Hoofddorp Pioniers was dit weekeinde twee keer te sterk voor titelverdediger Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Pioniers als vierde ploeg naar de Play-Offs

Pioniers als vierde ploeg naar de Play-Offs

Hoofddorp Pioniers was dit weekeinde twee keer te sterk voor titelverdediger Curaçao Neptunus.

Hoofddorp Pioniers was dit weekeinde twee keer te sterk voor titelverdediger Curaçao Neptunus.
Foto: © Robert Bos

Met een dubbele overwinning op titelverdediger Curaçao Neptunus heeft Hoofddorp Pioniers zich dit weekeinde als vierde en laatste ploeg geplaatst voor de Play-Offs. Door de twee zeges van Pioniers tegen de Rotterdammers liep koploper L&D Amsterdam deze week nog verder uit. Zaterdag was scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel actief in zijn laatste wedstrijd. Voor zijn imposante carrière werd hij door de honkbal- en softbalbond KNBSB uitgeroepen tot erelid.

De Play-Offs gaan donderdag 17 augustus van start. Titelverdediger Curaçao Neptunus gaat op jacht naar de vijfde landstitel op rij. Voor het zover is, is er nog wel werk aan de winkel voor de Europees clubkampioen. Dit weekeinde werden beide wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers verloren.

De honkballers van Pioniers verzekerden zich met die twee zeges als vierde en laatste ploeg van deelname aan de Play-Offs. Eerder plaatsten, behalve Neptunus, ook L&D Amsterdam en HCAW zich voor de Play-Offs. Dat betekent ook dat DSS, Pickles UVV en De Glaskoning Twins zijn veroordeeld tot de Promotie/Degradatiepoule. Gisteren wisten, na Storks, ook overgangsklassers Quick Amersfoort en Onze Gezellen zich hiervoor te plaatsen.

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus

Hoofddorp Pioniers zette zaterdag een grote stap op weg naar de Play-Offs. In het Neptunus Familiestadion werd titelverdediger Curaçao Neptunus met 4-7 verslagen. De bezoekers legden de basis voor de winst in de eerste inning. Met volle honken sloeg Shurman Marlin een pitch van Elton Koeiman diep het linksveld in. Op zijn tweehonkslag liepen drie punten binnen. Twee innings later sloeg Marlin zijn tweede tweehonkslag van de wedstrijd om één van de twee Hoofddorpse punten in deze slagbeurt over de thuisplaat te slaan. Daarmee liep de voorsprong voor Pioniers op tot 1-5. Hoewel pitchers Misja Harcksen, Berry van Driel en Loek van Mil de schade in de laatste zeven innings tot nog één tegenpunt konden beperken, wist Curaçao Neptunus niet meer terug in de wedstrijd te komen.

Nick Urbanus slaat raak voor een homerun.

Nick Urbanus slaat raak voor een homerun.
Foto: © Alfred Cop

Ook zondag was Shurman Marlin waardevol. Met Max Draijer (tweehonkslag) op de honken en een 1-0 voorsprong voor Pioniers sloeg hij in de zevende inning de bal over de hekken. De Hoofddorpse ploeg liep in deze slagbeurt zelfs uit naar een 5-0 voorsprong. Via hits van Daniel Fernandes, Gregory Muller en een tweehonkslag van Shaldimar Daantji verkleinde Curaçao Neptunus in de achtste inning het verschil tot 5-3. Maar opnieuw konden de Rotterdamse honkballers het verschil niet overbruggen. Na een solohomerun van Gianison Boekhoudt werd de eindstand in de negende inning bepaald op 5-4.

HCAW – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam rekende dit weekeinde met opmerkelijk veel gemak af met nummer drie HCAW. Nadat de Amsterdammers donderdag al met 0-2 te sterk waren, scoorden zij zaterdag en zondag nog eens twintig punten voor een 10-1 en 0-10 overwinning op HCAW. Doordat Curaçao Neptunus niet wist te winnen, is de voorsprong van L&D Amsterdam nu opgelopen tot negen punten.

Terwijl Kevin Heijstek (7-1-5-1) zaterdag HCAW zeven innings lang op één punt hield, sloegen Kenny Berkenbosch, Gilmer Lampe en Nick Urbanus hun ploeg met homeruns naar de winst. Kenny Berkenbosch opende de score in de tweede inning met zijn hekklap. Bij een 2-1 voorsprong volgde Gilmer Lampe zijn voorbeeld in de zesde inning. Een inning later besliste Nick Urbanus de wedstrijd. Met Remco Draijer (tweehonkslag) en Zerzinho Croes (geraakt werper) op de honken sloeg hij de derde homerun van de wedstrijd.  Via nog eens vier punten in de achtste inning liep L&D Amsterdam uit naar de 10-1 winst.

Zaterdag werd afscheid genomen van scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel.

Zaterdag werd afscheid genomen van scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel.
Foto: © Alfred Cop

Na afloop van de wedstrijd op zaterdag tussen L&D Amsterdam en HCAW werd officieel afscheid genomen van Fred van Groningen Schinkel. Hij was de afgelopen vijftig jaar actief geweest als bondsscheidsrechter en werd hiervoor in Amsterdam uitgeroepen tot erelid van de KNBSB. Zondag scoorde L&D Amsterdam in de derde wedstrijd uit de serie tegen HCAW op zes hits al zesmaal in de eerste inning. Zodoende werd het geen enkel moment een echte wedstrijd. Pitcher Robin Schel hield de slagploeg van HCAW zes innings lang puntloos, terwijl de bezoekers verder uitliepen tot 0-10.

Pickles UVV – DSS

Met de dubbele winst van Hoofddorp Pioniers werd DSS vandaag als laatste ploeg uitgeschakeld voor de Play-Offs. De Haarlemse honkballers hadden nog een theoretische kans op het bereiken van de laatste vier. Voor DSS rest nu nog de strijd om de vijfde plaats. Daarvoor deed het team zaterdag al goede zaken door directe concurrent Pickles UVV met 2-1 te verslaan. DSS-pitcher Donny Breek (11-2-3-1) speelde één van zijn beste wedstrijden ooit. Hij stond pas in de vierde inning zijn eerste honkslag toe, maar had even daarvoor al wel zes keer drie slag op rij gegooid. Uiteindelijk kwam Breek tot elf strikeouts en hield hij zijn Utrechtse tegenstander zeven innings lang puntloos.

Niettemin kreeg de pitcher van DSS de winst niet op zijn naam. Lang was het punt van zijn ploeggenoot Devano Pieter, die hij in de vierde inning scoorde na zijn driehonkslag, de enige van de wedstrijd. Maar nadat Breek op de heuvel was afgelost, kon Rick Kuipers op een tweehonkslag van Tijmen Takke in de achtste inning voor UVV de gelijkmaker scoren. Mitchel Dautzenberg leidde in de laatste slagbeurt DSS alsnog naar de winst. Hij opende de aanval met een honkslag. Nadat de honken vol waren gestroomd, kon hij uiteindelijk het winnende punt scoren op een geslagen bal van Tommy van de Sanden.

De wedstrijd van zondag tussen beide teams moest bij een 0-2 voorsprong voor DSS bij het ingaan van de tweede helft van de derde inning door de aanhoudende regen worden gestaakt. Omar Williams had zijn ploeg in de eerste inning met een tweepunten-homerun op voorsprong gebracht. Het bleef de enige honkslag voor DSS totdat de regen verder spelen onmogelijk maakte. De wedstrijd wordt nu dinsdagavond ingehaald.

Uitslagen elfde speelronde
HCAW – L&D Amsterdam: 0-2
L&D Amsterdam – HCAW: 10-1
HCAW – L&D Amsterdam: 0-10 (7 innings)

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 2-8
Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 4-6
Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 5-4

Pickles UVV – DSS: 2–8 (8 innings)
DSS – Pickles UVV: 2-1
Pickles UVV – DSS: afgelast

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 30 25 0 5 0 50 236 70
2 Curaçao Neptunus 30 20 1 9 0 41 217 128
3 HCAW 33 17 2 14 0 36 159 145
4 Hoofddorp Pioniers 30 16 1 13 0 33 167 142
5 DSS 32 12 0 20 0 24 139 253
6 Pickles UVV 29 7 3 19 2 15 116 176
7 De Glaskoning Twins 30 6 1 23 0 13 133 253

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse