Danny Rombley (L&D Amsterdam) was zaterdag goed voor zes binnengeslagen punten.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus slaan gat

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus slaan gat

Danny Rombley (L&D Amsterdam) was zaterdag goed voor zes binnengeslagen punten.

Danny Rombley (L&D Amsterdam) was zaterdag goed voor zes binnengeslagen punten.
Foto: © Robert Bos

In de eerste speelronde van de Play-Offs hebben favorieten L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus direct een gat geslagen met de concurrentie. Beide teams bleven afgelopen week ongeslagen. In de Promotie/Degradatie poule werd Quick Amersfoort zondag het eerste team met een overwinning op een tegenstander uit de hoofdklasse.

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus wonnen afgelopen week hun respectievelijk zevende en negende wedstrijd op rij. De twee finalisten van vorig jaar bleven daarmee ongeslagen in de eerste ronde van de Play-Offs. Ze liggen zo op koers voor een terugkeer in de Holland Series.

Zaterdag is ook de strijd losgebarsten in de Promotie/Degradatie poule. De nummers vijf, zes en zeven uit de hoofdklasse strijden met de drie hoogst geëindigde teams uit de overgangsklasse om vier plaatsen in de hoofdklasse van volgend jaar. Hoofdklassers DSS en De Glaskoning Twins wisten allebei hun eerste wedstrijden te winnen tegen hun tegenstander uit de Overgangsklasser. Alleen Pickles UVV morste punten. De Utrechtse ploeg, nummer zes uit de reguliere competitie, ging zondag in Amersfoort onderuit tegen Quick Amersfoort.

Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam

L&D Amsterdam-pitcher Kevin Heijstek (2-0-3-0) was zaterdag een maatje te groot voor de slagploeg van Hoofddorp Pioniers. Hij stond alleen in de zesde en zevende inning een tegenstander toe op het tweede honk. Op dat moment had L&D Amsterdam al een 9-0 voorsprong genomen. Met een tweehonkslag had Danny Rombley (3 uit 4) al drie ploeggenoten in de eerste inning over de thuisplaat geslagen, voordat hij zelf de voorsprong vergrootte tot 4-0. Rombley kwam dit duel uiteindelijk tot maar liefst zes binnengeslagen punten. Met de vierde tweehonkslag van L&D Amsterdam dit duel sloeg Rashid Gerard in de zesde inning zowel Kenny Berkenbosch als Gilmer Lampe over de thuisplaat om in de zesde inning de eindstand van 12-0 op het scorebord te brengen.

Zondag kwam de slagploeg van L&D Amsterdam opnieuw tot vier tweepitters. Dat leverde drie punten op in de vierde en één in de vijfde inning. Ondertussen nam startend pitcher Robin Schel een no-hitter mee de zesde inning in. Een inning later redde Dudley Leonora voor Hoofddorp Pioniers met een solohomerun de eer, maar de Amsterdamse bullpen hield de Hoofddorpse ploeg in het restant van de wedstrijd van verder scoren af. Met de 1-4 winst werd ook de derde wedstrijd uit de serie tegen Hoofddorp Pioniers gewonnen.

Curaçao Neptunus – HCAW

Ook Curaçao Neptunus bleef deze week ongeslagen. Na winst op donderdagavond werd ook zowel op zaterdag (2-3) als zondag (8-2) van HCAW gewonnen. Met een homerun sloeg Gianison Boekhoudt Curaçao Neptunus zaterdag in de eerste inning van de wedstrijd tegen HCAW naar een 0-2 voorsprong. Die gaf de Rotterdamse ploeg met pitcher Orlando Yntema op de heuvel niet meer uit handen. Door onder meer tien strikeouts werd de slagploeg van HCAW in toom gehouden.

De basis voor de winst op zondag werd gelegd in de zesde inning. Op vijf hits werd zesmaal gescoord. Gregory Muller (3 uit 4) en Jochem Koedijk (3 uit 3) sloegen samen zes van de twaalf hits voor Curaçao Neptunus binnen.

Promotie/Degradatie poule

Bas de Jong sloeg zondag één van de twee homeruns voor Quick Amersfoort.

Bas de Jong sloeg zondag één van de twee homeruns voor Quick Amersfoort.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort zorgde in het eerste speelweekeinde van de Promotie/Degratie poule voor het grootste succes. De ploeg van manager Marco Wels won zondag zijn eerste wedstrijd van Pickles UVV. Een week nadat Colin van Laar op het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, werd hij zondagmiddag winnend pitcher in de wedstrijd van Quick Amersfoort tegen hoofdklasser Pickles UVV. Van Laar werd in het slagperk geholpen door een drietal oud-hoofdklassespelers. Bryan Engelhardt (1 uit 5) en Bas de Jong (4 uit 4) sloegen voor Quick Amersfoort homeruns. Beide spelers brachten dit duel vier punten binnen. Ook ex-hoofdklasser Niels van Weert (4 uit 4) was productief. Hij scoorde, mede door twee tweehonkslagen, vier runs. Bij een 5-5 gelijke stand sloeg Quick Amersfoort drie hits in de zesde inning om uit te lopen naar 9-5. Die achterstand kon Pickles UVV in het restant van het duel niet meer goedmaken. Het leverde een 11-6 overwinning op.

In Den Haag was ook Storks, de kampioen uit de overgangsklasse, zondag dichtbij een eerste overwinning. In de achtste innings sloeg Joran Berkhout met een homerun twee punten binnen om een 0-1 achterstand weg te werken. In de slotfase ontsnapte De Glaskoning Twins alsnog aan een nederlaag. Christopher Gé sloeg in de negende inning eerst de gelijkmaker binnen om een verlenging uit het vuur te slepen. In die tiende inning sloeg hij met een tweehonkslag ook het winnende punt over de thuisplaat, voordat hij de eindstand bepaalde op 2-4. Voor Storks gooide pitcher Jurrian Koks in tien innings maar liefst dertien strikeouts.

DSS sloeg dit weekeinde in twee wedstrijden tegen buurman Onze Gezellen in totaal 37 hits. Zondag kwam de Haarlemse hoofdklasser tot 21 honkslagen, waaronder zeven tweehonkslagen. Toch keek de Haarlemse ploeg bij het ingaan van de achtste inning tegen een 5-3 achterstand aan. Via negen hits kantelde DSS in de achtste inning het duel en liep het alsnog uit naar een 5-10 winst.

Uitslagen eerste speelronde nacompetitie

Play-Offs
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 1-4
L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 12-0 (7 innings)
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 1-4

Curaçao Neptunus – HCAW: 6-2
HCAW – Curaçao Neptunus: 2-3
Curaçao Neptunus – HCAW: 8-2

Promotie/Degradatie poule
De Glaskoning Twins – Storks: 5-2
Storks – De Glaskoning Twins: 2-4

Pickles UVV – Quick Amersfoort: 12-8
Quick Amersfoort – Pickles UVV: 11-6

DSS – Onze Gezellen: 10-2
Onze Gezellen – DSS: 5-10

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse