Bayron Cornelisse gooide zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse als startend pitcher.

HB Hoofdklasse

Bayron Cornelisse leidt DSS naar winst

Bayron Cornelisse leidt DSS naar winst

Bayron Cornelisse gooide zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse als startend pitcher.

Bayron Cornelisse gooide zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse als startend pitcher.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met L&D Amsterdam, Curaçao Neptunus en HCAW al zeker van een plaats in de Play-Offs, spelen nog drie teams om de vierde en laatste plaats in de volgende ronde. Hoewel Hoofddorp Pioniers hier veruit de beste papieren voor heeft, hield DSS zichzelf vanavond in de race met winst tegen Pickles UVV. In zijn eerste hoofdklasseduel als startend pitcher leidde Bayron Cornelisse zijn ploeg vanavond naar de zege.

De teams uit de hoofdklasse zijn vanavond begonnen aan de eerste van de laatste drie series uit de reguliere competitie. Zowel DSS als Pickles UVV zijn nog de enige twee uitdagers voor nummer vier Hoofddorp Pioniers. Beide teams mogen dan echter nauwelijks punten verspelen. In het eerste van de drie rechtstreekse duels tussen DSS en Pickles UVV wonnen vanavond de honkballers van DSS met 2-8. Daarmee verkleinden zij het verschil met Pioniers tot zeven punten.

Aankomend weekeinde krijgt DSS de kans om nog verder in te lopen op de Hoofddorpse ploeg. Pioniers treft deze week namelijk titelverdediger Curaçao Neptunus. De nummer twee uit het klassement was vanavond al te sterk met 2-8. Doordat ook koploper L&D Amsterdam zijn wedstrijd tegen nummer drie HCAW met 0-2 won, zijn de nummers één en twee opnieuw verder uitgelopen.

Debuut

In de wedstrijd tegen Pickles UVV werkte DSS vanavond in de vierde inning een 2-0 achterstand weg en liep de ploeg van hoofdcoach Jerry Breek in vier innings tijd uit naar de 2-8 overwinning. Voor DSS maakte Bayron Cornelisse zijn debuut als startend pitcher. Sinds zijn debuut als pitcher in de hoofdklasse in het seizoen 2012 gooide Cornelisse in totaal 132 wedstrijden op het hoogste niveau voor Pioniers (101), Neptunus (24) en DSS (7). Maar nog nooit kwam hij in actie als startend pitcher.

In zijn nieuwe rol liet Cornelisse een sterke indruk achter. In zeven innings kwam hij vanavond tot negen keer drie slag, drie keer vier wijd en stond hij zes honkslagen toe. Het leverde hem zijn eerste overwinning als startend pitcher op. Robyn Clara gooide de wedstrijd uit, voordat deze in verband met de curfew-regel na acht innings moest worden beëindigd.

Shut-out

Koploper L&D Amsterdam opende vanavond de serie tegen HCAW met een 0-2 shut-out. In Bussum stond pitcher Rob Cordemans (6-0-4-0) in acht innings geen enkel punt toe. Mede doordat zijn defensie onder meer drie keer een dubbelspel draaide, kreeg Cordemans vanavond met 24 tegenstanders het minimum tegenover zich. Uiteindelijk bereikte dit duel geen enkele speler van HCAW veilig het tweede honk.

Op het pitchen van Jim Ploeger en Oscar Meuris wisten de Amsterdammers zelf ook nauwelijks te scoren. Maar uiteindelijk hadden de bezoekers aan runs van Kenny Berkenbosch (tweede inning) en Zerzinho Croes (zesde inning) voldoende voor de winst.

Slagklassement

In Hoofddorp verstevigde Benjamin Dille zijn koppositie in het slagklassement. De Belgische international sloeg maar liefst vier hits en verhoogde daarmee zijn gemiddelde tot een indrukwekkende .447. Met zijn tweede hit van de avond sloeg hij in de vijfde inning twee punten binnen en scoorde hij even later zijn eerste punt. Met die drie runs liep Curaçao Neptunus uit van 1-2 naar 1-5. Dat was beslissend, want Hoofddorp Pioniers scoorde alleen nog een punt na een solohomerun van Jeffrey Arends in de vijfde inning. De eindstand werd na negen innings bepaald op 2-8.

Bij de Hoofddorpse ploeg maakte vanavond Chris Garia zijn rentree in de hoofdklasse. De buitenvelder werd in mei ontslagen door de Amerikaanse profclub Lincoln Saltdogs en keerde daarna terug naar Nederland, waar hij eerder deze maand met het Nederlands Koninkrijksteam deelnam aan het World Port Tournament. Vorig jaar speelde Garia ook al in dienst van Hoofddorp Pioniers. In de negende inning maakte bij de ploeg van hoofdcoach Dè Flanegin bovendien de talentvolle pitcher Luuk ter Beek (1-0-0-0) zijn debuut in de hoofdklasse. Curaçao Neptunus had in de negende inning met pinch-hitter Darryl Collins eveneens een debutant.

Uitslagen
HCAW – L&D Amsterdam: 0-2
Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 2-8
Pickles UVV – DSS: 2 – 8 (8 innings)

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 28 23 0 5 0 46 216 69
2 Curaçao Neptunus 28 20 1 7 0 41 209 117
3 HCAW 31 17 2 12 0 36 158 125
4 Hoofddorp Pioniers 28 14 1 13 0 29 156 134
5 DSS 31 11 0 20 0 22 137 252
6 Pickles UVV 28 7 3 18 2 15 115 174
7 De Glaskoning Twins 30 6 1 23 0 13 133 253

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse