Het Nederlands U15-team won in Oostenrijk vijf van zijn zes wedstrijden.

EK U15 2017

Tweede plek voor Oranje op EK U15

Tweede plek voor Oranje op EK U15

Het Nederlands U15-team won in Oostenrijk vijf van zijn zes wedstrijden.

Het Nederlandse U15-team won in Oostenrijk vijf van zijn zes wedstrijden.

Het Nederlands team is in de finale van het Europees kampioenschap voor spelers van vijftien jaar en jonger net iets tekort gekomen voor de titelwinst. In een spannend duel was Duitsland met 2-4 te sterk. Het was de tweede keer sinds 2014 dat de Duitse honkballers de Europese titel opeisten. Met hun plaats in de finale hebben zowel Nederland als Duitsland zich geplaatst voor het U15 wereldkampioenschap van 2018.

Duitsland liet de afgelopen week in het Oostenrijkse Wiener Neustadt al een sterke indruk achter. De Duitse honkballers wonnen vier van hun vijf wedstrijden, waaronder een 5-9 zege afgelopen vrijdag op Italië en een 9-8 overwinning in de halve finales tegen titelverdediger Tsjechië.

Zoals vooraf verwacht, begon de eindstrijd tussen het nog ongeslagen Nederland en Duitsland dan ook zeer gelijk opgaand. Startend pitcher Nick Boxelaar begon ijzersterk, had de Oosterburen in de tang en gooide maar liefst twaalf man uit op rij!  Na een voor Nederland ook puntloos begin, wist Oranje in de derde inning op voorsprong te komen toen catcher Luca Pastor (vier wijd) kon scoren op een honkslag van Emile Haswell.

Kantelen

Helaas voor Oranje zou in de vijfde inning de wedstrijd kantelen. Pitcher Nick kreeg een homerun om de oren en na twee veldfouten konden de Duitsers ook hun tweede punt scoren en dus een 1-2 voorsprong nemen. In de gelijkmakende vijfde inning kon Luca na een wilde worp nog wel de 2-2 scoren, maar een inning later zouden de Duitsers opnieuw tweemaal scoren na enkele goede honkslagen.

Omdat het team van manager Eric de Bruin en coaches Martijn Nijhoff, Marvin Bleij en Michael Duursma niet meer tot scoren kon komen, bleef de 2-4 stand op het scorebord staan. Voor de vijfde keer moest het Nederlandse U15-team genoegen nemen met een tweede plaats. De laatste keer was in 2007, toen de twaalfvoudig kampioen in de finale van Tsjechië verloor. Ondanks het verlies van vandaag hebben de jonge talenten een geweldig toernooi gespeeld en mogen zij hier super trots op zijn!

Beste pitcher

Na afloop van de verloren finale mocht Chris Stuart de prijs in ontvangst nemen voor de beste pitcher van het toernooi. De speler van Amsterdam Diamonds, die met een slaggemiddelde van .462 ook al de beste Nederlandse slagman was, leidde dit EK alle pitchers met twaalf strikeouts en geen enkel tegenpunt in acht innings. Stuart kwam in twee wedstrijden als pitcher uit.

De Duitser Julius Reusse werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi, terwijl de onderscheiding voor de beste slagman naar de Italiaan Daniele Di Monte ging.

Eindstand
1. Duitsland
2. NEDERLAND
3. Tsjechië
4. Frankrijk
5. Italië
6. Oostenrijk
7. Spanje
8. Rusland
9. Polen
10. Letland

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2017