Jelle Kroft scoorde twee punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK U23 2017

Oranje U23 met knock-out naar halve finales

Oranje U23 met knock-out naar halve finales

Jelle Kroft scoorde twee punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Jelle Kroft scoorde twee punten voor het Nederlands Koninkrijksteam.

De honkballers van het U23 Koninkrijksteam hebben zich oppermachtig geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap. In Brno scoorde Oranje zevenmaal in de zevende inning om Groot-Brittannië vroegtijdig knock-out te slaan: 11-1. Morgen om 15.00 uur speelt de ploeg van manager Sidney de Jong tegen de winnaar uit de wedstrijd tussen Duitsland en België om een plaats in de finale. Bij winst kwalificeert Oranje zich bovendien voor het U23 wereldkampioenschap van 2018.

HCAW-pitcher Kaj Timmermans gooide vandaag in de eerste wedstrijd uit de kwartfinales voor het Nederlands Koninkrijksteam het gehele duel. Door vier strikeouts, twee pick-offs en een dubbelspel hield Oranje in het MBS, de thuisbasis van Draci Brno, zijn tegenstander in bedwang. Niettemin zag Timmermans het Nederlands Koninkrijksteam wel al in de eerste inning op achterstand komen toen catcher Hayden Platt de bal over de omheining achter het linksveld sloeg. Tot onvrede van de Nederlandse technische staf, die de bal op foutgebied over de hekken had zien verdwijnen.

Pitcher Kaj Timmermans gooide de volledige wedstrijd.

Pitcher Kaj Timmermans gooide de volledige wedstrijd.

Met hits van Denzel Richardson en Kendrick Delima herstelde Oranje in de tweede inning de achterstand. Na een doorgeschoten bal en een veldfout konden zij het Nederlands Koninkrijksteam op voorsprong zetten. De winst voor Oranje kwam hierna geen enkel moment meer in gevaar. Hayden had de kans om in de zesde inning Groot-Brittannië wel weer op voorsprong te brengen. Maar met lopers op het tweede en derde honk stuurde Timmermans hem met drie slag terug naar de dug-out.

Effectiever

De slagploeg van het Nederlands Koninkrijksteam was vandaag veel effectiever. Vanaf de zesde inning besliste Oranje definitief de wedstrijd. Met twee man uit gooide pitcher Conrad Cornell vier wijdballen op rij voor Jelle Kroft, nog maar de eerste vrije loop van de Brit dit duel. Met desastreuze gevolgen, want drie pitches later was de voorsprong van Oranje opgelopen van 2-1 naar 4-1. Denzel Richardson (driehonkslag) en Kendrick Delima (tweehonkslag) waren de buitenvelders van Groot-Brittannië te slim af.

Nog eens vier hits vergrootten in de zevende inning de voorsprong voor het Nederlands Koninkrijk zelfs tot 8-1. Max Draijer (tweehonkslag) en Denzel Richardson sloegen beiden twee ploeggenoten ovet de thuisplaat. Dat luidde het vertrek in van pitcher Cornell, die vandaag niet onverdienstelijk gooide.

Wilde worp

Kendrick Delima wordt gefeliciteerd nadat hij het laatste punt van de wedstrijd heeft gescoord.

Kendrick Delima wordt gefeliciteerd nadat hij het laatste punt van de wedstrijd heeft gescoord.

Zijn vervanger Miguel Rodriguez bleek vandaag zeer ongelukkig. Hij werd direct verwelkomd door een honkslag van Kendrick Delima, waarna hij vier wijd op rij gooide voor Rodney Daal en Ruar Verkerk. Tussendoor had Jelle Kroft al voor het negende punt voor Oranje gezorgd na een wilde worp. De vier wijd voor Verkerk stelde Richardson in staat om het tiende punt te scoren. De tweede wilde worp van reliever Rodriguez maakte hierna een einde aan de wedstrijd. Delima scoorde de 11-1, waarmee de knock-out een feit was.

Opnieuw was rechtsvelder Denzel Richardson de beste slagman van het Nederlands Koninkrijksteam. Hij sloeg drie hits in vier slagbeurten, bracht drie ploeggenoten over de thuisplaat en scoorde zelf ook driemaal. Kendrick Delima (3 uit 4) deed het met twee runs vandaag al even goed. De overige hits van Oranje kwamen op naam van Rodney Daal (1 uit 3), Nick Peels (1 uit 3), Delano Selassa (1 uit 4) en  Max Draijer (1 uit 4). Morgen wacht Oranje de winnaar van wedstrijd uit de kwartfinale tussen Duitsland en België. Dat duel wordt eveneens vanaf 15.00 uur gespeeld op het veld van Draci Brno. Inzet in deze halve finale wordt niet alleen een plaats in de eindstrijd, maar bovendien een toegangsbewijs voor het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger van volgend jaar.

                  1 2 3 4 5 6 7  R  H E
GROOT-BRITTANNIË  1 0 0 0 0 0 0  1  6 2
NEDERLAND         0 2 0 0 0 2 7 11 10 0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Kaj Timmermans (7): 4-2-6-0

Pitchers Groot-Brittannië
Conrad Cornell (6 1/3+5 man): 4-2-9-2
Miguel Rodriguez (3 man): 0-2-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017