Stijn van der Meer sloeg twee van de tien hits voor Oranje.

Honkbal

Koninkrijksteam sluit WPT af met winst

Koninkrijksteam sluit WPT af met winst

Stijn van der Meer sloeg twee van de tien hits voor Oranje.

Stijn van der Meer sloeg twee van de tien hits voor Oranje.
Foto: © Julia Pelealu

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft de zestiende editie van het World Port Tournament afgesloten met een overwinning op regerend kampioen Cuba. Oranje versloeg vanavond in de strijd om de vierde plaats Cuba met 3-1. Morgen wordt het Rotterdamse toernooi afgesloten met de finale tussen Taiwan en Japan.

Nederland vs Cuba was voor de organisatie ongetwijfeld het beoogde affiche voor de finale van de zestiende editie van het World Port Tournament. Maar in plaats dat beide teams voor de derde keer op rij en voor de achtste keer in totaal morgen in de eindstrijd tegenover elkaar staan, speelden zij vanavond om de laatste twee plaatsen in het eindklassement.

Voor het publiek in het Neptunus Familiestadion een treurig gegeven, maar voor de nummers vijf en negen van de wereldranglijst was er deze week iets heel anders van belang. Met het oog op de terugkeer in 2020 van het honkbal op de Olympische Spelen kijken Nederland en Cuba nadrukkelijk ver vooruit.

Diepe crisis

Voor Cuba noodgedwongen. Het Cubaanse honkbal verkeert momenteel in een diepe crisis. In de Verenigde Staten verloor het nationale A-team zestien van de 21 wedstrijden die het vorige maand speelde tegen profteams uit de onafhankelijke Amerikaanse Can-Am League. Deze week werden door datzelfde team nog eens drie van de vijf wedstrijden tegen het Amerikaanse nationale team verloren.

En dus was alle hoop gevestigd op de jonge selectie in Rotterdam. Daar moesten de aanstormende talenten, aangevuld met de World Baseball Classic-deelnemers Frank Camilo Morejón en Osvaldo Vázquez, de eer voor Cuba hoog houden. Niet in de laatste plaats omdat de zesvoudig winnaar in Rotterdam altijd de finale had weten te halen en vorig jaar gastheer Nederland in de eindstrijd versloeg.

Kwalificatie

Maar ook Nederland verkeert in de wetenschap dat de talenten van nu goed moeten worden ontwikkeld om te kunnen stijgen op de wereldranglijst en daarmee alle kans te krijgen op kwalificatie voor de Olympische Spelen. Om die reden verscheen het Nederlands Koninkrijksteam vorig weekeinde met negen debutanten aan de start van het World Port Tournament. En die spelers hadden het deze week niet allemaal even makkelijk.

Vijf van die debutanten sloegen dit toernooi samen slechts vier honkslagen (.121). Maar ook waren er voldoende lichtpuntjes te zien. Buitenvelder Nick Peels (De Glaskoning Twins) sloeg zijn eerste hit in dienst van Oranje juist tegen titelverdediger Cuba, terwijl tweede honkman Max Draijer (.400) bij zijn debuut aanvallend en verdedigend niet onderdeed voor zijn ploeggenoten Dwayne Kemp en Stijn van der Meer.

Opgeheven hoofd

Ongelukkig genoeg voor de debuterende manager Sidney de Jong lieten deze week ook een aantal spelers uit de gevestigde orde het afweten. De voormalig profhonkballers Gianison Boekhoudt (.211), Nick Urbanus (.160) en Chris Garia (.100) wisten nauwelijks hun gebruikelijke vorm te vinden. Mede daardoor had het Koninkrijksteam met .222 het laagste teamslaggemiddelde van het toernooi. Enig ongeluk in de verloop van het toernooi hielp de twee finalisten van twee jaar geleden ook niet. Want hoewel Cuba in zijn eerste zes wedstrijden driemaal had gewonnen en Nederland tweemaal, moesten beide teams in het klassement Curaçao met slechts één overwinning in Rotterdam voor zich dulden.

En zo kon het gebeuren dat de nummers 1 en 2 uit 2015 vanavond tegen elkaar speelden om de plaatsen 4 en 5. Na een moeizaam toernooi kon de formatie van manager Sidney de Jong niettemin met opgeheven hoofd afscheid nemen van het Rotterdamse publiek. Voor de tweede keer in vijf dagen tijd werd titelverdediger Cuba verslagen. Stijn van der Meer, Dwayne Kemp en rookie Max Draijer sloegen elk twee hits. Na een infield-hit van Nick Peels en twee stootslagen van Chris Garia en Stijn van der Meer sloeg Dwayne Kemp met volle honken zijn ploeg in de derde inning naar een 2-0 voorsprong. Even later scoorde Van der Meer ook het derde Nederlandse punt.

Vierde plaats

Cuba probeerde iets te doen aan de achterstand, maar kon nauwelijks door de Nederlandse defensie heenprikken. Zo sneuvelde Franklin Aballe in de derde inning na zijn driehonkslag in een dubbelspel en maakte Max Draijer twee belangrijke nullen in de vierde inningen met Cubanen op het tweede en derde honk. Volle honken in de zesde inning leverden slechts één punt op van Annibal Medina. Vanaf de zesde inning stonden pitchers Jim Ploeger, Kevin Kelly en Mike Bolsenbroek geen honkslagen meer toe aan de ploeg van manager Vladimir Hernández, die dit seizoen met Azucareros de Villa Clara vierde werd in de Cubaanse Serie Nacional..

Daarmee bleef de 3-1 voorsprong gehandhaafd en legde het Nederlands Koninkrijksteam beslag op de vierde plaats. Voor de vierde keer in de historie eindigde Nederland tijdens het World Port Tournament buiten de top 3. Het is de derde keer dat Nederland als vierde is geëindigd. Eerder gebeurde dat in 1985 en 2007. In negen van de vijftien eerdere edities bereikte Oranje wel de finale. Voor de nationale ploeg van Cuba was het de eerste keer dat de ploeg de finale op het World Port Tournament mis heeft gelopen. Na zes titels en twee tweede plaatse, moeten de Cubaanse honkballers vanavond genoegen nemen met een vijfde en laatste plaats.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       0 0 0 0 0 1 0 0 0  1  6 1 
NEDERLAND  0 0 3 0 0 0 0 0 X  3 10 0

Pitchers Cuba
Cesar Raul Garcia (4): 3-0-9-1
Alexander Rodriguez (2/3+3 man): 0-2-1-0
Luis Enrique Castillo (1 1/3): 1-1-0-0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Diegomar Markwell (3 1/3+1 man): 0-0-3-0
Jim Ploeger (2 2/3): 3-2-3-0
Kevin Kelly (1 2/3): 1-0-0-0
Mike Bolsenbroek (1 1/3): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal