Delano Selassa zorgde voor acht van de punten.

EK U23 2017

U23 Koninkrijksteam ongeslagen naar kwartfinales

U23 Koninkrijksteam ongeslagen naar kwartfinales

Delano Selassa zorgde voor acht van de punten.

Delano Selassa zorgde voor acht van de punten.
Foto: © Mistrovství Evropy U23

Met de derde overwinning op rij heeft het Nederlands Koninkrijksteam zich vandaag ongeslagen geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. In Brno had HCAW-speler Delano Selassa de dag van zijn leven. Hij sloeg in de wedstrijd tegen Kroatië maar liefst zes punten over de thuisplaat om zijn ploeg in zes innings naar een 18-3 overwinning te leiden.

Op het solide pitchen van Tim Halderman scoorde Kroatië vanmiddag driemaal, waarvan eenmaal verdiend. In de eerste slagbeurt nam de ploeg zelfs dapper een 0-2 voorsprong. Het Koninkrijksteam liet zich echter geen enkel moment van de wijs brengen. En onder aanvoering van tweede honkman Delano Selassa walste Oranje in zes innings over zijn tegenstander heen.

Waar concurrenten Duitsland en Tsjechië in hun eerste twee wedstrijden al respectievelijk slaggemiddeldes van .447 en .400 bij elkaar sloegen, bleef het Nederlands Koninkrijksteam in zijn eerste twee duels nog steken op een teamgemiddelde van .304, goed voor een zesde plaats in het klassement. Op de derde speeldag van het Europees kampioenschap kwam de slagploeg van Oranje pas echt goed los. Juist in de belangrijkste wedstrijd tot dusver. In het duel tegen Kroatië stond vanmiddag de poulewinst op het programma. En die overwinning kan Oranje later in het toernooi een eenvoudiger programma opleveren.

Intenties

Op het veld van Hroši Brno, waar Kroatië tegen Rusland (2-1) en Wit-Rusland (7-18) eerder al wel succesvol was, moest de ongeslagen Kroatische ploeg vandaag diep buigen voor het Koninkrijksteam. Al in de tweede inning maakten uitblinkers Max Clarijs en Delano Selassa de intenties duidelijk. Eerst sloeg Clarijs met volle honken twee punten binnen, waarna Selassa met een driehonkslag zelfs alle drie de honken leegveegde.

Alle spelers van het Koninkrijksteam die vandaag in het slagperk verschenen, sloegen minimaal één honkslag. Maar het werd vooral de dag van Selassa (2 uit 4). De speler van het Bussumse HCAW sloeg maar liefst zes punten over de thuisplaat en scoorde bovendien zelf tweemaal. Derde honkman Ruar Verkerk (1 uit 4) zorgde voor vier binnengeslagen punten, terwijl Max Draijer (1 uit 4) de aanval van het Koninkrijksteam in de vijfde inning bekroonde met een solohomerun.

Nadat Oranje in de tweede inning al zesmaal had gescoord, ging de ploeg in de zesde inning bij een 12-3 voorsprong op herhaling. Toen ook linksvelder Rachid Engelhardt, als laatste speler van zijn ploeg, een honkslag had geslagen, was de wedstrijd gespeeld. Op de twaalfde hit van Oranje kon Draijer de 18-3 op het scorebord brengen. Doordat het verschil van vijftien punten was bereikt, kon de wedstrijd al na zes innings worden beëindigd. Zowel Selassa als Max Clarijs sloegen vandaag elk twee honkslagen. Clarijs scoorde daarnaast vier runs.

Kwartfinales

De honkballers van manager Sidney de Jong hebben morgen een dag rust, voordat vrijdag aan de kwartfinales wordt begonnen. Dan is om 15.00 uur op het veld van Draci Brno de U23-ploeg van Groot-Brittannië de volgende tegenstander. De Britse honkballers eindigden vandaag na een 4-1 nederlaag tegen Spanje met twee overwinningen in drie wedstrijden op een tweede plaats in poule B. De wedstrijden uit die poule werden gespeeld in het Oostenrijke Wels, waardoor de ploeg van Groot-Brittannië eerst nog de ruim driehonderd kilometer naar Brno moet afleggen.

Achter het Nederlands Koninkrijksteam en Kroatië eindigde Rusland vandaag op een derde plaats. De Russische honkballers wonnen tegen Wit-Rusland hun eerste wedstrijd van het toernooi. Pitcher Maksim Marakin gooide maar liefst achttien strikeouts in acht innings, terwijl zijn slagploeg in de tiende inning met een stootslag de 2-1 winst binnenhaalde.

          1 2 3 4 5 6  R  H E
KROATIË   2 0 1 0 0 0  3  4 2
NEDERLAND 0 6 3 2 1 6 18 12 2

Pitchers Kroatië
Hrvoje Jerbic (2 2/3+4 man): 3-9-4-0
Karlo Kos (2 1/3+1 man): 1-2-4-1
Damjan Zlatarek (2/3+1 man): 0-1-4-1

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Tim Halderman (5): 6-1-4-2
Ismail Ross (1): 2-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017