Honkbal

Einde aan Amerikaans avontuur voor PONY U14 team

Einde aan Amerikaans avontuur voor PONY U14 team

Foto: Anders Brødjsø

Het Nederlands team dat in april Europees kampioen werd op het PONY League toernooi in Praag, wist in Washington, Pennsylvania jammer genoeg geen wedstrijd te winnen. In de eerste wedstrijd werd er met 9-2 verloren van Washington County, PA en in de tweede wedstrijd was Brownsville uit Texas met een einduitslag van 12-4 te sterk voor de spelers van de Nederlandse Baseball Academies. Deze tweede wedstrijd was meteen een eliminatiewedstrijd en dus zijn de jongens onder hoofdcoach Peter Herkemij klaar in Washington.

Het was de eerste keer in de historie van het toernooi dat een Nederlands team mee deed aan de PONY League World Series. Het team dat onder leiding stond van Peter Herkemij, Roy Seltenrijch en Jesse Aussems was een combinatie van spelers uit alle zes Baseball Academies die we in Nederland hebben. Eerder dit jaar werd er in Praag door deze ploeg overtuigend gewonnen in vrijwel alle wedstrijden, het niveau in Amerika bleek wel even andere koek.

Eerste wedstrijd

De wedstrijd die werd uitgezonden door MLB.com begon goed voor Nederland. In de eerste inning scoorde Nederland het eerste punt door goed honklopen van Raydley Legito. Washington County kwam echter terug en scoorde zelf twee punten. In de derde inning sloeg Emile Haswell het gelijkmakende punt binnen voor Nederland. In de volgende innings was Washington County het enige team dat nog wist te scoren. Mede dankzij een 3-run homerun van catcher Mekos Mantalis werd de einduitslag 9-2 in het voordeel van Washington County. De pitchers voor Nederland waren Nick Boxelaar, Danny Albinus en Guy van Son. “Het was een hele leuke ervaring om aan zo’n toernooi in Amerika mee te doen. In vergelijking met Praag was dit niveau zeker een heel stuk hoger, maar daar word je alleen maar beter van.” aldus Nick Boxelaar.

Tweede wedstrijd

Gisteravond vond, om 23:00 uur Nederlandse tijd, de tweede wedstrijd van het Nederlands team plaats. Deze wedstrijd werd gespeeld tegen Brownsville uit Texas. Ook Brownsville had zijn eerste wedstrijd verloren, Bay County, Michigan was met 6-4 net te sterk voor het team uit Texas.

In de eerste inning wist Nederland de honken vol te krijgen maar de punten bleven uit. Na wat honkslagen en een homerun van Brownsville stond het 4-0. Mede dankzij een homerun van Tyriq Kemp stond het 4-2. En toen ging het mis, het werd snel 9-2. Nederland wist nog twee punten te scoren waar Brownsville in de late innings nog drie punten scoorde. 12-4 was de einduitslag en hiermee was het toernooi voor de Nederlanders afgelopen. De pitchers in deze wedstrijd waren Gio de Graauw, Aiden Brødsjø en wederom Danny Albinus.

Tyriq Kemp, het jongere broertje van Hoofdklasse spelers Dwayne en Urving speelde een solide toernooi. Foto: Anders Brødjsø

Leermoment

“Ik denk dat ondanks dat we twee keer verloren hebben, dit een heel goed leermoment is geweest voor alle spelers. Technisch doen ze namelijk helemaal niks onder voor deze teams hier. Veel spelers hier in Amerika zijn motorisch gestoorde houthakkers. Maar wel zien zij elke week pitching van dit niveau, zijn zij mentaal sterker en agressiever ten opzichte van veel Nederlandse spelers. Technisch en fysiek kunnen wij alle tools aanbieden, maar om betere honkballers te worden moeten ze in deze situaties komen, tegen sterke teams, in een ‘stadion’ met een goede sfeer en televisie camera’s. Ondanks de twee verliespartijen zie ik alleen maar positieve dingen aan deze week.” aldus coach Jesse Aussems.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal