Pitcher Jurrian Koks op de heuvel voor Storks.

HB Hoofdklasse

Jurrian Koks: ‘Storks moet wel een club blijven’

Jurrian Koks: ‘Storks moet wel een club blijven’

Pitcher Jurrian Koks op de heuvel voor Storks.

Pitcher Jurrian Koks op de heuvel voor Storks.
Foto: © Robert Bos

Storks heeft zijn pijlen gericht op de hoofdklasse. Op 9 juli prolongeerde de Haagse ploeg de titel in de overgangsklasse en plaatste het zich voor de Promotie/Degradatiepoule van de hoofdklasse. Na het kampioenschap in 2016 werd om financiële redenen nog besloten niet te gaan voor promotie naar de hoofdklasse. De Haagse vereniging had van dichtbij meegemaakt hoe het buurman AdoLakers was vergaan en wilde dit niet zelf overkomen. Een jaar later denkt Storks dat de ploeg op zowel financieel als sportief vlak nu wel klaar is om mee te doen in de hoofdklasse.

Oud-international Jurrian Koks is startend pitcher en bovendien pitching-coach bij de club uit Den Haag. Hij begon op jonge leeftijd als honkballertje bij Storks en maakte in 2006 zijn hoofdklassedebuut bij ADO. “Mijn niveau ging steeds meer omhoog en het was mooi dat ik bij ADO de kans kreeg om te spelen met namen als Percy Isenia en Rob Cordemans”, aldus Koks. Naast het seizoen bij ADO speelde Koks in 2007 in de Verenigde Staten voor Colorado Christian University. Hij gooide 42 2/3 innings voor dit team. “Het was een ervaring waar ik als mens erg veel aan heb gehad. Je bent natuurlijk in je eentje in het grote Amerika, daar leer je veel van. Omdat ik al best wel oud was en mijn HBO studie al bijna af had, heb ik maar één seizoen op deze school gespeeld.”

Na zijn seizoen in de Verenigde Staten speelde Koks in 2008 voor Hoofddorp Pioniers gevolgd door wederom twee jaar in Den Haag, bij ADO. In 2011 maakte Koks de overstap naar L&D Amsterdam. Bij de Amsterdamse hoofdklasser werd van Koks een closer gemaakt, met als gevolg een selectie voor de nationale ploeg. In 2011 volgde zijn debuut in Oranje op het World Port Tournament. In de vier seizoenen bij L&D Amsterdam werd hij uitsluitend uit de bullpen gebruikt en zo hielp hij de Amsterdamse ploeg aan het kampioenschap in 2011.

Rentree

Na het seizoen van 2014 vond Koks het wel even genoeg geweest. “Ik had een fulltime baan, een dochter en ik woonde in Den Haag”, vertelt hij. “Het werd gewoon te veel om bijna elke dag op en neer naar Amsterdam te gaan.” Koks besloot om terug te gaan naar zijn oude club Storks om daar in de overgangsklasse te spelen. Bij Storks is Koks weer wedstrijden gaan starten. “Het is heel gaaf om een goed begin aan de wedstrijd te maken en uiteindelijk de overwinning te pakken. Maar om eerlijk te zijn, gaat er niets boven het closen van een spannende wedstrijd op topniveau.”

Over de toevoeging van de voormalige Rookie teams aan de overgangsklasse is Koks in principe positief. “Voor het begin van het seizoen waren we er niet voor of tegen als club. Ik denk dat het voor de spelers van de desbetreffende teams een hele goede manier is om ervaring op te doen tegen bijvoorbeeld oudere pitchers. Je merkt wel dat er bij sommige teams misschien net wat ervaring mist om echt mee te kunnen doen in de competitie.”

Verjonging

Niet alleen het financiële plaatje weerhield Storks er een jaar geleden van om voor promotie naar de hoofdklasse te spelen. Ook was de spelersgroep van de Haagse club relatief oud. Veel spelers wilden slechts op één dag in de week wedstrijden spelen. In de afgelopen twee jaar is het eerste team van Storks verjongd met zowel spelers uit de eigen jeugd als de talenten van Baseball Academy Tsunami. Koks: “Om in de hoofdklasse mee te willen doen, is het belangrijk dat alle spelers vrijwel elke dag inzetbaar zijn. De aanvulling vanuit de jeugd is dus van grote waarde als Storks daadwerkelijk de hoofdklasse weet te halen.”

Koks kijkt uit naar een mogelijke rentree in de hoofdklasse. Maar hij blijft ook realistisch: “We zijn er nog niet. Er moeten eerst wedstrijden worden gewonnen in de Promotie/Degradatiepoule. En als het dan zo ver is, dan is het vooral belangrijk dat we als club niet ineens heel erg gaan veranderen. De connectie tussen het eerste team en de jeugdteams moet er blijven om alles te laten slagen. Bij AdoLakers is dat misschien wel een van de dingen waardoor het misging…”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse