Scheidsrechter Fabrizio Fabrizi tijdens het World Port Tournament.

Honkbal

Italiaanse arbiter rouleert bij World Port Tournament

Italiaanse arbiter rouleert bij World Port Tournament

Scheidsrechter Fabrizio Fabrizi: van het Tokyo Dome naar het Neptunus Familiestadion.

Scheidsrechter Fabrizio Fabrizi: van het Tokyo Dome naar het Neptunus Familiestadion.
Foto: © Kotaro Nagata

Met zes Nederlandse collega’s en één collega uit Belgie (Ken Macri) draait de Italiaanse scheidsrechter Fabrizio Fabrizi mee in de zeventien wedstrijden van het World Port Tournament 2017 in de grootste havenstad van Europa. Fabrizi debuteerde in de tweede wedstrijd tussen Nederland en Taiwan) bij het eerste honk en kreeg de eer om bij de officiële openingswedstrijd met ceremoniële eerste pitches door burgemeester Aboutaleb en Curacao’s minister van Financien Gijsbertha de rol van hoofdscheidsrechter op zich te nemen. Bij volle tribunes en overladen sponsorboxen duurde de wedstrijd tussen Curaçao en Nederland maar liefst dertien innings.

Honkbalsite sprak gisteren op de perstribune even met de Italiaan tijdens zijn vrije middag, terwijl zijn collega’s zich ontfermden over de wedstrijd tussen Taiwan en Japan. De 43-jarige Fabrizi bereidde zich voor op de avondwedstrijd tussen Cuba en Curaçao, waar hij bij het derde honk van dichtbij de twee voor Cuba fatale foutieve velderskeuzen aanschouwde. Hun derdehonkman, die vergat de nul bij gedwongen loop op zijn eigen honk te maken en in de negende inning hun catcher, die het bezette derde honk vergat en probeerde bij een steelpoging van het tweede honk de derde nul te maken. Daardoor heeft het zestiende World Port Tournament een finale op zondag zonder Cuba (en zonder Nederland)!

Anderhalve maand geleden ontving Fabrizio Fabrizi thuis in zijn Nettuno de uitnodiging van de Europese bond CEB om in Rotterdam mee te draaien in het internationale invitatietoernooi. Daarom vloog hij vorige week met Transavia van Rome Fiumicino naar Rotterdam Zestienhoven, bijna om de hoek van Hotel Van der Valk Rotterdam Blijdorp, waar hij en zijn collega’s tien dagen zijn ondergebracht. Het is de eerste keer dat Fabrizi meedoet met het World Port Tournament, maar het is al de derde keer dat hij Rotterdam aandoet in zijn scheidsrechtersloopbaan. In 2012 behoorde hij bij het blauwe korps van het Europees kampioenschap en in 2015 van de Europa Cup qualifier in het Neptunus Familiestadion.

Nettuno
In eigen land debuteerde Fabrizi in 2010 als ‘arbitro’ van de Italian Baseball League. In het huidige seizoen bestaat de aangestelde groep uit achttien scheidsrechters, waarbij het opvalt dat daarvan zes afkomstig zijn uit de provincie Lazio. Daarin ligt ook de woonplaats van Fabrizi: Nettuno, de bakermat van het Italiaanse honkbal. Dat komt doordat in de Tweede Wereldoorlog daar de Amerikaanse troepen landden en zich een weg vochten naar Rome en Napels. De prins van Borghese liet meteen een honkbalveld aanleggen op zijn landschap nabij Nettuno, zodat de G.I.’s in hun vrije tijd de favoriete sport konden beoefenen. En later de Italiaanse fans. De club Nettuno heeft nog steeds het hoogste aantal landskampioenschappen.

Iedere week van het Italiaanse seizoen reist Fabrizi vele honderden kilometers naar wedstrijden van de Italiaanse competitie en verblijft hij dan in een plaatselijk hotel tussen twee wedstrijden. Omdat hij in Nettuno woont, krijgt hij weinig wedstrijden van Nettuno en daarom komt hij meestal in steden zoals Florence, Bologna, San Marino en Rimini terecht. Om de kilometers te beperken, deelt de bond Fabrizi relatief minder in bij wedstrijden in het Italiaanse hoge noorden, zoals thuis bij Novara. Daarentegen vliegt de Italiaan wel vaak naar buitenlandse bestemmingen: in 2015 scheidsrechterde Fabrizi bij het WK U21 in Taiwan, in 2016 bij de Premier12 ook in Taiwan en in het voorjaar van 2017 bij de World Baseball Classic in het Tokyo Dome.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal