Honkbal

Taiwan wint World Port Tournament

Taiwan wint World Port Tournament

Foto: © Rob Jelsma

Taiwan is voor de tweede keer winnaar geworden van het World Port Tournament. In 2011 hadden de Taiwanese honkballers in de finale een verlenging nodig tegen Cuba, vandaag viel in Rotterdam de beslissing in de eindstrijd tegen Japan opnieuw na extra innings. Daarin scoorde Taiwan na een cruciale fout het winnende punt: 3-2.

Derde honkman Hsin Chuan Wang (3 uit 4) werd de grote man bij Taiwan. Hij sloeg al punten binnen in de tweede en vierde inning, toen hij beide keren zijn ploeggenoot Yi Hung Chen over de thuisplaat had gestuurd.

Maar zijn belangrijkste honkslag volgde in de tiende inning. Even daarvoor had Japan na zeven puntloze slagbeurten alnsog de gelijkmaker gescoord, waarmee een verlenging werd geforceerd. Daarvoor hadden de Japanse honkballers de nodige kansen onbenut gelaten. Maar liefst zestien lopers liet Japan dit duel achter op de honken, waarvan elf in scoringspositie en zelfs vijf op het derde honk.

Cruciale veldfout

Nadat Taiwan zijn Japanse tegenstander in de tiende inning van het scoren had gehouden, profiteerde de ploeg in de tweede helft van de tiende inning van een cruciale veldfout. Met één man uit en lopers op het eerste en tweede honk liet linksvelder Yudai Nakanishi een hooggeslagen bal uit zijn handen vallen. Hsin Chuan Wang strafte de fout genadeloos af en sloeg drie pitches later met zijn walk-off honkslag, na drie uur en ruim drie kwartier spelen, het winnende punt binnen.

Voor de nationale ploeg van Japan is de tweede plaats het beste resultaat ooit op het World Port Tournament. In eerdere edities (2007, 2009 en 2015) eindigde Japan eenmaal op de vijfde en tweemaal op de vierde plaats. Tot aan de finale waren de Japanse studenten uit de Kansai Big Six Baseball League het meest succesvolle team dit toernooi. Zij wonnen vijf van hun zeven wedstrijden. Taiwan werd vandaag het tweede team in Rotterdam met vijf overwinningen. De selectie met honkballers van de Taiwanese industriële teams stond voor de derde keer in de eindstrijd en werd vandaag in het Neptunus Familiestadion voor de tweede keer met een overwinning in de verlenging winnaar van het World Port Tournament.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  R  H E
JAPAN   1 0 0 0 0 0 0 0 1 0   2 13 1
TAIWAN  0 1 0 1 0 0 0 0 0 1   3 11 1

Pitchers Japan
Kazuma Okada (3 1/3+2 man): 3-1-5-0
Ryosuke Fujii (3 1/3): 0-3-1-0
Akira Yamaguchi (1 1/3+2 man): 2-0-0-0
Takahiro Yamamoto (1 1/3+3 man): 1-0-5-1

Pitchers Taiwan
Chih Hung Cheng (1 1/3+2 man): 1-1-3-0
Wen Hao Cheng (1 1/3): 0-1-0-0
Tzu Peng Huang (1 1/3+2 man): 2-1-3-0
Chieh Lung Huang (2 2/3): 3-1-2-0
Cheng Hao Wang (3 1/3): 1-1-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal