Eric de Vries: "Ook wij als coaching-staff hebben veel geleerd".

EK U12 2017

Eric de Vries: ‘Mentaal moet alles goed zitten!’

Eric de Vries: ‘Mentaal moet alles goed zitten!’

Eric de Vries: "Ook wij als coaching-staff hebben veel geleerd".

Eric de Vries: “Ook wij als coaching-staff hebben veel geleerd”.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Voor het eerst sinds 2002 keerde het Nederlandse team terug op een Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. De jonge talenten wonnen drie van de vier wedstrijden en eindigde daarmee op een vijfde plaats. “Ik denk dat alle jongens betere honkballers zijn geworden. Ik ben dan ook trots op de prestatie die we als team hebben neergezet!”, blikt Eric de Vries terug op de succesvolle week.

Eric de Vries (56) was tijdens het EK U12, dat vorige week plaats vond op de velden van UVV, de pitching coach van het Nederlands team. Verder is hij pitching coach bij heren 1 van RCH-Pinguïns en helpt hij wekelijks het heren 2 team van Hoofddorp Pioniers, beide teams komen uit in de Overgangsklasse. Naast deze werkzaamheden heeft hij nu ook sinds een aantal jaar zijn eigen pitching academy, waar hij bijna elke dag jonge pitchers helpt om zowel fysiek als mentaal betere pitchers te worden.

Eric de Vries in gesprek met pitcher Diego van den Boogaard.

Eric de Vries in gesprek met pitcher Diego van den Boogaard.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Het Nederlands team won tijdens het Europees kampioenschap drie van de vier wedstrijden, maar liep op basis van het puntensaldo de finale mis en eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. “In de aanloop naar het toernooi hebben we geen echte oefenwedstrijden kunnen spelen, het was dus een grote uitdaging om te beginnen tegen de Europees kampioen van vorig jaar, Duitsland,” vertelt De Vries. Deze wedstrijd tegen Duitsland begon echter meteen al goed. “Voor de wedstrijd was iedereen, ik dus ook, best wel gespannen. Maar toen we snel een voorsprong te pakken hadden, was iedereen los.” De wedstrijd tegen Duitsland werd met 12-5 gewonnen en Nederland had een goede start te pakken. Ook de wedstrijd op donderdag, tegen Oostenrijk werd gewonnen.

Quatorze Juillet

Op vrijdag speelde het Nederlandse U12-team zijn laatste poulewedstrijd. Tegenstander deze wedstrijd was Frankrijk. De Vries: “Het was 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk. En dus lieten de Franse spelers tijdens het volkslied al een diepe indruk achter. Ook aan slag bleken de Fransen iets extra te hebben, de swings van die jongens waren zo hard… We hebben ze gescout, maar tijdens deze wedstrijd waren de Franse honkballers gewoon sterker dan ooit.”

Het slaggeweld van Frankrijk resulteerde in dertien runs tegen slechts drie runs voor Nederland. Aan de hand van onderling resultaat had dit tot gevolg dat Nederland nu ineens voor de vijfde en zesde plaats moest spelen. “Het was moeilijk voor de jongens om deze nederlaag te verwerken, maar hier zullen ze mentaal sterk van worden”, weet de internationaal ervaren De Vries. Het Nederlandse U12-team wist zichzelf nog wel bij elkaar te rapen om tijdens de laatste wedstrijd alles te geven. Na een 9-5 overwinning op Rusland kijkt De Vries dan ook tevreden terug op het toernooi: “We hebben drie van de vier wedstrijden gewonnen, het was een goede ervaring om een week lang als team in een hotel te zitten. En ik denk dat alle jongens betere honkballers zijn geworden. Ook wij als coaching-staff hebben weer veel geleerd. Ik ben dan ook trots op de prestatie die we als team hebben neergezet!”

Pitching papa

Eric de Vries keerde tijdens het EK als pitching-coach terug in een nationaal team.

Eric de Vries keerde tijdens het EK als pitching-coach terug in een nationaal team.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De Vries heeft zelf jarenlang in de hoofdklasse en voor het Nederlands team gepitcht. Hij maakte meerdere WK’s, EK’s en zelfs een Olympische Spelen mee. Hij begon in 2008 zijn eigen pitchingschool: Eric’s Pitching Academy. Sindsdien traint hij bijna het hele jaar door, vijf dagen per week pitchers van jong tot oud. Twee keer per week is hij in de bullpens van het fraaie complex in Hoofddorp bezig met groepjes. Ook is hij één maal per week te vinden bij de Green Hearts uit Linschoten en bij de overgangsklasseteams van RCH-Pinguïns en Pioniers. “Het is zeker een verschil of je de jongens van U12 traint of bij Pioniers en RCH de pitchers traint. Bij de jongens van U12 was ik niet alleen pitching coach, maar ook ‘pitching papa’. Bij de jongens uit de overgangsklasse heb je dat natuurlijk niet echt. Maar ook zij staan gewoon open om nieuwe dingen te leren.”

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe programma’s die als doel hebben betere pitchers te maken. Voor veel van deze programma’s is het belangrijkste de werpsnelheid. De Vries staat altijd open voor nieuwe dingen, maar is wel erg kritisch voordat hij zelf iets zou gebruiken. “Natuurlijk wordt tegenwoordig snelheid steeds belangrijker, maar ik zeg altijd tegen mijn spelers dat ik later als ik met een wandelstok langs de velden moet, ze nog steeds wil zien gooien met een gezonde arm.” Maar dat is niet het enige belangrijke. “Mentaal moet ook alles goed zitten!”, benadrukt hij. Voormalig International Dave Draijer vertelde hem ooit: “Jij bent in staat een gemiddelde pitcher zich zo laten voelen, dat hij de New York Yankees kan verslaan in de World Series.”

Documentaire

Op 12 december 2012 ging het goed mis. Op die woensdagavond verloor De Vries, net voordat hij weg wilde gaan naar een coach-meeting in de kantine van HCAW, zijn bewustzijn als gevolg van een hersenbloeding. Hij werd opgenomen in het UMC en stond drie maanden later alweer pitchingles te geven.

Een tijdje terug was De Vries weer bij de club waar hij begon met honkbal, Robur ’58. “Ik werd aangesproken door Thom Wensink met de vraag of hij een documentaire over mij mocht maken.” Thom Wensink speelt bij Robur ’58 en studeert aan de Dutch Filmers Academy in Hilversum. Zijn opdracht was om een documentaire te maken over een bijzonder persoon met een bijzonder verhaal. Eric de Vries heeft met alles wat hij heeft meegemaakt zeker een bijzonder verhaal en Thom Wensink heeft hier dan ook een fraaie documentaire over gemaakt. Je kunt deze bekijken via onderstaande video.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2017