Derde honkman Terrance Heemskerk en catcher Boris Hartman proberen een Franse honkloper uit te tikken.

EK U12 2017

Oranje U12 loopt EK-finale mis

Oranje U12 loopt EK-finale mis

Derde honkman Terrance Heemskerk en catcher Boris Hartman proberen een Franse honkloper uit te tikken.

Derde honkman Terrance Heemskerk en catcher Boris Hartman proberen een Franse honkloper uit te tikken.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met de finale in zicht heeft het Europees kampioenschap voor het Nederlandse U12-team vanavond een onverwachte wending gekregen. Oranje, dat zich een kleine nederlaag kon permitteren om zich te plaatsen voor de finale, kwam tegen een ontketend Frankrijk te staan. In zes innings sloegen de Franse honkballers zich niet alleen met een 13-3 overwinning naar de finale, maar verwezen zij bovendien het Nederlands team naar de strijd om de vijfde en zesde plaats.

Het Nederlands U12-team opende deze week de Europese titelstrijd met klinkende overwinningen op titelverdediger Duitsland (5-12) en Oostenrijk (17-6). De talentvolle honkballers van coaches Peter Herkemij, Jesse Aussems en Eric de Vries lieten fris en prachtig honkbal zien. Maar die resultaten bleken vanavond niet voldoende voor een plaats in de finale. Dat er überhaupt nog kon worden gespeeld vanavond, was met name te danken aan de inzet van de veldploeg die voor de onmogelijke opdracht was geslaagd om het volledig natgeregende veld op Sportpark De Paperclip op tijd speelklaar te krijgen.

Vreugde bij de Franse honkballers...

Vreugde bij de Franse honkballers…
Foto: © Jan Kruijdenberg

Werden de eerste en vierde speeldag van het EK nog afgesloten met een Nederlands feestje, vandaag verliep het geheel anders voor de selectie van manager Peter Herkemij. De jonge Franse honkballers speelden de wedstrijd van hun leven en zorgden daarmee voor een stunt.

Finale

Nederland kwam na de eerste twee slagbeurten aanvankelijk nog wel op een 0-3 voorsprong na punten van Miquel Willem, Amarensio Franka en Leandro Mata. Startend pitcher Maxwell Cornelissen schakelde de eerste vier tegenstanders uit en stond in de eerste drie innings slechts één punt toe.

Maar vanaf de vierde inning draaide Frankrijk in drie innings tijd de 1-3 achterstand om in een 13-3 overwinning. De ontketende Franse ploeg kwam tot maar liefst veertien hits, waarvan er elf in de laatste drie innings werden geslagen. De Nederlandse defensie had geen antwoord op de enorme Franse aanval.

...en verdriet bij de Nederlandse ploeg.

…en verdriet bij de Nederlandse ploeg.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Het tot vanavond nog ongeslagen Nederland had zich met een kleine nederlaag tegen Frankrijk alsnog kunnen plaatsen voor de finale. Doordat het verschil in korte tijd zo was opgelopen, liep Oranje zelfs de finale mis. Frankrijk klom daardoor op van de derde naar de eerste plaats en staat nu morgen in Vleuten in de finale tegenover het nog ongeslagen Italië.

Vijfde en zesde plaats

Nederland (2-1) eindigde op basis van het onderling resultaat met Frankrijk (2-1) en Duitsland (2-1) op de derde plaats in de poule en moet genoegen nemen met de strijd om de vijfde en zesde plaats. Die wedstrijd wordt morgen om 17.00 uur gespeeld tegen de winnaar van het duel tussen Rusland en Oekraïne. Deze wedstrijd wordt morgenochtend om 10.00 uur gespeeld. Voor Frankrijk is het de tweede keer dat de ploeg de finale van het EK U12 haalt. In 2014 verloren de Franse honkballers met 14-4 de eindstrijd van Rusland.

Italië plaatste zich vanavond met een 7-6 overwinning tegen Tsjechië ongeslagen voor de finale. Het winnende punt werd in de zevende en laatste inning gescoord, nadat Tsjechië even daarvoor terug was gekomen van een 6-3 achterstand. Eerder in het toernooi had Italië nog indruk gemaakt met shut-outs tegen Polen (15-0), Oekraïne (0-18) en Rusland (0-15).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2017