Eén van de spelers in actie tijdens het cadettenkamp in Ronchi dei Legionari.

Honkbal

MLB adoreert rivaliteit tussen Nederland en Italië

MLB adoreert rivaliteit tussen Nederland en Italië

Eén van de spelers in actie tijdens het cadettenkamp in Ronchi dei Legionari.

Eén van de spelers in actie tijdens het cadettenkamp in Ronchi dei Legionari.
Foto: © FIBS

Het was in Ronchi dei Legionari. dat Major League Baseball (MLB) onlangs een cadettenkamp hield voor talenten tot vijftien jaar. Major League Baseball was daar vertegenwoordigd door Lucio Taschin en Don Bonanno, alsmede door Bill Bavasi: MLB Director Scouting Bureau sinds 2014. “Voor zo ver ik het toernooi van de academies gezien heb, heeft Italië op gelijk niveau gestreden met alle tegenstanders”, blikte de Amerikaan terug..

Bavasi was eerder general manager bij California annex Anaheim Angels (1994 – 1999) en bij Seattle Mariners (2004 – 2008). Laatstelijk werkte hij bij Cincinnati Reds als vice-president scouting, player development en international operations. Zijn vader Buzzie Bavasi was al general manager bij de Brooklyn Dodgers, toen deze club de historische verhuizing van New York naar Los Angeles maakte in 1957.

Bavasi werd medio juli in Ronchi geinterviewd door Andrea Andrian en diens artikel verscheen op de website van de Italiaanse bond. Hij verklaarde nog maar kort in Italië te zijn, hoewel hij al een groot potentieel aan talenten in het land gezien te hebben. De tweede vraag aan Bavasi richtte zich al op de rivaliteit en het verschil tussen Nederland en Italië, waarop de Amerikaan reageerde met: “In Nederland bestaan er sterk georganiseerde competities, maar ik denk niet dat het technisch verschil heel erg groot is. Ze zijn daar niet heel veel verder dan jullie hier in Italië. In Europa spelen jullie een heel interessant honkbal. Bovendien adoreer ik de rivaliteit die jullie hebben met Nederland!”

Focus

Bill Bavasi

Bill Bavasi
Foto: © FIBS

Gevraagd naar hoe MLB het honkbal in Europa tegenwoordig benadert, antwoordde Bavasi: “De laatste twee jaar benaderen we het Europese honkbal enigszins anders. Waar we ons in het verleden veel meer concentreerden op zestien tot twintigjarige talenten, besteden we nu meer geld en mankracht aan jongere spelers. Zoals bijvoorbeeld de spelers uit het cadettenkamp hier in Italië. We willen meer trainingskampen in meer regio’s voor meer jongens. De focus ligt nu op het vasthouden van de interesse bij de jongeren en om ze zich betrokken te laten voelen in de juiste richting.”

Bavasi vindt dat het fysiek van de jonge magere talenten in Italië nog niet geschikt is, maar hoopt dat ze wel sterker kunnen worden. Hij herinnert zich drie of vier pitchers van veertien jaar oud, die te veel en te zwaar geraakt werden en richt zich dus maar op de langere termijn, omdat ze dan “zich alleen maar kunnen verbeteren”.

Italiaans voorbeeld

Bavasi wil dat Italiaanse pitchers groter worden en dan denkt hij aan minstens 1 meter 90, omdat ballen die van hoog komen moeilijker te beoordelen zijn. Voor de positiespelers noemt hij als Italiaans voorbeeld de nieuwe Cincinnati Reds-speler Leonardo Seminati, die zijn profcontract verdiende dankzij zijn optimale fysiek en zijn bereidheid om meerdere rollen op zich te nemen in buitenveld en binnenveld. Om in de Major League te spelen, moet je sterk worden, aldus de Amerikaan in Italië.

In vergelijking met zijn eigen land al sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw, constateert Bavasi dat Italië geen honkbalcultuur heeft, maar hij hoopt dat zoiets bij het verstrijken van de jaren kan verbeteren. Deelname aan de Olympische Spelen kan de honkbalbond extra geld opleveren, verwacht Bavasi en hij stelt zich voor dat een deel daarvan besteed kan worden aan honkbaljeugd van zes tot zestien jaar oud met het oog op hun ontwikkeling naar toekomstige prestaties. Toevallig maakte de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon gisteravond bekend, dat het Olympisch comité van zijn land € 150.000 extra beschikbaar stelt ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

‘Nederland heeft me teleurgesteld’

Bij de afgelopen twee Europese kampioenschappen honkbal voor nationale U12 en U15 ploegen werden de twee rivaliserende landen Nederland en Italië ieder getrakteerd op een teleurstellende vijfde plaats en een geruststellende finaleplaats. Zonder de gevreesde rivaal Nederland te zijn tegengekomen, werd Italië in Vleuten kampioen van Europa voor spelers van twaalf jaar en jonger.

Manager Stefano Burato van de Italiaanse jongens: “Nederland heeft me teleurgesteld. Ik had een meer solide en meer compacte ploeg verwacht. Daarentegen zijn ze een paar keer onder druk meteen bezweken. De Duitsers presteerden volgens mijn verwachting en de Tsjechen komen jaar na jaar dichterbij.”

Verrassing

Twee weken later werd het Italiaanse optimisme al weer gerelativeerd in Ostrava, waar de Azzurri in het U15 Europees kampioenschap werden uitgeschakeld voor de halve finales door zowel van Frankrijk als van de uiteindelijke kampioen Duitsland te verliezen. Wederom geen strijd tussen de rivalen Nederland en Italië, dat althans zijn laatste wedstrijd won tegen de Tsjechen.

De Italiaanse manager Roberto De Franceschi: “We hoorden bijna bij verrassing dat we zouden deelnemen en waren daardoor niet goed voorbereid. Jarenlang was Italië afwezig op dit toernooi en nu werden we geconfronteerd met een verrassend sterk Frankrijk. Ik had meer van onze pitchers verwacht. Dit toernooi leert me dat we hard moeten werken en misschien de komende winter al!”

Olympische Spelen

De nieuwe bondscoach van Italië, Gilberto Gerali, debuteert op internationaal niveau op 1 augustus, als de U23-selectie van Italië in Barcelona een wedstrijd speelt tegen Spanje U23 ter herinnering aan de Olympische Spelen van precies 25 jaar geleden. De stad Barcelona organiseert allerlei culturele, muzikale en sportieve evenementen.

Daartoe behoort de herhaling van de eerste officiële Olympische honkbalwedstrijd uit de geschiedenis, nadat Los Angeles 1984 en Seoel 1988 honkbal als demonstratiesport hadden gebracht. Naast Gerali debuteert ook Claudio Liverziani in de technische staf, die verder bekende coaches omvat: Gianguido Poma, Gianmario Costa en Bill Holmberg. Chef d’equipe is de nieuwe vice-voorzitter van de Italiaanse bond: Gigi Mignola.

Opgeroepen spelers

De door Gerali opgeroepen spelers zijn: zes pitchers Maurizio Andretta, Nicolo Clemente, Diego Fabiani, Juri Morellini, Michele Pomponi en Paolo Taschini, twee catchers Lorenzo Maestri en Mario Trinci, vij binnenvelder Filippo Agretti, Robel Estivval Garcia Rodriguez, Alessandro Grimaudo, Mattio Mercuri en Andrea Sellaroli, vier buitenvelders Nathanel Manoly Batista de Jesus, Federico Celli, Federico Giordani en Giulio Monello en DH Leonardo Colagrossi.

Ondanks twee Spaanse namen in de Italiaanse selectie komen alle achttien spelers dit seizoen uit voor Italiaanse clubs in de Italian Baseball League en in Serie A1: Bologna, Viterbo, Novara, Rimini, Nettuno, Padova en Parma. De wedstrijd wordt net als in 1992 gespeeld in Viladecans op precies hetzelfde tijdstip: 18.30 uur.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal