Rachid Engelhardt slaat raak tijdens het World Port Tournament.

EK U23 2017

Vijf voormalige profs met Oranje naar EK U23

Vijf voormalige profs met Oranje naar EK U23

Rachid Engelhardt slaat raak tijdens het World Port Tournament.

Rachid Engelhardt slaat raak tijdens het World Port Tournament.
Foto: © Alfred Cop

Manager Sidney de Jong heeft tijdens het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger volgende week de beschikking over vijf voormalig profhonkballers, waaronder UVV-catcher Rodney Daal. Het EK wordt gehouden in vier steden in Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije. Tijdens de eerste editie van het EK spelen de zestien deelnemende landen om twee toegangsbewijzen voor het wereldkampioenschap van 2018.

Een deel van het U23 Nederlands Koninkrijksteam draaide vorige maand al proef tijdens het World Port Tournament. Dat gold niet alleen voor de technische staf, die onder meer bestaat uit oud-internationals Sidney de Jong, Evert-Jan ’t Hoen en Eugene Kingsale, maar ook voor de debutanten Kaj Timmermans, Jerremyh Angela, Max Clarijs, Kendrick Delima, Max Draijer, Nick Peels en Rachid Engelhardt. Draijer eindigde dat toernooi met zes hits en een slaggemiddelde van .400 en was daarmee één van de beste slagmannen van Oranje.

Engelhardt, die eerder onder contract stond van Baltimore Orioles, is bovendien één van de voormalig profhonkballers in de selectie van het Nederlands Koninkrijk. De andere honkballers met ervaring in het profhonkbal zijn catcher Rodney Daal (San Diego Padres), binnenvelder Ruar Verkerk (Minnesota Twins), Ross Ismail (Cincinnati Reds) en Denzel Richardson (Colorado Rockies). In zijn eerste profseizoen speelde Daal één wedstrijd mee met het Triple A-team Tucson Padres.

Curaçao

Dennis Gustina in actie voor Curaçao.

Dennis Gustina in actie voor Curaçao.
Foto: © Rob Jelsma

Samen met buitenvelder Dennis Gustina namen de Arubaanse pitcher Ismail en buitenvelder Richardson uit Sint-Maarten met de nationale ploeg van Curaçao eveneens deel aan het World Port Tournament. De vierde honkballer uit de Curaçaose competitie die voor Oranje is opgeroepen, is de talentvolle pitcher Kenny Locadia, die afgelopen seizoen uitkwam voor Wild Cats.

De selectie van Oranje bestaat uit dertien hoofdklassers waarbij Hoofddorp Pioniers, HCAW en UVV met drie spelers hofleverancier zijn. Van koplopers L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus komt elk één speler. Colin van Laar (Quick Amersfoort), Kendrick Delima (Orioles) en Jelle Kroft (Onze Gezellen) komen dit seizoen uit in de overgangsklasse.

Finalepoule

Het U23 Europees kampioenschap wordt van maandag 7 tot en met zondag 13 augustus gehouden met als hoofdspeelstad het Tsjechische Brno. Zestien teams zijn verdeeld over vier poules. Het Nederlands Koninkrijksteam is ingedeeld in poule A en speelt zijn wedstrijden in de honkbalstadions van Olympia Blansko, Draci Brno en Hrosi Brno. Achtereenvolgens wordt tegen Wit-Rusland (maandag 7 augustus), Rusland (dinsdag 8 augustus) en Kroatië (woensdag 9 augustus) gespeeld. Vanaf vrijdag 11 augustus begint de finalepoule.

Het EK sluit de Europese honkbalzomer af met een groot aantal internationale toernooien, waarbij onder meer Curaçao Neptunus Europees clubkampioen werd, maar de nationale U12- en U15-ploegen de Europese titel misliepen. De ploeg van manager Sidney de Jong kan het Europese seizoen met een titel volgende week alsnog goed afsluiten.

Selectie

Pitchers (8):
Jerremyh Angela (UVV)
Tim Halderman (DSS)
Ross Ismail (Royal Scorpions, Curaçao)
Nick Keur (Hoofddorp Pioniers)
Colin van Laar (Quick Amersfoort)
Kenny Locadia (Wild Cats, Curaçao)
Maickel Rietel (Hoofddorp Pioniers)
Kaj Timmermans (HCAW)

Catchers (2):
Max Clarijs (L&D Amsterdam)
Rodney Daal (UVV)

Binnenvelders (6):
Jelle Blaauw (UVV)
Kendrick Delima (Orioles)
Max Draijer (Hoofddorp Pioniers)
Jelle Kroft (Onze Gezellen)
Delano Selassa (HCAW)
Ruar Verkerk (Curaçao Neptunus)

Buitenvelders (4):
Rachid Engelhardt (HCAW)
Dennis Gustina (Sta. Maria Pirates, Curaçao)
Nick Peels (De Glaskoning Twins)
Denzel Richardson (Sta. Rosa Indians, Curaçao)

Technische staf:
Sidney de Jong – manager
Evert-Jan ’t Hoen – derde honkcoach/bench-coach
Eugene Kingsale – eerste honkcoach
Rob Cordemans – pitching-coach
Kevin Sprengers – conditietrainer
Greta Schouten – teammanager
Jaap Visser – materiaalmanager
David Bergman – scout

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017