Lorenzo Avagnina aan slag voor San Marino.

Honkbal

Laatste ronde: San Marino verdedigt eerste plaats

Laatste ronde: San Marino verdedigt eerste plaats

Lorenzo Avagnina aan slag voor San Marino.

Lorenzo Avagnina aan slag voor San Marino.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Aanstaande weekeinde is de laatste ronde van de reguliere competitie in Italië. Dan komen de nummers 1 en 2 van de Italian Baseball League tegen elkaar uit in een thuis- en een uitwedstrijd. Het buitenlandse San Marino heeft na 32 wedstrijden één overwinning meer behaald dan runner-up Bologna en heeft daarom slechts één winstpartij nodig om als eerste te eindigen.

Nettuno en Rimini spelen in de laatste ronde twee wedstrijden tegen de op papier zwakste tegenstanders om te bepalen wie derde en vierde worden in de eindstand. Nettuno reist naar Padua voor twee uitwedstrijden en Rimini ontvangt Padule Sesto Fiorentino voor twee thuiswedstrijden. Nummer vijf Parma is al uitgeschakeld voor de Play-Offs, maar kan evenmin nog worden ingehaald door Novara, de tegenstander van komend weekeinde. De maximaal vijf wedstrijden van de Italiaanse Play-Offs staan gepland op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus in San Marino en Bologna, op dinsdag 22 en woensdag 23 augustus in de badplaatsen Nettuno en Rimini en op zaterdag 26 augustus terug in San Marino en Bologna.

De Italiaanse profliga dendert door: met of zonder Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. Gisteren is dat EK voor rijpste talenten begonnen in een toernooi voor zestien deelnemende landenteams. Naast Nederland zijn in Brno en omgeving alle serieuze tegenstanders aanwezig, maar Italië ontbreekt. De clubs van de IBL en Serie A1 hebben geweigerd hun kandidaten voor de nationale U23-selectie af te staan voor in feite maar één weekeinde.

Bagage

Gigi Mignola, vice-voorzitter FIBS, belast met honkbalzaken.

Gigi Mignola, vice-voorzitter FIBS, belast met honkbalzaken.
Foto: © FIBS

Een dure keuze, want in Tsjechië zijn deze week niet alleen punten te verdienen voor de WBSC-ranking, maar wordt ook gespeeld om twee deelnamebewijzen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Ironisch genoeg mochten die jonge spelers wel vorige week van Milaan naar Barcelona vliegen om daar de herinnering aan de Olympische Spelen 1992 levend te houden. Materiaal en bagage bleven echter achter op het Italiaanse vliegveld. En dus ging de Spaanse wedstrijd niet door.

De Italiaanse clubs van de Italian Baseball League en van de Serie A1, die eind vorig jaar in meerderheid de oppositiekandidaat Andrea Marcon kozen tot nieuwe bondsvoorzitter, liggen nu dwars bij voorgelegde plannen om de structuur van de competitie aan te passen voor de komende drie seizoenen. Vorige maand ontvingen de clubs een eerste voorstel van het bondsbestuur, waarop zij binnen twee weken commentaar mochten leveren. Dat voorstel werd unaniem afgewezen en begin augustus legde vice-voorzitter Magnoli van de FIBS een tweede voorstel voor, waarop tot 20 augustus kan worden gereageerd. Het afgelopen weekeinde al echter kwamen de clubvoorzitters in Bologna bij elkaar en daar keurden zij wederom het project-Magnoli af. Er lijken nu wel deuren open te gaan voor bond en clubs om samen te gaan praten over het plan, dat oorspronkelijk beoogde om de IBL op te heffen en verder te gaan met een Serie A1 van tweemaal zes clubs als hoogste competitie.

Slechte uitwerking

De nederlagen van de Italiaanse clubs in de finales van de European Champions Cup lijken een slechte uitwerking te hebben op de dure buitenlandse pitchers, waaraan clubs in zowel de IBL als in de Serie A1 verslaafd zijn. Vorig jaar verloor Rimini in eigen huis de Europese finale met 4-5 van L&D Amsterdam, waarna hun sterkste pitcher Alexis Candelario midden in de nacht de club verliet en terugkeerde naar het Amerikaanse profhonkbal. Dit jaar is het Rudy Owens, die – hoewel enkele weken later – zijn club Bologna verliet na zijn twee Europese nederlagen tegen Curacao Neptunus in Regensburg.

Deze week onthult La Gazzetta dello Sport dat na een sterke seizoenstart Owens een spierprobleem ontwikkelde, maar geen rust nam en bleef werken. Nu is het ineens een Amerikaanse universiteit die hem oproept en de vogel is gevlogen. Hij wordt in Bologna opgevolgd door de dertigjarige Amerikaan Jared Lansford, die de afgelopen twee jaar in de Taiwanese CPBL speelde.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal