Vreugde bij de Nederlandse softbalsters na het bereiken van de EK-finale.

EK U16 2017

Nederlandse softbalsters naar finale EK U16!

Nederlandse softbalsters naar finale EK U16!

Vreugde bij de Nederlandse softbalsters na het bereiken van de EK-finale.

Vreugde bij de Nederlandse softbalsters na het bereiken van de EK-finale.
Foto: © L.Grygar

De Nederlandse softbalsters hebben zich vanavond met een zeer knappe 0-2 overwinning op het ongeslagen Tsjechië als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap voor speelsters van 16 jaar en jonger.  In het Tsjechische Ostrava troefde Oranje haar tegenstanders op alle fronten af.

Slechts een aantal uren nadat Nederland voor de tweede keer in vijf dagen tijd titelverdedigster en tweevoudig Europees kampioen Italië had verslagen, stond Oranje vanavond in de eerste halve finale tegenover het nog ongeslagen Tsjechië. Gisteravond was die ploeg nog met 2-0 te sterk voor de Nederlandse softbalsters van manager Ilja Hardewijn. Maar vandaag waren de rollen omgedraaid.

Sterre den Duijn werd voor Nederland de winnende pitcher.

Sterre den Duijn werd voor Nederland de winnende pitcher.
Foto: © L.Grygar

Pitchers Sterre den Duijn (Nederland) en Erna Vodickova (Tsjechië) hielden de wedstrijd vier innings lang puntloos. Met name de Nederlandse defensie was daarbij indrukwekkend. In de derde inning schakelde linksveldster Sophie Verdaasdonk met een prachtige aangooi een Tsjechische tegenstander uit op de thuisplaat.

Voorsprong

Een inning later kreeg Tsjechië lopers op het eerste en tweede honk. En opnieuw hield de Nederlandse defensie haar hoofd koel. Eerst maakte korte stop Esmee Toet een sterke uit op het derde honk, waarna Jacky Huijben een lastige vangbal maakte in het midveld. Met een nul van tweede honkvouw Melissa Hoeverts kwam ook aan deze Tsjechische kans een einde.

Zodoende kreeg Nederland de mogelijkheid om de score te openen. Huijben (2 uit 4) opende in de vijfde inning de aanval met een driehonkslag. Ze sneuvelde zelf op de thuisplaat na een klap van Sophie Verdaasdonk (1 uit 3). Maar met volle honken, profiteerde Oranje niet veel later alsnog. Een door Hoeverts geslagen bal kreeg de Tsjechische tweede honkvrouw niet direct onder controle. Verdaasdonk en Bobbi Scheurkogel (2 uit 2) reageerden kordaat en liepen beiden een punt binnen.

Jacky Huijben gaat in de vijfde inning uit op de thuisplaat.

Jacky Huijben gaat in de vijfde inning uit op de thuisplaat.
Foto: © L.Grygar

Het bleek een beslissende voorsprong. In de laatste twee innings hielden pitchers Lisanne Spoor en Jill Cloo die voorsprong vast en was de finale bereikt.

Herkansing

Tsjechië, dat de afgelopen twee edities op een tweede plaats eindigde, speelt nu morgenochtend in de herkansing tegen Italië om de tweede finaleplaats. Voor Oranje is de plek in de eindstrijd een verbetering van het resultaat in 2013. In het laatste EK waaraan Oranje deelnam, eindigde de ploeg toen op een derde plaats. In de vier edities daarvoor had Nederland wel de finale gehaald. Dat leverden Europese titels op in 2007 en 2011.

Morgen krijgen de Nederlandse talenten om 16.00 uur de kans om ook het derde Europese kampioenschap in de wacht te slepen. Nog niet eerder wist een land driemaal het U16 Europees kampioenschap te winnen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U16 2017