Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.

Honkbal

Balentien slaat 200e homerun; Schoop speler van de week

Balentien slaat 200e homerun; Schoop speler van de week

Nederland heeft zich als nummer twee uit poule E geplaatst voor de Championship Round.

Wladimir ‘Coco’ Balentien heeft de 200e homerun uit zijn Japanse profloopbaan geslagen.
Foto: © Henk Seppen

Wladimir Balentien sloeg gisteren zijn vijftiende homerun van het seizoen voor de Tokyo Yakult Swallows. Het was een speciale homerun voor ‘Coco’, want het was al weer de 200e homerun in de Japanse NPB. De All-Time Single Season Homerun Leader van de Japanse profliga sloeg deze two-run homerun in de eerste inning van de wedstrijd tegen de Chunichi Dragons. Hij is pas de 102e speler in de geschiedenis van de NPB met 200 homeruns en slechts vijf spelers hadden hiervoor minder dan de 707 wedstrijden nodig, waarin Balentien deze 200 homeruns sloeg. Aan de overkant van de oceaan werd het goede spel van tweede honkman Jonathan Schoop bekroond met de titel van Speler van de Week in de American League.

Balentien, die aan het laatste jaar van zijn contract bij de Swallows bezig is en in 2018 graag terug zou keren naar de Major League, is wederom bezig aan een goed seizoen. Zo ongeveer halverwege staat hij op een slaggemiddelde van .280 met 15 homeruns en 37 RBI. Daarmee ligt hij op schema om voor de zesde keer in zeven seizoenen meer dan 30 homeruns te slaan. Vier keer sloeg hij exact 31 homeruns en in zijn historische seizoen 2013 brak hij het record van meeste homerun in een enkel seizoen met 60. Bekijk hieronder videobeelden van zijn 200e homerun:

https://www.youtube.com/watch?v=ITGo-KIj__w

Ondertussen in Rick van den Hurk in Japan ook bezig aan een sterk seizoen. De rechtshandige werper van de Fukuoka Softbank Hawks heeft na 15 starts een W-L record van 8-4 en is daarmee nog maar een winstpartij verwijderd van het evenaren van zijn career high in de NPB. In 90 innings kreeg hij slechts 72 honkslagen tegen en gooide hij 92 keer drie slag. Zijn record voor strikeouts in een seizoen staat in Japan op 120, dus ook daar komt hij vrij rap in de buurt. In de meeste belangrijke categorieën behoort de Eindhovenaar ook dit jaar weer tot de beste werpers van de competitie, zo ook met zijn ERA van 3.40.

Op een kleine zes uur vliegen van ‘The Holland Hammer’ vandaan speelt outfielder Roger Bernadina voor de Kia Tigers de sterren van de hemel in de Zuid-Koreaanse KBO. Bernadina, bezig aan zijn eerste seizoen in deze zogenaamde ‘hitter friendly league’, staat op ongeveer twee derde van het seizoen op een slaggemiddelde van .322 met 17 homeruns. Hiermee staat hij respectievelijk in de top 15 en top 10 van de gehele KBO. Zijn team, de Kia Tigers, staat met een record van 60-32 ruimschoots bovenaan.

Speler van de Week
Jonathan Schoop is bezig met een ijzersterk seizoen. Misschien wel zijn beste seizoen in de Major League tot nu toe. De tweede honkman van Team Kingdom of the Netherlands en natuurlijk de Baltimore Orioles kende tussen 17 en 23 juli zo’n goede week dat hij werd uitgeroepen tot ‘Player of the Week’ in de American League. In alle zeven wedstrijden die hij speelde sloeg hij een punt binnen (een nieuw persoonlijk record). Voeg daarbij een slaggemiddelde van .444 en 3 homeruns en je snapt waarom Schoop deze titel kreeg. Als hij zijn vorm deze week een goed gevolg kan geven, maakt hij ook nog kans op de titel Speler van de Maand Juli. Over het hele seizoen slaat Schoop nu .304 (career high), met 21 homeruns (nog slechts vier verwijderd van zijn persoonlijk record) en 71 RBI (career high is 82). Schoop, eerder deze maand nog deelnemer aan de All-Star Game, is bezig aan een topseizoen! Bekijk hier een van zijn drie homeruns van vorige week:

Schoop’s teamgenoten bij Team Kingdom of the Netherlands doen het eigenlijk allemaal goed! Didi Gregorius, korte stop van de New York Yankees, lijkt net als Schoop hard op weg om persoonlijke records in allerlei categorieën te breken. Hij slaat .307 en hoeft met 15 homeruns alleen de geblesseerde Carlos Correa (Astros) en Corey Seager (Dodgers) voor zich te dulden met respectievelijk 20 en 16 hekklappen. Op basis van de statistiek WAR (Wins Above Replacement) waarmee de waarde van een speler aan beide kanten van de bal (offense en defense) aangeduid wordt, behoren Gregorius, Bogaerts en Simmons tot de zeven beste korte stops van de Major League dit seizoen.

Bogaerts slaat .287 met 6 homeruns en is goed voor een WAR van 2.4 (7e). Didi staat met een WAR van 3.0 op de vijfde plaats en moet naast de eerder genoemde Correa en Seager ook Zack Cosart nog voor zich dulden. De beste korte stop van het Koninkrijksteam, en zo noemden zijn teamgenoten hem tijdens de World Baseball Classic ook nog, is echter Andrelton Simmons, die dit seizoen zijn bekende geweldige defense koppelt aan goede aanvallende statistieken: .297 met 11 homeruns en 13 gestolen honken. Met een WAR van 3.6 is hij de derde beste korte stop van dit seizoen. Op de ranglijst met alle veldspelers in de MLB staat hij nu op de twaalfde plaats, terwijl ook Didi (23e) in de top 25 van beste veldspelers (geen pitchers) in de MLB staat. Onderstaand filmpje is een voorbeeld van waarom Simmons zo hoog staat:

Beste reliever van het jaar
In de strijd om de titel van beste reliever van het jaar in de MLB is Kenley Jansen van de Los Angeles Dodgers in een spannende strijd verwikkeld met Craig Kimbrel van de Boston Red Sox. Jansen (25) heeft één save meer dan Kimbrel, maar Kimbrel gooit iets meer strikeouts (76 vs. 63) en heeft een lager ERA (1.29 vs. 1.45) ook op het gebied van WAR ontlopen de twee elkaar weinig: 2.3 voor Kimbrel en 2.2 voor Jansen. De kansen van Jansen liepen een klein deukje op toen hij op maandag zijn eerste blown save van het seizoen te verduren kreeg. Matt Adams van de Braves sloeg een 3-run homerun in de negende inning om de Braves terug te brengen tot 4-4 in de wedstrijd.

Afgezien van dit kleine smetje is Jansen bezig aan een fenomenaal seizoen, waarin hij al een record zette voor de meeste strikeouts op rij zonder een vrije loop. Daarnaast lijkt hij op weg naar een nieuw record:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal