Line-up van het Nederlandse U15-team voorafgaand aan het eerste duel op het EK.

EK U15 2017

Vlammende start Oranje U15 op EK in Oostenrijk

Vlammende start Oranje U15 op EK in Oostenrijk

Line-up van het Nederlandse U15-team voorafgaand aan het eerste duel op het EK.

Line-up van het Nederlandse U15-team voorafgaand aan het eerste duel op het EK.
Foto: © Johannes Godler

In het Oostenrijkse Wiener Neustadt is het Nederlands Team onder de 15 jaar vandaag geweldig begonnen aan het Europese Kampioenschap U15. Gastland Oostenrijk werd met maar liefst 16-1 verslagen. In slechts vier innings werd de klus geklaard.

De selectie van manager Eric de Bruin en coaches Martijn Nijhoff, Marvin Bleij en Michael Duursma bestaat uit twintig spelers, die uitkomen voor de zes honkbalacademies van Nederland. Na de Europese titelwinst in 2014, toen Tsjechië met 11-10 werd verslagen, zijn zij er nu ook weer op gebrand om de titel te pakken, die nu nog in handen is van diezelfde Tsjechen.

Voor Nederland begon Kyshon Giterson op de heuvel. De werper van Rotterdam Unicorns kreeg in de eerste inning nog wel een Oostenrijks punt tegen, maar was verder onbespeelbaar (3-2-2). Waar het de jonge talenten nog niet lukten om in de eerste inning te scoren, begon de motor in de tweede inning te draaien. Na vier wijd voor Jesse Velders (Scimitars) en pitcher Kyshon en een knappe stootslag van Luca Pastor (Amsterdam Diamonds) was het een vrije loop voor Tyriq Kemp (Unicorns) waardoor het eerste Nederlandse punt van het toernooi op het scorebord verscheen. Om de inning echt feestelijk te maken was het even later Chris Stuart (Diamonds) met een vlammende driehonkslag, waardoor zijn drie teamgenoten konden scoren. Even later kon hij zelf ook scoren na een klap van eerste honkman Jelle Bing (Kennemerland Rabbits).

Slaggeweld
Na deze vermakelijke inning werd er ook in de volgende slagbeurt flink gezwaaid met de knuppels. Na vier wijd voor Jesse en geraakt werper voor Luca, was het Raydley Legito (Unicorns) die van zich liet spreken en zijn twee teamgenoten binnensloeg en daarna meteen zelf kon scoren na een driehonkslag van Tyriq. Legito en Kemp, inderdaad, zonen van respectievelijk Railey Legito en Adonis Kemp (en dus het jongere broertje van Dwayne en Urving). Tyriq kon samen met Emile Haswell (Diamonds, vier wijd) scoren op opnieuw een verre klap van Chris Stuart en de stand op 10-1 brengen.

Winnend pitcher Kyshon Giterson stond slechts één onverdiend punt toe.

Winnend pitcher Kyshon Giterson stond slechts één onverdiend punt toe.
Foto: © Johannes Godler

In de vierde inning nam voor Nederland Jayden Gonesh (Tsunami) het pitchen over en hij gooide net als Kyshon eveneens uitstekend (1-0-0). Aan slag liep het ook weer over rolletjes: Ayran Araya Lemaire (Diamonds) opende met een tweehonkslag en nadat ook Jesse (vier wijd), Nick Boxelaar (Rabbits) met een honkslag, Derek Paesch (Scimitars) door geraakt werper op het honk waren gekomen, waren het hits van Tyriq en Emile waardoor er weer flink gescoord kon worden. Omdat ook Jelle en opnieuw Ayran de bal goed raakten, was het verschil zo groot dat er na vier innings en 16-1 stand een eind gemaakt werd aan de wedstrijd. Een super resultaat!

Toernooiverloop
Aan het toernooi doen tien teams mee, die zijn verdeeld over twee poules. Nederland won twaalf keer het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger, waaronder drie keer op rij tussen 2012 en 2014. De afgelopen twee edities werden gewonnen door Duitsland (2015) en Tsjechië (2016). Morgen om 17:00 speelt Nederland tegen Polen en donderdag om 10:00 tegen Rusland. De grootste beproeving zal vrijdag om 14:00 zijn tegen titelverdediger Tsjechië.

De finale wordt zondag om 18:00 gespeeld.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2017