Remco Draijer slaat raak voor L&D Amsterdam.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam wint titanenstrijd

L&D Amsterdam wint titanenstrijd

Remco Draijer slaat raak voor L&D Amsterdam.

Remco Draijer slaat raak voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de tweede keer dit seizoen heeft L&D Amsterdam de serie tegen titelverdediger Curaçao Neptunus gewonnen. In april wonnen de Amsterdammers al twee van de drie wedstrijden. Dit weekeinde ging de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus in de strijd tussen de twee titanen uit de hoofdklasse op herhaling. Met een 4-5 overwinning vergrootte koploper L&D Amsterdam daarmee het verschil in het klassement met de Rotterdamse nummer twee weer tot vijf punten.

Voordat de overige teams uit de hoofdklasse donderdag 20 juli de reguliere competitie hervatten, speelden L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus deze week hun onderlinge serie. Dat was nodig doordat beide teams in juni tijdens de reguliere competitie verplichtingen hadden voor de European Champions Cup. Tijdens dat Europese clubtoernooi verloor L&D Amsterdam zijn titel aan Curaçao Neptunus.

De honkballers van Neptunus mogen in Europa dan de nummer één zijn, in de Nederlandse competitie moeten ze vooralsnog L&D Amsterdam voor zich dulden. Zowel donderdag als zondag waren de honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus in de titanenstrijd de sterksten.

Ontsnappen

Donderdagavond rekende L&D Amsterdam al in zeven innings met 0-12 af met de titelverdediger. Zaterdag leek de koploper die draad weer op te pakken. Al in de eerste inning scoorde de thuisploeg tweemaal. Die voorsprong werd een inning later verdubbeld, voordat Gilmer Lampe zijn ploeg in de derde inning met een solohomerun zelfs op 5-0 bracht. Maar in de negende inning wist Curaçao Neptunus op opmerkelijke wijze aan een nederlaag te ontsnappen. Nadat reliever Jan Tomek de Amsterdammers zes innings lang puntloos had gehouden, scoorden de Rotterdammers bij een 5-1 achterstand viermaal om alsnog een verlenging uit het vuur te slepen.

Nadat rake klappen van uitblinker Daniel Fernandes (4 uit 5), Shaldimar Daantji (tweehonkslag) en Stijn van der Meer het verschil al hadden verkleind tot 5-3, joeg Christian Diaz de bal over de omheining om de gelijkmakende punten binnen te slaan. In die tiende inning was het alsnog Curaçao Neptunus dat er met de winst vandoor ging. Daniel Fernandes, Stijn van der Meer en Benjamin Dille sloegen hits om de Rotterdamse ploeg voor het eerst dit duel op voorsprong te brengen: 5-7. En dat bleek voldoende voor de winst. Want op het pitchen van Berry van Driel bleef de slagploeg van L&D Amsterdam voor de zevende inning op rij puntloos.

Hoofdrol

Ook zondag had Christian Diaz een hoofdrol op kunnen eisen. Bij een 4-5 achterstand en Benjamin Dille en Stijn van der Meer op het eerste en het tweede honk kon hij vanmiddag in de negende inning andermaal de gelijkmaker binnenslaan. Zover kwam het niet. Zijn geslagen bal verdween in de handschoen van tweede honkman Nick Urbanus, die zelf de laatste uit van de wedstrijd kon maken. Daarmee kon L&D Amsterdam voor de tweede keer deze week de volle buit meenemen uit Rotterdam.

L&D Amsterdam bracht de voorsprong in de vierde en vijfde inning op het scorebord. De Amsterdammers openden de score in de vierde inning na een punt van Danny Robmley. Tweehonkslagen op rij van Rashid Gerard en Jesse Aussems brachten in diezelfde slagbeurt de voorsprong op 0-3. Nadat Curaçao Neptunus in diezelfde slagbeurt weer op gelijke hoogte was gekomen, hernamen de bezoekers in de vijfde inning de leiding. Nick Urbanus sloeg met een tweehonkslag Zerzinho Croes (vier wijd) vanaf het eerste honk over de thuisplaat, waarna hij zelf kon scoren via een hit van Gilmer Lampe en een opofferingsslag van Danny Rombley.

In de negende inning leek Curaçao Neptunus opnieuw op gelijke hoogte te komen. Daniel Fernandes (honkslag) kon scoren na een tweehonkslag van Stijn van der Meer. Closer Dennis Burgersdijk, die hierop op de heuvel verscheen, slaagde erin om Diaz tot de beslissende grondbal te verleiden. Met de tweede winst van de week heeft L&D Amsterdam in het klassement weer een comfortabele voorsprong genomen op Curaçao Neptunus.

Uitslagen
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 0-12 (7 innings)
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 5-7 (10 innings)
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 4-5

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 27 22 0 5 0 44 214 69
2 Curaçao Neptunus 27 19 1 7 0 39 201 115
3 HCAW 30 17 2 11 0 36 158 123
4 Hoofddorp Pioniers 27 14 1 12 0 29 154 126
5 DSS 30 10 0 20 0 20 129 250
6 Pickles UVV 27 7 3 17 2 15 113 166
7 De Glaskoning Twins 30 6 1 23 0 13 133 253

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse