Voor de Nederlandse kwam vandaag het WK ten einde.

Softbal

Aanvallend sterk Oranje uitgeschakeld op WK

Aanvallend sterk Oranje uitgeschakeld op WK

Voor de Nederlandse kwam vandaag het WK ten einde.

Voor de Nederlandse kwam vandaag het WK ten einde.
Foto: © Petra Mwaro Jansen

Voor het Nederlands softbalteam is het wereldkampioenschap voor junioren voorbij. Op de zesde speeldag van het zevende WK werd Oranje vanavond uitgeschakeld door de Dominicaanse Republiek. Aanvallend was Nederland sterker dan haar tegenstander, maar door een handjevol fouten gaf Oranje op veld 9 van het imposante Eddie C. Moore Softball Complex met 5-3 de winst uit handen.

Na nederlagen tegen Brazilië, Australië en Japan herstelden de Nederlandse softbaljunioren zich deze week sterk. Op rij werden Israël, de Bahama’s, Peru en Groot-Brittannië verslagen. Met de vier overwinningen op rij was Oranje op weg naar een mogelijke negende plaats, wat een verbetering zou zijn van de prestatie tijdens het laatste WK voor junioren waar Nederland aan deelnam. In Canada werd Nederland toen in 2013 nog tiende.

Maar vanavond strandde Nederland op de zesde speeldag alsnog vroegtijdig. Door maar liefst vijf veldfouten gaven de speelsters van manager Saskia Kosterink in het Amerikaanse Clearwater onnodig de wedstrijd uit handen. En dat terwijl de slagploeg juist op dreef was. Onaïsha Franka (2 uit 3), Uchenna Jong Loy (2 uit 3) en Mwaro Rose (2 uit 3) sloegen elk twee hits, terwijl Oranje in totaal tot acht honkslagen kwam. Maar tegen de Dominicaanse Republiek liet Oranje ook zeven loopsters achter op de honken, waarvan drie in scoringspositie.

Tegenpunt

Eerste honkvrouw Rose Mwaro sloeg twee van de acht hits voor Oranje.

Eerste honkvrouw Rose Mwaro sloeg twee van de acht hits voor Oranje.
Foto: © Petra Mwaro Jansen

Een eerste Nederlandse veldfout leidde al in de eerste inning het eerste Dominicaanse tegenpunt in. Oranje kwam aanvankelijk nog sterk terug. Yindi Beekveldt (vier wijd) scoorde in de derde inning de gelijkmaker na een wilde worp. Feline Poot, die even daarvoor na een stootslag op de honken was gekomen, kon Nederland op voorsprong brengen op een geslagen bal van Rhowan Stuart. Uchenna Jong Loy stuurde hierna met een driehonkslag ook Stuart over de thuisplaat.

De comfortabele 1-3 voorsprong was echter rap verdwenen nadat de Nederlandse defensie in de gelijkmakende derde slagbeurt opnieuw tweemaal in de fout ging. De Dominicaanse Republiek, de nummer 24 van de wereldranglijst, bracht de wedstrijd weer in balans. Nog eens twee Nederlandse veldfouten werden de ploeg van Kosterink in de zesde inning uiteindelijk teveel. Jayla Perez (tweehonkslag) en Jessica Rivera konden de winnende punten binnenlopen. Zodoende hadden de Dominicaanse softbalsters tegen Nederland aan vier hits voldoende om  op dit WK verder te mogen spelen om de negende tot en met de twaalfde plaats.

Veertiende plaats

Voor de Nederlandse U19-selectie zit met de vierde nederlaag van dit toernooi het wereldkampioenschap erop. Het team is geëindigd op een veertiende plaats achter Brazilië. Eerder in de middag werden de Braziliaanse softbalsters in de verlenging al door Italië uitgeschakeld. Italië treft later vandaag op haar beurt de Dominicaanse Republiek. Voor de Dominicaanse junioren was de winst tegen Nederland de vierde overwinning van dit WK. Eerder werden al Argentinië (9-12), Nieuw-Zeeland (2-0) en India (2-14) verslagen. Van Puerto Rico (7-4), Tsjechië: (0-8) en de Filipijnen (5-3) werd wel verloren.

Aan het wereldkampioenschap voor junioren neemt deze week in Clearwater een recordaantal van 26 teams deel. Tsjechië werd gisteren met een achtste plaats het hoogst geëindigde Europese team. Morgen wordt het WK afgesloten met de finale. De grote favorieten voor een plaats in de eindstrijd zijn titelverdediger Verenigde Staten en Japan. Beide teams verdeelden de afgelopen zes edities de wereldtitels.

                        1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND               0 0 3 0 0 0 0  3 8 5
DOMINICAANSE REPUBLIEK  1 0 2 0 0 2 X  5 4 0

Pitchers Nederland
Nina Hendriks (2): 0-0-1-1
Nicole van Eijl (3+2 man): 0-1-3-3
Roos-Marijn Kramer (1): 1-0-0-1

Pitchers Dominicaanse Republiek
Angelina Pascual (7): 4-1-8-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal