EK U23 2017

Delano Selassa: In twee jaar van Scimitars naar Koninkrijksteam U23

Delano Selassa: In twee jaar van Scimitars naar Koninkrijksteam U23

Delano Selassa beleeft dit seizoen zijn doorbraak en werd daarvoor beloond met selectie voor Team Kingdom of the Netherlands U23
(Foto: Alfred Cop)

De zeventienjarige Delano Selassa is misschien nog niet voor elke Nederlandse honkbalfan een bekende naam, maar de kans is groot dat dit snel verandert. In 2015 speelde Selassa nog voor de Baseball Academy van de Scimitars, een jaar later debuteerde hij in de hoofdklasse, waarin hij dit jaar bij HCAW definitief doorbrak. Dat leverde hem een plekje op in het Team Kingdom of the Netherlands U23 van manager Sidney de Jong, dat vandaag de kwartfinale van het EK U23 speelt. Tijd om eens met hem in gesprek te gaan.

De bovengemiddelde fan van de Nederlandse Hoofdklasse Honkbal zal Delano Selassa inmiddels al meerdere keren in actie gezien hebben. De middle infielder van HCAW beleeft dit seizoen zijn doorbraak in de Bussumse Rob Hofmann Vallei aan de zijde van ervaren infielders en oud-internationals als Vince Rooi en Roelie Henrique. Het was geen makkelijk seizoen voor Selassa, die door een blessure veel wedstrijden heeft moeten missen: “Ik heb in mei een polsblessure opgelopen waardoor ik midden in het seizoen veel wedstrijden heb gemist. Daar baalde ik heel erg van, want ik speelde best lekker.”

Nationale selecties
Selassa eindigde het reguliere seizoen in de hoofdklasse met een slaggemiddelde van .281 met 18 honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen en twee driehonkslagen. Voeg daaraan toe het feit dat hij het publiek wekelijks vermaakt met wonderschone defensieve acties en het is duidelijk dat Selassa een groot talent is. Een talent dat al jaren uitkomt in vertegenwoordigende nationale selecties.

“Ik heb twee jaar in het Nederlands AA-Team (U15) gespeeld en we zijn twee keer Europees kampioen geworden. Vorig jaar ben ik met het AAA-team (U18) meegegaan naar Gijon en zijn we ook Europees kampioen geworden.”, aldus Selassa, die op dit moment deel uitmaakt van de selectie van Team Kingdom of the Netherlands U23 dat vanmiddag in de kwartfinale tegenover Groot-Brittannië staat op het EK in Tsjechië.

Ervaren staf
Het Koninkrijksteam U23 heeft een technische staf om je vingers bij af te likken. Manager Sidney de Jong en coaches Eugene Kingsale, Evert-Jan ’t Hoen, Eugene Kingsale en Rob Cordemans en ook scout David Bergman hebben een schat aan internationale ervaring opgedaan over de afgelopen decennia. Voor een jonge speler als Selassa moet het geweldig zijn om met zulke coaches te werken. “Ik leer heel erg veel van deze staf. De afgelopen weken heb ik vooral veel met Eugene Kingsale gewerkt aan slaan, maar ik leer niet alleen van de coaches. Er lopen hier veel getalenteerde spelers, die net even meer ervaring hebben en zij helpen mij ook met bijvoorbeeld kleine tips, waar ik direct in de wedstrijd mee an de slag kan.”

Delano Selassa zorgde voor acht van de punten.

Delano Selassa zorgde voor acht van de punten van Team Kingdom of the Netherlands U23 tegen Kroatië.
Foto: © Mistrovství Evropy U23

Op het EK heeft het Koninkrijksteam U23 ongeslagen de kwartfinale bereikt. Gevraagd naar het niveau op dit toernooi antwoord Selassa: “We hebben tot nu toe gespeeld tegen Wit-Rusland, Rusland en Kroatië. In die wedstrijden hebben wij wel laten zien dat wij Team Kingdom of the Netherlands zijn en dat we beter zijn dan deze landen. Vandaag spelen we tegen Groot-Brittannië en zal het niveau wel wat omhoog gaan.”

Wereldkampioenschap
Als Selassa en zijn teamgenoten van het Koninkrijksteam U23 de finale halen, plaatsen zij zich voor het WK van 2018. Als het goed is, wordt dat het tweede WK waaraan Selassa deel zal nemen. De kans is namelijk groot dat hij later dit jaar ook nog met Jong Oranje naar Thunder Bay, Canada af zal reizen naar het WK U18.

Dit team is ingedeeld in een ontzettend zware poule met onder meer Japan, Cuba en de Verenigde Staten. Gevraagd naar zijn verwachting van dit toernooi houd hij zich nog even op de vlakte: “De selectie is nog niet officieel dus het lastig om in te schatten hoe het zal gaan. De voorselectie ziet er goed uit met veel jonge en getalenteerde jongens. Ik hoop dat we mensen kunnen gaan verbazen met hoe goed we het daar doen.”

Voor nu gaat de focus uiteraard nog even op het EK U23, waar Selassa en het Koninkrijksteam vanmiddag om 15.00u spelen tegen Groot-Brittannie. Die wedstrijd kun je live bekijken via Playo.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017