L&D Amsterdam is voor de derde keer winnaar geworden van de reguliere competitie.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam winnaar reguliere competitie

L&D Amsterdam winnaar reguliere competitie

L&D Amsterdam is voor de derde keer winnaar geworden van de reguliere competitie.

L&D Amsterdam is voor de derde keer winnaar geworden van de reguliere competitie.
Foto: © Alfred Cop

Voor de derde keer in de clubhistorie is L&D Amsterdam winnaar geworden van de reguliere competitie. De Amsterdamse hoofdklasseclub behaalde vanmiddag op het eigen Sportpark Ookmeer tegen Hoofddorp Pioniers de beslissende zege binnen. Later op de dag boekte HCAW zijn twintigste seizoenszege, de meeste sinds 2005. Dat was voldoende voor de derde plaats, waarmee Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers als respectievelijk tweede en vierde eindigen.

Met drie overwinningen op DSS in de eerste speelronde nestelden de honkballers van L&D Amsterdam zich direct op de eerste plaats. Die koppositie gaf de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus hierna niet meer uit handen. Met volgende week nog drie wedstrijden te gaan, is L&D Amsterdam daardoor vandaag winnaar geworden van de reguliere competitie. Dat is voor de derde keer in de clubhistorie. Eerder eindigden de Amsterdammers de reguliere competitie als eerste in 2012 en 2015. In de laatste speelronde kan Curaçao Neptunus nog wel op gelijke hoogte komen, maar door het slechtere onderlinge resultaat de Amsterdammers niet meer inhalen.

HCAW boekte zijn twintigste overwinning.

HCAW boekte zijn twintigste overwinning.
Foto: © Alfred Cop

HCAW sloot vandaag als eerste team de reguliere competitie af. De Bussumse honkballers wonnen hun twintigste overwinning en verzekerden zich daarmee na 36 wedstrijden van de derde plaats. De twintig overwinningen in één seizoen zijn de meesten sinds 2005, toen HCAW 26 van zijn 42 wedstrijden won. Hierna behaalde HCAW in 2006, 2010 en in 2016 nog wel negentien overwinningen. Het seizoen 2005 was bovendien de laatste keer dat HCAW op de derde plaats eindigde en daarmee ook het laatste seizoen dat de Bussumse club de Play-Offs bereikte. Over drie weken keert HCAW voor het eerst in twaalf jaar tijd terug in de Play-Offs.

L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers

Hoofddorp Pioniers had, een week nadat de ploeg zich als laatste had geplaatst voor de Play-Offs nog een kleine kans op de derde plaats. Dan moest wel worden gewonnen van L&D Amsterdam. Daarvoor deed de Hoofddorpse ploeg donderdagavond met een 3-3 gelijkspel en zaterdag met een 3-2 zege nog goede zaken. Maar vandaag werd wel verloren van de koploper. L&D Amsterdam kwam tot vijftien hits, waaronder twee tweehonkslagen voor zowel Gilmer Lampe als Kenny Berkenbosch. Zerzinho Croes sloeg vier hits, terwijl Nick Urbanus in de zesde inning de bal voor een solohomerun het stadion uit sloeg.

Donderdagavond was L&D Amsterdam al dichtbij zijn zesde seizoensnederlaag. L&D Amsterdam liet twaalf lopers achter op de honken en kwam lang niet verder dan één run. In de achtste inning wist de koploper het tij te keren en kwam het terug van  een 1-3 achterstand na een driehonkslag van Rashid Gerard, die zelf de gelijkmaker scoorde op een hit van Max Clarijs. Daarmee was het vijfde gelijkspel uit dit hoofdklasseseizoen een feit. Alleen DSS speelde dit jaar nog niet gelijk, terwijl Pickles UVV al drie keer gelijk speelde. Zaterdag waren de rollen omgedraaid en werkte Hoofddorp Pioniers in de zevende inning een achterstand weg, voordat Max Draijer in de tweede helft van de negende inning met een walk-off honkslag zijn ploeggenoot Dudley Leonora voor het winnende punt over de thuisplaat sloeg: 3-2.

Curaçao Neptunus – Pickles UVV

Gianison Boekhoudt is de nieuwe leider van het homerunklassement.

Gianison Boekhoudt is de nieuwe leider van het homerunklassement.
Foto: © Robert Bos

De wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en Pickles UVV van vandaag moest worden afgelast, nadat het slechte weer het veld onbespeelbaar had gemaakt. De wedstrijd wordt nu aankomende dinsdagavond ingehaald. Dat geeft de honkballers van Pickles UVV de kans om even op adem te komen. Landskampioen Curaçao Neptunus had in de eerste twee wedstrijden flink huisgehouden tegen de nummer zes uit de hoofdklasse. Donderdagavond blies Neptunus bij een 5-2 voorsprong zijn tegenstander in de zevende inning van het veld, toen de ploeg zevenmaal scoorde op zeven hits.

Zaterdag werd het op Sportpark De Paperclip opnieuw een Rotterdams slagfestijn, waarbij Benjamin Dille (3 uit 4), Daniel Fernandes (2 uit 4) en Shaldimar Daantji (1 uit 4) alle drie een driehonkslag sloegen. Bij een 1-2 voorsprong scoorde Curaçao Neptunus maar liefst elfmaal in de derde inning, die ruim een half uur in verband met de regen moest worden stilgelegd. Daantji en Boekhoudt sloegen in deze slagbeurt beiden drie punten binnen. De Rotterdamse ploeg kreeg vijftien spelers in het slagperk. Via de driepitters van Fernandes en Daantji liep Neptunus in de vierde en vijfde inning uit naar de 1-15 voorsprong voordat het duel in de eerste helft van de zesde inning met twee man uit en volle honken door de regen werd beëindigd.

Bij de Rotterdammers maakte Orlando Yntema zaterdag zijn rentree op de heuvel. Door gezondheidsproblemen kwam de international dit seizoen nog niet in actie in de hoofdklasse. Yntema gooide één inning, waarna Elton Koeiman de wedstrijd uitgooide. Het tweetal stond slechts twee honkslagen toe. Gianison Boekhoudt sloeg homeruns op donderdag en zaterdag om zijn totaal op zeven te brengen.  Daarmee is hij nu Gilmer Lampe (L&D Amsterdam) in het klassement voorbij is.

De Glaskoning Twins – HCAW

Jeandro Tromp maakte zaterdag zijn debuut in de hoofdklasse.

Jeandro Tromp maakte zaterdag zijn debuut in de hoofdklasse.
Foto: © Alfred Cop

HCAW bekroonde het sterke seizoen deze week met een sweep tegen hekkensluiter De Glaskoning Twins. In 36 wedstrijden won de ploeg van de debuterende hoofdcoach Roeland Henrique daarmee twintigmaal en keert de Bussumse ploeg voor het eerst sinds 2005 weer terug in de Play-Offs. Met de drie overwinningen verzekerde HCAW zich van de derde plaats. Nummer vier Hoofddorp Pioniers kan alleen in punten nog op gelijke hoogte met HCAW komen. De Bussumse club kan echter terugvallen op een beter onderling resultaat.

In drie wedstrijden scoorde HCAW zelf slechts negen punten, maar stond het ook maar één punt toe. Dat laatste kwam met name door het goede pitchen van Jim Ploeger (donderdag), Kaj Timmermans (zaterdag) en Ian Delemarre (zondag). Ploeger (5-3-5-0) gooide donderdag na het tegenpunt in de eerste inning de deur in het slot. De international stond nog maar drie hits toe tot hij in de achtste inning werd vervangen. Hierna werd de slagploeg van De Glaskoning Twins door de Bussumse defensie in 26 innings op rij puntloos gehouden. Vandaag was pitcher Ian Delemarre (3-1-4-1) acht innings lang praktisch onbespeelbaar. In de zevende inning verdubbelde HCAW de 0-2 voorsprong tot de 0-4 eindstand. Het derde Bussumse punt werd binnengeslagen door Jeandro Tromp. Het zestienjarige Zwolse honkbaltalent had een dag eerder in Bussum als pinch-hitter in de achtste inning zijn debuut in de hoofdklasse gemaakt.

Uitslagen dertiende speelronde
L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 3-3
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 3-2
L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 7-5

De Glaskoning Twins – HCAW: 1-3
HCAW – De Glaskoning Twins: 2-0
De Glaskoning Twins – HCAW: 0-4

Curaçao Neptunus – Pickles UVV: 12-2 (7 innings)
Pickles UVV – Curaçao Neptunus: 1-15 (5 1/2 inning)
Curaçao Neptunus – Pickles UVV: afgelast

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 33 26 1 6 0 53 248 81
2 Curaçao Neptunus 32 22 1 9 0 45 244 131
3 HCAW 36 20 2 14 0 42 168 146
4 Hoofddorp Pioniers 33 17 2 14 0 36 178 154
5 DSS 33 13 0 20 0 26 144 254
6 Pickles UVV 32 7 3 22 2 15 120 208
7 De Glaskoning Twins 33 6 1 26 0 13 134 262

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse