Het U23 Nederlands Koninkrijksteam is Europees kampioen geworden.

EK U23 2017

U23 Koninkrijksteam verovert Europese titel

U23 Koninkrijksteam verovert Europese titel

Het U23 Nederlands Koninkrijksteam is Europees kampioen geworden.

Het U23 Nederlands Koninkrijksteam is Europees kampioen geworden.

De allereerste Europese titel voor spelers van 23 jaar en jonger is een prooi geworden voor het Nederlands Koninkrijksteam. Met de kwalificatie voor het wereldkampioenschap was gisteren al de belangrijkste doelstelling bereikt, maar vandaag bekroonde het ongeslagen Oranje het EK met de titel. In Brno werd gastheer Tsjechië in een zinderende finale na tien innings met 9-10 verslagen. Closer Colin van Laar gooide de tiende inning met drie strikeouts op rij spectaculair uit.

Nadat eerder deze zomer de nationale U12- en U15-teams er niet in slaagden om de Europese titel naar Nederland te halen, sloot het U23 Koninkrijksteam het Europese seizoen deze week alsnog succesvol af. In het Městský Stadium Brno veroverde Oranje ongeslagen het allereerste U23 Europees kampioenschap.

Winnend pitcher Colin van Laar.

Winnend pitcher Colin van Laar.

De eindstrijd tussen gastheer Tsjechië en het Nederlands Koninkrijksteam werd ontsierd door de Italiaanse plaatscheidsrechter Yuri Macchiavelli. Hij zag maar liefst 23 keer vier wijd, waarvan drie in de negende Tsjechische slagbeurt. Hij gaf daarbij onder meer een cruciale vrije loop aan Vojtech Mensik, waarop Tsjechië de gelijkmaker kon scoren. In de verlenging mochten ook Marek Chlup en Daniel Padysak met vier wijd plaats nemen op de honken.

Met volle honken, geen enkele uit en een minimale voorsprong van 9-10 wist MVP Colin van Laar wat hem in die tiende inning te doen stond. De pitcher van overgangsklasser Quick Amersfoort gooide koelbloedig negen slagballen op rij voor drie strikeouts. En daarmee was de Europese titel een feit!

Slachtoffer

Toch zag het er vanavond lang niet naar uit dat de hoofdprijs mee op het vliegtuig terug naar Nederland zou gaan. In de beginfase van de wedstrijd tegen gastheer Tsjechië, in 2010 en 2014 winnaar van het EK U21, had de slagploeg weinig in te brengen op de Tsjechische pitchers. Vijf innings lang kwam Oranje niet verder dan honkslagen van Kendrick Delima (eerste inning) en Ruar Verkerk (vijfde inning).

Met name het Koninkrijksteam werd het slachtoffer van de grote hoeveelheid vrije lopen van de Italiaanse scheidsrechter. Startend pitcher Ross Ismail, die vijf jaar geleden met Aruba nog deelnam aan het U15 WK, had 36 pitches nodig en slaagde er nauwelijks in om de slagzone te vinden. Dat leverde al vijf vrije lopen en drie Tsjechische punten in de eerste inning op.

Slagkanonnen

Rachid Engelhardt sloeg de beslissende punten binnen.

Rachid Engelhardt sloeg de beslissende punten binnen.

Ismail (ex-Cincinnati Reds) werd vroegtijdig naar de kant gehaald, waarna de linkshandige Kennimar Locadia de wedstrijd voor het Koninkrijksteam redde. De pitcher van Curaçao nam zeven innings voor zijn rekening, waarin hij zes strikeouts gooide en nog maar drie punten toestond.

Op het moment dat Tsjechië dacht de winst op zak te hebben, knokte Oranje zich terug. Na onder meer vrije lopen voor Jelle Blaauw en Max Draijer stroomden in de zesde inning de honken vol. Opnieuw kwamen hierna Denzel Richardson (honkslag) en Kendrick Delima (tweehonkslag) door. De slagkanonnen, die de hele week al productief zijn in het slagperk, sloegen met rake klappen elk twee punten binnen. Na een hit van Ruar Verkerk bracht Delima hierna het Koninkrijksteam voor het eerst dit duel zelfs op een voorsprong: 5-6.

Feestvreugde

Tsjechië kon in de zesde inning nog wel op gelijke hoogte komen, maar de ploeg van manager Sidney de Jong had aan de overwinning geroken en ging op jacht naar de titel. Nadat Jelle Blaauw in de zevende inning Oranje weer op voorsprong had gebracht, vergrootte Rachid Engelhardt (tweehonkslag) in de achtste inning de voorsprong tot 6-8. Hij kon scoren op een honkslag van pinch-hitter Jelle Kroft.

Vreugde bij de spelers van het Koninkrijksteam.

Vreugde bij de spelers van het Koninkrijksteam.

Toch moesten de honkballers van het Koninkrijksteam nog vol aan de bak voordat de feestvreugde los kon barsten. Door een handjevol vrije lopen kwam Tsjechië weer op gelijke hoogte en werd een verlenging noodzakelijk. In die zinderende tiende inning in het kolkende stadion in Brno sloeg Rachid Engelhardt, met twee wijd, twee slag en twee man uit, met zijn tweede tweehonkslag de twee winnende punten binnen. Nadat closer Colin van Laar in de tiende en laatste Tsjechische slagbeurt orde op zaken had gesteld, kon het vuurwerk in de Tsjechische stad worden ontstoken.

Wereldkampioenschap

Met het bereiken van de eindstrijd hebben zowel het Nederlands Koninkrijk als Tsjechië zich verzekerd van deelname aan het U23 wereldkampioenschap. Over de locatie waar dit toernooi volgend jaar wordt gehouden, heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) nog geen besluit genomen. Particulieren onderzoeken momenteel of dat WK in de tweede helft van september 2018 in Nederland zou kunnen worden gehouden.

Het Nederlands Koninkrijksteam nam niet eerder deel aan het WK U23. In 2014 werd Oranje negende tijdens de laatste editie van het WK U21. Vorig jaar werd Europa tijdens de eerste editie van het WK U23 vertegenwoordigd door Tsjechië (10e) en Oostenrijk (12e).

           1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  R  H E
NEDERLAND  1 0 0 0 0 5 1 1 0 2  10 10 0
TSJECHIË   3 1 1 0 0 1 0 0 2 1   9  9 2

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Ross Ismail (2/3+2 man): 1-5-1-0
Kennimar Locadia (6 2/3+1 man): 6-3-6-0
Maikcel Rietel (2/3): 0-0-1-0
Jerremyh Angela (1/3+3 man): 0-2-1-0
Colin van Laar (1 2/3): 5-3-0-0

Pitchers Tsjechië
Ondřej Furko (2 2/3+2 man): 2-3-1-1
Lukas Ercoli (1+2 man): 1-2-0-0
Jiri Vavrusa (2+1 man): 4-3-4-1
Filip Capka (1 1/3): 1-1-2-0
Tomas Ondra (2): 3-1-2-0
Ondrej Satoria (1): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017