Voor het eerst in de historie heeft een Nederlands team de Colt World Series gewonnen.

Honkbal

Nederlands team wint Colt World Series

Nederlands team wint Colt World Series

Voor het eerst in de historie heeft een Nederlands team de Colt World Series gewonnen.

Voor het eerst in de historie heeft een Nederlands team de Colt World Series gewonnen.
Foto: © Colt World Series

Een selectie met spelers van zestien jaar en jonger heeft gisteravond historie geschreven door in het Amerikaanse Lafayette (Indiana) als eerste Europese ploeg winnaar te worden van de U16 Colt World Series. In de finale was het Nederlandse team met 6-0 te sterk voor Upland, California. De Nederlandse U16-selectie, die bestaat uit spelers van de verschillende academy’s, stond in Lafayette onder leiding van voormalig hoofdklassespelers Michael Duursma, Adrian Anthony en Martijn Riphagen.

De Nederlandse talenten bleven het gehele toernooi ongeslagen. Tijdens het Europese kwalificatietoernooi in Tsjechië bleef Nederland in april ook al ongeslagen. In dat SUMA PONY European Zone Championship versloeg Oranje op de velden van de Praha Eagles achtereenvolgens Bordeaux Academy (7-0), Prague (20-0), Brest Zubrs (10-0), Dutch Destroyers (6-0), Czech Academy (6-3) en in de finale opnieuw Bordeaux Academy (11-1).

Winnend pitcher Luuk ter Beek.

Winnend pitcher Luuk ter Beek.
Foto: © Colt World Series

Het was voor het eerst dat een Nederlands team deelnam aan de Pony League, een vergelijkbare competitie met de Little League. Met de Europese titel plaatste Nederland zich voor de Colt World Series in Lafayette (Indiana). Door middel van een crowdfundactie werd de afgelopen weken ruim € 19.000 opgehaald om de reis naar de Verenigde Staten te bekostigen.

Oppermachtig

Ook tijdens de World Series bleken de Nederlandse talenten oppermachtig. Al in de eerste wedstrijd werd gastheer Lafayette All Stars met 0-10 verslagen. Hierna werd tweemaal op rij gewonnen van Zuid-Korea (12-2 en 10-6) om een plaats in de finale veilig te stellen. In de eindstrijd was Nederland in een indrukwekkende wedstrijd ook te sterk voor het eveneens nog ongeslagen Amerikaanse Upland, California. In het Loeb Stadium, waar manager Michael Duursma in de seizoenen 2000 en 2001 voor Purdue University speelde, leidde pitcher Luuk ter Beek Nederland naar de winst.

Nadat Ter Beek in de openingswedstrijd Lafayette All Stars al puntloos had gehouden, stond hij gisteren in 6 1/3 innings slechts drie honkslagen toe aan de Titans. Jiorgeny Casimiri gooide voor Nederland in de laatste inning de wedstrijd uit. Nederland opende zelf de score via twee runs in de eerste inning nadat Tyler Boersma en Darryl Collins konden scoren op een hit van Ruendrick Piternella.

Rally

Ruendrick Piternella sloeg in de finale zijn derde tweehonkslag van het toernooi.

Ruendrick Piternella sloeg in de finale zijn derde tweehonkslag van het toernooi.
Foto: © Colt World Series

Piternella starte met een tweehonkslag in de vierde inning een nieuwe rally, die ditmaal na hits van Leanardo Anasagasti en Mick Vos nog eens twee punten opleverde. De laatste twee punten werden gescoord in de zesde inning, waarbij Anasagasti met volle honken na vier wijd de eindstand op het scorebord bracht. Een inning later maakte midvelder Jeandro Tromp, die twee weken geleden voor HCAW zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt, met een vangbal een einde aan de wedstrijd. Voor het eerst in de historie was een Nederlands team winnaar geworden van de Colt World Series.

Darryl Collins (.500), Ruendrick Piternella (.455) en Jeandro Tromp (.444) leidde dit toernooi hun team in het slagperk. Piternella leidde Nederland bovendien in tweehonkslagen (3) en binnengeslagen punten (5), terwijl Collins de meeste punten scoorde (7). De zes Nederlandse pitchers stonden dit toernooi geen enkel verdiend punt toe, terwijl Luuk ter Beek in 11 1/3 innings tot zeven keer drie slag kwam.

Selectie

De selectie van Nederland bestond uit pitchers Luuk ter Beek, Jiorgeny Casimiri, Naut Kragt, Nick Loos, Stephon Mohamed, Scott Prins en Sem Robberse. De overige veldspelers waren Leanardo Anasagasti, Nolan Beugeling, Tyler Boersma, Denzel Bryson, Darryl Collins, Max Kops, Thomas Kwakernaak, Shuruengelo Mingeli, Ruendrick Piternella, Jeandro Tromp en Mick Vos.

Morgen start ook de Nederlandse U14-selectie aan de World Series. Dit team werd afgelopen april, onder leiding van manager Peter Herkemij, eveneens Europees kampioen. De U14 Pony World Series worden van vrijdag tot woensdag gehouden in Washington (Pennsylvania).

https://www.facebook.com/coltworldseries1/videos/1957793281122554/

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal