Het Nederlands Koninkrijksteam bleef ook in de halve finales ongeslagen.

EK U23 2017

U23 Koninkrijksteam eerste finalist op EK

U23 Koninkrijksteam eerste finalist op EK

Het Nederlands Koninkrijksteam bleef ook in de halve finales ongeslagen.

Het Nederlands Koninkrijksteam bleef ook in de halve finales ongeslagen.

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben zich vanmiddag in het Tsjechische Brno als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. In de halve finales werd met 5-10 vakkundig afgerekend met België. Daarmee heeft het Koninkrijksteam zich verzekerd van een ticket voor het U23 wereldkampioenschap van volgend jaar.

Ook in zijn vijfde wedstrijd op het Europees kampioenschap bleef het Koninkrijksteam ongeslagen. Toch had de selectie van manager Sidney de Jong het vandaag tegen de talentvolle ploeg van België, die viermaal een dubbelspel maakte, een stuk lastiger dan in de voorgaande wedstrijden.

Max Clarijs sloeg twee hits en zorgde voor vier punten.

Max Clarijs sloeg twee hits en zorgde voor vier punten.

In de eerste slagbeurt ging voor het Nederlands Koninkrijk alles mis wat maar mis kon gaan. De Belgische ploeg kreeg op het pitchen van Nick Keur direct zijn eerste acht slagmannen in het slagperk en nam brutaal een 3-0 voorsprong. Het was de derde wedstrijd op rij waarin het Nederlands Koninkrijksteam in de eerste inning op een achterstand werd gezet.

Beste prestatie

Verrassend waren de kwaliteiten van de Belgische ploeg allerminst. Manager Sven Hendrickx is deze week in Brno aanwezig met een groot deel van de nationale A-selectie, die vorig jaar op het Europees kampioenschap in Hoofddorp een zesde plaats behaalde. Dat was de beste prestatie voor België sinds de zesde eindklassering in 1999.

Voor manager Sidney de Jong waren de Belgen dan ook geen onbekende ploeg. België startte vandaag het duel met zeven spelers, die afgelopen september op het EK ook in actie waren gekomen in de wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam, waarvan De Jong toen ook deel uitmaakte van de technische staf.

Geheimen

Pitcher Maickel Rietel hield de Belgen in de laatste vier innings puntloos.

Pitcher Maickel Rietel hield de Belgen in de laatste vier innings puntloos.

Kyran Weemaels was in september één van de pitchers in die met 3-12 verloren wedstrijd tegen Oranje. Hij gooide toen de zevende inning, waarin hij vijf honkslagen en drie punten moest toestaan. Vandaag hield hij in Brno als startend pitcher aanzienlijk langer stand, maar had hij weinig geheimen voor de Nederlandse slagploeg.

Terwijl de Belgische honkballers na hun verrassende eerste slagbeurt nog in een feeststemming verkeerden, werkte Oranje in rap tempo de achterstand weg. Via vier hits in de tweede en nog eens drie honkslagen in de derde inning draaide het Koninkrijksteam de 3-0 achterstand om in een 3-6 voorsprong. Clarijs sloeg met een honkslag en een tweehonkslag in beide innings een punt binnen.

Bezegeld

Onder aanvoering van Maickel Rietel werd hierna de winst bezegeld. De pitcher van Hoofddorp Pioniers hield de Belgen in de laatste innings volledig in bedwang, terwijl Oranje uitliep naar de 5-10 winst. Daarmee staat het Koninkrijksteam morgenavond om 19.00 uur in de finale van het Europees kampioenschap.

Catcher Max Clarijs, die al 2 uit 2 sloeg in zijn vorige wedstrijd tegen Kroatië, bleef in zijn tweede duel ook succesvol. De speler van L&D Amsterdam sloeg drie hits in vier slagbeurten, waaronder één tweehonkslag. Bovendien kreeg hij eenmaal vier wijd en sloeg hij twee punten over de thuisplaat.

Wereldkampioenschap

Oranje staat morgen in de finale van het EK.

Oranje staat morgen in de finale van het EK.

De slagploeg van Oranje kwam in de wedstrijd tegen België in totaal tot maar liefst zestien honkslagen. Max Clarijs (3 uit 4), Rachid Engelhardt (3 uit 5) en Ruar Verkerk (3 uit 5) scoorden samen zeven van de tien punten voor het Koninkrijksteam. Denzel Richardson (2 uit 5) en Nick Peels (2 uit 3) hadden elk twee hits. Peels sloeg vandaag vier punten binnen, waaronder twee met een driehonkslag in de zevende inning.

Met de winst is het Nederlands Koninkrijksteam niet alleen de eerste finalist geworden, maar heeft Oranje bovendien als eerste Europese team een ticket bemachtigd voor de tweede editie van het U23 wereldkampioenschap, dat volgend jaar wordt gehouden.
Het tweede ticket is voor de andere finalist op dit EK, dat wordt de winnaar van de wedstrijd tussen Spanje en gastheer Tsjechië. Deze wedstrijd uit de andere halve finale wordt later vanavond gespeeld. Tijdens het vorige U23 WK werd Europa in het Mexicaanse Monterrey vertegenwoordigd door Tsjechië (10e) en Oostenrijk (12e).

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 3 3 1 0 0 2 0 1 10 16 2
BELGIË     3 0 0 0 2 0 0 0 0  5 12 1

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Nick Keur (2 2/3+2 man): 2-2-6-2
Tim Halderman (2 1/3): 1-0-5-0
Maickel Rietel (4): 4-0-1-0

Pitchers België
Kyran Weemaels (4+2 man): 2-4-10-1
Brendan Verspreet (5): 0-0-6-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017