Denzel Richardson was goed voor drie hits.

EK U23 2017

Koninkrijksteam start EK U23 met winst

Koninkrijksteam start EK U23 met winst

Denzel Richardson was goed voor drie hits.

Denzel Richardson was goed voor drie hits.
Foto: © SKSB Arrows Ostrava / Jardy Piguly

Het Nederlands Koninkrijksteam is het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger vanavond voortvarend van start gegaan. Op het veld van Olympia Blansko, op zo’n dertig minuten rijden van hoofdspeelstad Brno, troefde Oranje in zijn allereerste wedstrijd op het EK U23 Wit-Rusland met 9-0 af. Denzel Richardson sloeg de eerste homerun van het toernooi.

Richardson is deze week één van de meest opmerkelijke verschijningen op het Europees kampioenschap in Tsjechië. Waar de meeste landen hun aanstormende spelers naar het EK hebben afgevaardigd, heeft de honkballer uit Sint-Maarten al een heel honkballeven achter de rug. In de seizoenen 2014 en 2015 speelde hij zelfs drie wedstrijden mee met de hoofdmacht van Major League-club Colorado Rockies tijdens Spring Training.

De 23-jarige buitenvelder van de Curaçaose club Sta Rosa Indians-Ennia stond tussen november 2011 en juni 2015 onder contract bij Colorado Rockies en speelde voor deze proforganisatie 116 wedstrijden in de Minor League met een slaggemiddelde van .225. Vorig jaar verdeelde hij zijn seizoen in de onafhankelijke Frontier League over Joliet Slammers en Evansville Otters.

Eerste homerun

Line-up voor aanvang van de wedstrijd.

Line-up voor aanvang van de wedstrijd.
Foto: © Olympia Blansko Baseball & Softball club

Vanavond liet Richardson (3 uit 5) op de eerste speeldag van het EK direct zien wat hij in huis had. In de achtste inning van de wedstrijd tegen Wit-Rusland sloeg hij bij een 4-0 voorsprong voor het Koninkrijksteam, met Delano Selassa en Jelle Kroft op de honken, de bal over de hekken van het stadion van Olympia Blansko voor de eerste homerun van het toernooi.

Op het moment dat Richardson de bal over de omheining had getimmerd, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. En dat was voor een groot deel te danken aan een andere voormalig profhonkballer. Derde honkman Ruar Verkerk (3 uit 3) had met een honkslag in de tweede en zelfs een driehonkslag in de vierde inning de eerste twee punten van de wedstrijd binnengeslagen. In de zesde inning verdubbelde het Koninkrijksteam die voorsprong na punten van Rachid Engelhardt en Verkerk. Kendrick Delima bracht vlak na de homerun van Richardson de eindstand op het scorebord. De speler van overgangsklasser Orioles sloeg met een tweehonkslag twee punten over de thuisplaat: 9-0.

No-hitter

Aanvallend had Wit-Rusland niets in te brengen op de pitches van starter Kaj Timmermans. De pitcher van HCAW begon al in de eerste inning met twee strikeouts en stopte hierna niet meer. Timmermans kwam uiteindelijk tot elf keer drie slag tot hij in de zevende inning werd vervangen door UVV-pitcher Jerremyh Angela. In de wedstrijd tegen Wit-Rusland kwam Oranje tot tien hits. Behalve de drie hits van Richardson en Verkerk sloegen ook Delima (2 uit 4), Jelle Kroft (1 uit 4) en Engelhardt (1 uit 4) honkslagen. Delima sloeg twee tweepitters. Verkerk sloeg eveneens een tweehonkslag.

Eerder op de dag startte Duitsland het toernooi met een no-hitter tegen Georgië. De Duitse pitchers Philipp Meyer en Luis Santa Cruz gooiden samen vier keer drie slag in vijf innings en stonden alleen één loper op de honken toe na een veldfout in de eerste inning. De Duitsers wonnen de wedstrijd in 4 1/2 inning met 24-0, waarbij veertien punten in de eerste slagbeurt werden gescoord. Ook Frankrijk (11-0 tegen Slowaijke), Groot-Brittannië (10-0 tegen Oostenrijk) en gastheer Tsjechië (15-0 tegen Litouwen) openden vandaag het EK met een shut-out.

Morgen vervolgt het Koninkrijksteam het EK om 14.00 uur met een wedstrijd tegen Rusland, dat vandaag met 2-1 verloor van Kroatië.

             1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
WIT-RUSLAND  0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  5 2
NEDERLAND    0 1 0 1 0 2 0 5 X  9 10 0

Pitchers Wit-Rusland
Branislau Tatarevich (7 2/3+3 man): 4-7-9-1
Kiryl Lapchanka (5 man): 0-3-1-1
Mikhail Kechko (1/3): 1-0-0-0

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Kaj Timmermans (6): 11-2-3-0
Jerremyh Angela (2): 2-0-2-0
Maickel Rietel (1): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017