBSB-bestuurslid Frits Mulder

Honkbal

Cordemans en Kemp gehuldigd tijdens WPT

Cordemans en Kemp gehuldigd tijdens WPT

Rob Cordemans en Dwayne Kemp poseren met hun speciale jerseys, geflankeerd door technisch directeur Gijs Selderijk en KNBSB-bestuurslid Frits Mulder

Rob Cordemans en Dwayne Kemp poseren met hun speciale jerseys, geflankeerd door technisch directeur Gijs Selderijk en KNBSB-bestuurslid Frits Mulder.

Vlak voor het begin van de wedstrijd tussen Team Kingdom of the Netherlands en Cuba tijdens het World Port Tournament zijn internationals Rob Cordemans en Dwayne Kemp gehuldigd voor het spelen van hun 100e interland.

Honkbal (maar natuurlijk ook softbal) en traditie gaan al vele jaren hand in hand. Niet alleen internationaal, maar ook in Nederland. Onze sporten hebben een rijke historie waar steeds vaker bij wordt stilgestaan. Het bereiken van mijlpalen behoort daar bij, zowel op clubniveau als op vertegenwoordigend niveau. Het Nederlands honkbalteam, dat de laatste jaren onder de naam Team Kingdom of the Netherlands aan grote internationale evenementen deelneemt, komt sinds 2006 vaker in actie dan in voorgaande jaren.

2006 was het jaar van de inaugurele World Baseball Classic (dit jaar vond de vierde editie plaats). Twee jaar later nam Oranje deel aan de Olympische Spelen in Peking. Nederland steeg ondertussen op de wereldranglijst en nam in de daaropvolgende jaren deel aan of kreeg uitnodigingen voor verschillende toernooien, zoals de St. Petersburg International, de Premier12 en de Samurai Warm-Up Games. Daarnaast is de nationale ploeg natuurlijk jaarlijks in actie te zien op de twee grote toernooien in eigen land, de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament.

Uitreiking

Het gevolg van het spelen van veel meer wedstrijden is ook het stijgen van het aantal interlandwedstrijden, zodat internationals een stuk sneller een mijlpaal bereiken. De KNBSB reikt de laatste jaren een ingelijst shirt met rugnummer uit aan spelers en speelsters die 100 interlands hebben bereikt, ook een nieuwe traditie. De uitreiking daarvan wordt nooit op het moment zelf gedaan. Daar wordt een moment voor gekozen tijdens een evenement in eigen land.

Zaterdagavond was er zo’n moment op de voorlaatste speeldag van het World Port Tournament in Rotterdam. Voor aanvang van de wedstrijd tussen het Koninkrijksteam en Cuba ontvingen werper Rob Cordemans en infielder Dwayne Kemp hun ingelijste shirt voor het bereiken van de 100 interlands. Een mijlpaal die zij eerder al bereikten, maar waar nu bij werd stilgestaan.

Ruim 20 jaar international

Rob Cordemans draagt al sinds 1995 het Oranje-shirt en is inmiddels uitgegroeid tot één van onze werpers-iconen. De rechtshandige werper debuteerde in de nationale ploeg op 7 juni 1995 tijdens een duel tegen een Regionale Selectie uit Rayon Oost. De ontmoeting maakte deel uit van de voorbereidingen op het daaropvolgende World Port Tournament en het Europees Kampioenschap. Cordemans maakte zijn interland-debuut tijdens het EK van 1995 op 7 juli in het met 10-0 gewonnen openingsduel tegen Oekraïne in Haarlem. Opmerkelijk detail is dat Cordemans in zijn eerste wedstrijden voornamelijk als reliever en closer werd ingezet.

Dwayne Kemp debuteerde op 21 februari 2009 tegen het team van Eckerd College tijdens een trainingskamp in Florida. Zijn interland-debuut liet daarna nog even op zich wachten, want hij maakte geen deel uit van het team dat in 2009 deelnam aan de internationale evenementen, omdat hij toen op minor league-niveau professioneel actief was in de organisatie van de Chicago Cubs. Een jaar later keerde Kemp terug in de Nederlandse competitie en werd hij weer opgenomen in de nationale ploeg. Op 8 juli 2010 maakte hij zijn interland-debuut in een oefenduel tegen Cuba in Rotterdam ter voorbereiding op de Haarlemse Honkbal Week en het Europees Kampioenschap.

Mijlpaal

Rob Cordemans is een niet meer weg te denken speler uit de hoofdklasse en de nationale ploeg, terwijl Kemp sinds 2010 ook tot de kern van de selectie behoort. Na zijn relief-optredens in zijn beginjaren werd Cordemans een sterke startende werper met een enorme staat van dienst en een vaste waarde voor de teams waarin hij speelde. Niet alleen in het Nederlands team, maar zeker ook op het hoogste competitie-niveau, waarin hij uitkwam voor Neptunus, ADO, Sparta en sinds 2010 voor Amsterdam Pirates. Zo heeft hij sinds een paar jaar het record op zijn naam staan van meeste overwinningen in de hoofdklasse en nadert hij het strikeout-record.
Dwayne Kemp ontwikkelde zich tot een solide verdedigende speler, die actie zag als korte stop en derde honkman, maar ook in het outfield. Kemp laat vaak verdedigende hoogstandjes zien, is vaardig met de knuppel en een snelle honkloper.

Met het bereiken van de mijlpaal zijn Rob Cordemans en Dwayne Kemp de nieuwste leden van de ‘Club van 100’ geworden, het selecte gezelschap dat in honderd officiële interlandwedstrijden het shirt heeft gedragen
van de nationale honkbalploeg. Met het uitreiken van het herinnerings-shirt zette de KNBSB de traditie voort deze spelers op een bijzondere manier te huldigen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal