Colin van Laar werd Meest Waardevolle Speler van het EK.

EK U23 2017

Colin van Laar uitgeroepen tot MVP

Colin van Laar uitgeroepen tot MVP

Colin van Laar werd Meest Waardevolle Speler van het EK.

Colin van Laar werd Meest Waardevolle Speler van het EK.

Na zijn onwaarschijnlijk prestatie in de tiende en laatste inning van de finale van het Europees kampioenschap is pitcher Colin van Laar vanavond uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het EK voor spelers van 23 jaar en jonger. Het toernooi werd na afloop van de prijsuitreiking in het Tsjechische Brno afgesloten met een vuurwerkshow.

De negentienjarige Colin van Laar stapte vanavond als winnend pitcher van de heuvel. In een volgepakt en kolkend Městský Stadium Brno zette de linkshandige pitcher van overgangsklasser Quick Amersfoort een onwaarschijnlijke prestatie neer.

In de negende inning gooide hij met volle honken al twee strikeouts op rij om daarmee te voorkomen dat Tsjechië de Europese titel zou opeisen. In de verlenging bleek hij opnieuw op zijn best met volle honken. Koelbloedig gooide hij negen slagballen op rij om achtereenvolgens Michael Vykoukal, Martin Cervinka en Matej Laznicek met drie slag terug naar de dug-out te sturen.

Grandioze apotheose

Vuurwerk in Brno.

Vuurwerk in Brno.

Van Laar zorgde daarmee voor een grandioze apotheose, waarin het Nederlands Koninkrijksteam de allereerste Europese titel in de U23-klasse veroverde. Het was het tweede optreden in Brno voor Van Laar, die eerder al twee puntloze innings gooide tegen Rusland.

Tijdens de prijsuitreiking in het Městský Stadium Brno mochten na afloop van de zinderende eindstrijd ook de Tsjech Martin Muzik en Spanjaard Eric Paez een individuele prijs in ontvangst nemen.

Vuurwerk

Muzik werd uitgeroepen tot beste slagman van het toernooi. Hij kwam in zes wedstrijden tot een gemiddelde van .579. Muzik sloeg elf hits, evenveel als Kendrick Delima (.423) en twee minder dan Denzel Richardson (.448). Daarnaast leidde hij op het EK in aantal binnengeslagen punten (13) en homeruns (3).

Paez kreeg een onderscheiding als beste pitcher. Hij was, samen met Kaj Timmermans, één van de vier pitchers dit EK met twee overwinningen. In twaalf innings stond hij geen enkel punt toe en hield hij zijn tegenstanders op een slaggemiddelde van .105. De Spaanse pitcher kwam tot negen strikeouts. Met een korte vuurwerkshow werd vanavond de eerste editie van het U23 Europees kampioenschap afgesloten.

Eindstand

1. Nederlands Koninkrijk **
2. Tsjechië **
3. België *
4. Spanje *
5. Duitsland *
6. Frankrijk *
7. Groot-Brittannië
8. Kroatië
9. Oekraïne
10. Polen
11. Rusland
12. Slovenië
13. Oostenrijk
14. Wit-Rusland
15. Litouwen
16. Georgië

** Gekwalificeerd voor het U23 WK van 2018 en het U23 EK van 2019
* Gekwalificeerd voor het U23 EK van 2019

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017