Tijmen Takke (UVV) tikt Zerzinho Croes (L&D Amsterdam) uit.

HB Hoofdklasse

Deelnemers Play-Offs sluiten competitie af met sweeps

Deelnemers Play-Offs sluiten competitie af met sweeps

 

Tijmen Takke (UVV) tikt Zerzinho Croes (L&D Amsterdam) uit.

Tijmen Takke (UVV) tikt Zerzinho Croes (L&D Amsterdam) uit.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De teams uit de Play-Offs die deze week in actie zijn gekomen, hebben alle drie hun serie gewonnen. Met hun sweeps hebben koplopers L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus en nummer vier Hoofddorp Pioniers de reguliere competitie afgesloten. Samen met HCAW strijden zij later deze maand om de twee plaatsen in de Holland Series. DSS, Pickles UVV en De Glaskoning Twins bleven deze week zonder zege. Zij spelen nu in de Promotie/Degradatiepoule verder om behoud in de hoofdklasse.

De teams van L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus waren zoals verwacht dit seizoen te sterk voor de overige teams uit de hoofdklasse. L&D Amsterdam legde vorige week al beslag op de eerste plaats in de reguliere competitie. Met de vierde overwinning op rij is het aantal overwinningen voor de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus dit seizoen gekomen op 29. Regerend kampioen Curaçao Neptunus sloot het seizoen af met een serie van zes overwinningen op rij. Daarmee is het totaal aantal zeges voor de debuterende hoofdcoach Ronald Jaarsma op 26 gekomen. Bovendien heeft de Rotterdamse ploeg met Benjamin Dille en Giansion Boekhoudt dit seizoen de beschikking over de beste slagman en de Homerung King.

In de strijd om de vijfde tot en met de zevende plaats kwam deze week geen verandering meer. De Glaskoning Twins slaagde er vandaag niet in om voor het eerst afstand te doen van de laatste plaats. Daarmee eindigt DSS achter Hoofddorp Pioniers op een vijfde plaats en worden Pickles UVV en Twins respectievelijk zesde en zevende. De Play-Offs gaan na een korte onderbreking verder op donderdag 17 augustus. Twee dagen later beginnen ook de zes teams uit de Promotie/Degradatiepoule hun strijd om vier plaatsen in het hoofdklasseseizoen van 2018.

Pickles UVV – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam rekende in de laatste speelronde af met Pickles UVV. Voor de koploper bleef donderdagavond pitcher Rob Cordemans ook in zijn twaalfde wedstrijd ongeslagen. Hij won zijn tiende wedstrijd op rij, waarmee hij leider is in de hoofdklasse. Zijn ploeggenoten scoorden al vijfmaal in de eerste inning. Nick Urbanus (tweehonkslag) en Jesse Aussems sloegen in deze slagbeurt elk twee punten binnen. Bij een 9-5 voorsprong scoorde de ploeg nog eens zesmaal in de achtste inning om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. Danny Rombley sloeg in de achtste slagbeurt met een homerun drie punten binnen. Voor Pickles UVV sloeg Sergino Martis in de vierde inning een solohomerun.

Twee dagen later bleef ook Kevin Heijstek (7-1-2-0) ongeslagen. De pitcher van L&D Amsterdam speelde eveneens twaalf wedstrijden en won er daarvan zeven. Heijstek nam een no-hitter mee de vierde inning in en kreeg hierna pas zijn tweede hit tegen in de achtste inning. Pas nadat Heijstek op de heuvel was vervangen, kon Pickles UVV via drie hits terug in de wedstrijd komen en driemaal scoren. Dat was echter niet voldoende om de inmiddels tot 4-0 opgelopen achterstand weg te werken. In de derde inning had Remco Draijer met zijn tweede homerun van het seizoen de score geopend.

Zijn derde homerun volgde een dag later. Nadat in de tweede inning Linoy Croes de Amsterdammers al met een tweepunten-homerun op voorsprong had gebracht, sloeg Draijer in de vijfde inning een solohomerun. L&D Amsterdam liep in deze slagbeurt uit naar een beslissende 1-5 voorsprong. Met de derde homerun van de wedstrijd sloeg UVV-speler Julian Rip in de negende inning Sergino Martis over de thuisplaat en bepaalde hij de eindstand op 4-7. Met de drie nederlagen tegen L&D Amsterdam heeft Pickles UVV zijn laatste tien wedstrijden op rij verloren. Hierdoor heeft de Utrechtse ploeg genoegen moeten nemen met een zesde plaats. Nog maar net werd De Glaskoning Twins achter zich gehouden.

DSS – Curaçao Neptunus

Curaçao Neptunus bleef zonder al te grote problemen deze week ongeslagen tegen DSS. Pitcher Bayron Cornelisse (DSS) speelde donderdagavond sterk in zijn tweede start van het seizoen. Hij hield titelverdediger Curaçao Neptunus zes innings lang op vijf honkslagen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg, ondanks een solohomerun van Odion Gouverneur in de eerste inning, na twee slagbeurten op een beslissende 1-3 achterstand kwam. Pas nadat Cornelisse was vervangen, konden de Rotterdammers definitief uitlopen van 1-3 naar de 2-9 eindstand. Korte stop Stijn van der Meer (3 uit 4) sloeg vier punten binnen en scoorde zelf driemaal.

In Rotterdam opende DSS zaterdag met twee runs in de derde inning de score, maar antwoordde Curaçao Neptunus direct met drie punten. De Rotterdammers stopten hierna niet meer met scoren tot in de zevende inning de 13-5 eindstand op het scorebord was verschenen. In totaal kwam de slagploeg van Curaçao Neptunus dit duel tot zeventien hits. Christian Diaz (3 uit 5) en Daniel Fernandes (2 uit 4) sloegen elk drie punten binnen. In de zesde inning sloeg Homerun King Gianison Boekhoudt zijn achtste homerun van dit seizoen.

Ook zondag was de slagploeg van Curaçao Neptunus productief. Na de veertien hits op donderdag en de zeventien op zaterdag sloeg de Rotterdamse ploeg nog eens 21 honkslagen op zondag. Stijn van der Meer opende het slaggeweld met een driehonkslag in de eerste inning. Die werd gevolgd door rake klappen van Benjamin Dille, Dwayne Kemp, Christian Diaz en Daniel Fernandes. Daarmee kwam Curaçao Neptunus direct op een 0-3 voorsprong. In de vierde inning volgde Shaldimar Daantji met een solohomerun. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 2-11. Grote man aan slag was Christian Diaz. De buitenvelder, die na twee seizoenen afstand heeft moeten nemen van zijn slagtitel, kwam vandaag in zes slagbeurten tot vijf hits. In de negende inning sloeg hij bovendien twee punten binnen met een homerun.

Hoofddorp Pioniers – De Glaskoning Twins

Hoofddorp Poniers was de derde deelnemer aan de Play-Offs die in het slotweekeinde van de reguliere competitie in actie kwam. En ook de Hoofddorpse ploeg bleef in zijn laatste drie wedstrijden ongeslagen. Met de sweep veroordeelde Pioniers hekkensluiter De Glaskoning Twins definitief tot de zevende en laatste plaats. Donderdag legde Hoofddorp Poniers de basis voor de winst in de derde inning. Bij een 1-0 voorsprong scoorde de ploeg maar liefst zevenmaal. Joey Eeman (4 uit 4) sloeg in deze slagbeurt twee van de zeven hits voor zijn ploeg, terwijl Jeffrey Arends (3 uit 5) met een homerun drie punten over de thuisplaat bracht. Na bijna drie uur spelen trok de thuisploeg met 10-2 de winst naar zich toe.

Doordat de wedstrijd tussen De Glaskoning Twins en Hoofddorp op zaterdag was verregend, speelden beide teams een dubbel op zondag. Die werden beiden gewonnen door Pioniers. In de eerste van de twee wedstrijden sloegen Shurman Marlin (3 uit 5) en Dudley Leonora (1 uit 3) elk twee punten binnen, terwijl Mark Smit (2 uit 2) driemaal scoorde. Al na één inning had Pioniers een 1-2 voorsprong en die gaf de nummer vier uit de hoofdklasse niet meer uit handen. Na negen innings werd de eindstand bepaald op 2-7.

Zondag gooide Hoofddorp Pioniers-pitcher Darryl Jamoena zijn eerste complete wedstrijd in de hoofdklasse. In zijn shut-out van negen innings stond hij maar vijf honkslagen toe aan de slagploeg van De Glaskoning Twins. Alleen in de achtste inning stond Jamoena een tegenstander toe op het tweede honk. Hoofddorp Pioniers brak de puntloze wedstrijd open in de vijfde inning, toen Lars Huijer met volle honken wel een bal het dubbelspel insloeg, maar daarmee ook Glenn Bakker in staat stelde om te scoren. Op hits van Joey Eeman en Mark Smit (tweehonkslag) werd het hierna zelfs 3-0. In de zevende inning sloeg Huijer zijn tweede punt binnen, toen Angelo Wicklert (tweehonkslag) kon scoren op zijn hit. Niet veel later bepaalde pinch-runner Scott Ronnenbergh de eindstand op 5-0 toen hij kon scoren op een doorgeschoten bal.

Uitslagen veertiende speelronde
L&D Amsterdam – Pikcles UVV: 15-5 (8 innings)
L&D Amsterdam – Pikcles UVV: 4-3
Pikcles UVV – L&D Amsterdam: 4-7

DSS – Curaçao Neptunus: 2-9
Curaçao Neptunus – DSS: 13-5
DSS – Curaçao Neptunus: 2-11

Hoofddorp Poniers – De Glaskoning Twins: 10-2
De Glaskoning Twins – Hoofddorp Poniers: 2-7
Hoofddorp Poniers – De Glaskoning Twins: 5-0

Eindstand reguliere competitie

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 L&D Amsterdam 36 29 1 6 0 59 274 93
2 Curaçao Neptunus 36 26 1 9 0 53 279 140
3 HCAW 36 20 2 14 0 42 168 146
4 Hoofddorp Pioniers 36 20 2 14 0 42 200 158
5 DSS 36 13 0 23 0 26 153 287
6 Pickles UVV 36 7 3 26 2 15 132 236
7 De Glaskoning Twins 36 6 1 29 0 13 138 284

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse