Dinet Oosting aan slag tijdens de Homerun Derby.

Softbal

Fastball Magazine in gesprek met Dinet Oosting

Fastball Magazine in gesprek met Dinet Oosting

Dinet Oosting aan slag tijdens de Homerun Derby.

Dinet Oosting (hier aan slag tijdens de Homerun Derby van 2016) blikt terug op het EK en kijkt vooruit naar de toekomst.
Foto: © Rob Jelsma

In de nieuwste editie van Fastball Magazine staat een interview met Fastpitch softbalinternational Dinet Oosting. De speelster van Olympia Haarlem blikt terug op het succesvolle EK van deze zomer en kijkt vooruit naar de toekomst. Wil je meer mooie verhalen lezen? Fastball Magazine biedt tegen mooie prijzen abonnementen aan!

Tekst: Theo Plasschaert

Dinet Oosting, 26 jaar geleden geboren in Veendam, is al jaren verslingerd aan het spelletje. Via The Blokes, Run ’71 en Tex Town Tigers belandde ze in 2011 bij Olympia Haarlem, waar ze zowel als catcher en als derde honkvrouw inzetbaar is. Vorig jaar was een persoonlijk hoogtepunt voor haar met de verkiezing tot MVP van de Golden League. Tevens kreeg ze de prijs van beste slagvrouw met ondermeer 56 honkslagen en een slaggemiddelde van .528. Dinet is ook al jaren een vaste waarde in het Nederlands team en speelde inmiddels meer dan vijftig interlands. Uiteraard maakte ze ook deel uit van de selectie die eind juni opnieuw Europees kampioen werd.

Het is nu bijna twee maanden geleden, denk je er nog wel eens aan?

Nou niet dagelijks, maar het was een fantastisch evenement waarin we ongeslagen de besten waren. Het verliep prima, we waren goed op elkaar ingespeeld. In vergelijking met twee jaar geleden toen we de titel verloren ging het nu wel wat gemakkelijker. We namen elke tegenstander, hoe klein ook, serieus en gingen vooral uit van onze eigen kracht. Italie was natuurlijk de te verwachten opponent in de finale maar ik vond Engeland ook best goed, met een goede slagploeg. Alleen qua pitching kwamen ze nog tekort.

Jij bent één van de drie aanvoersters, met Britt Vonk en Karin Tuk. Wat houdt dat in?

Per evenement of toernooi wordt er een aanvoerster benoemd, die een schakel is tussen de speelsters en de technische staf. Als er iets is proberen we het eerst binnen de groep op te lossen, maar soms moet je er mee naar voren komen. Het zijn niet altijd heel spannende dingen, maar wel belangrijk voor de sfeer en het welbevinden van de groep. Denk bijvoorbeeld aan speciale wensen omtrent het eten waarmee rekening gehouden zou moeten worden en het voorstel om als besteding van een vrije dag een winkelcentrum te bezoeken.

Welke positie in het veld heeft jouw voorkeur?

Dat is een lastige, maar op dit moment is dat de plek van achtervanger, zowel bij mijn club als bij het Nederlands team. Het is een cruciale positie in de line-up, want je hebt een goed overzicht van het veld en kan als leider van de defensie van daaruit aanwijzingen geven. Maar we doen het uiteraard met zijn allen.Welke ballen gegooid moeten worden, bepaalt de coach, dat hoef ik niet te doen.

Je hebt de A-status van NOC-NSF, kun je daarvan leven?

Het is geen vetpot, maar het gaat prima. Ik heb mijn opleiding aan de CALO afgerond, dus ik kan mij volledig bezig houden met softbal.Bij het Centraal Trainings Centrum CTO in Amsterdam gaan we vanaf één september fulltime aan de slag.Er wordt wel zoveel mogelijk gekeken naar maatwerk, want voor jongere meisjes met bijvoorbeeld een studieverplichting liggen zaken weer anders dan voor “oudere”speelsters. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een woning in Enschede en ben getrouwd, dus dan is het lastig om de hele week in Amsterdam te gaan wonen.

Misschien is een paar dagen per week ook mogelijk, want Olympia stelt zich wel soepel op maar vindt het ook prettig als ik bij hun een centrale training volg.

Ik heb in elk geval nu al voordelen van de verbeterde faciliteiten met krachttraining, adviezen van een voedingsdeskundige en van een sportpsycholoog. Bij het afgelopen EK voelde ik mij namelijk fitter dan ooit.

Hoe is het met de Olympische droom?

Die heb ik wel degelijk, want dat is toch voor elke sporter het hoogste wat je kan bereiken. Het zal heel pittig worden om het te halen want er gaan maar zes landen heen. We horen eind van dit jaar welke wegen we nog moeten bewandelen om er te komen en gaan er alles voor doen en laten.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal