Nadine Marinus scoort voor Terrasvogels in de wedstrijd tegen Leksand.

Softbal

Sparks en Terrasvogels ongeslagen na eerste dag

Sparks en Terrasvogels ongeslagen na eerste dag

Nadine Marinus scoort voor Terrasvogels in de wedstrijd tegen Leksand.

Nadine Marinus scoort voor Terrasvogels in de wedstrijd tegen Leksand.
Foto: © Terrasvogels

Sparks Haarlem en Terrasvogels zijn de eerste speeldag van de European Premiere Cup ongeslagen doorgekomen. Terrasvogels keerde na twee jaar afwezigheid terug met twee shut-outs, terwijl titelverdediger Sparks Haarlem op het eigen Noordersportpark al op de eerste dag direct alle zeilen bij moest zetten tegen tegenstanders uit Zwitserland en België.

Titelverdediger Sparks Haarlem moest al meteen vanmiddag aan het werk tegen Therwil Flyers. Eerder op de dag had het Italiaanse Bussolengo ook al de handen vol aan deze Zwitserse ploeg, met onder meer Tex Town Tigers-speelsters Annemiek Jansen, Myrthe Smid en Kimberley Zehnder binnen de gelederen. Pas in de verlenging werd door de Italianen de winst met 5-8 binnengehaald. Jansen kwam tot twee hits en sloeg drie punten binnen.

Sparks Haarlem wist de wedstrijd tegen Therwil Flyers wel binnen de reguliere speeltijd te beslissen, maar kon niet verder uitlopen dan één punt: 7-6. Tot tweemaal toe nam Therwil Flyers een voorsprong. Eerst 0-2 na de eerste slagbeurt en vervolgens 3-4 na de tweede slagbeurt. Beide innings scoorde Annemiek Jansen.

Na tweehonkslagen op rij van Kelhi Washington en Anne Blaauwgeers leek Sparks Haarlem in de vierde inning de wedstrijd te beslissen. De gastvrouw nam een 7-4 voorsprong. Maar een slagbeurt later drong Therwil Flyers opnieuw aan. De Amerikaanse pick-up speelster Katelyn Park opende de rally met een solohomerun. En tegen de tijd dat Adeline Glauser de thuisplaat had gestolen, was het verschil teruggebracht tot één punt: 7-6. Met vier strikeouts en een mooi dubbelspel gooide pitcher Ginger de Weert hierna zelf de deur in het slot.

Cruciaal

Bijkomen zat er voor de Nederlandse kampioen echter niet in. In de avondwedstrijd op het Noordersportpark opende ook Brasschaat Braves de aanval op Sparks Haarlem. De Belgische ploeg hield met de Amerikaanse pitcher Sarah Pauly (8-0-6-2), die in het reguliere seizoen in Italië uitkomt voor Bollate, de titelverdediger zes innings lang puntloos. Het was pitcher Monica Perry (14-1-1-1) die Sparks Haarlem in de race hield. Perry gooide een volledige wedstrijd met veertien strikeouts en stond alleen een honkslag toe aan Anouk van den Heuvel in de vierde inning..

Daardoor kon Sparks Haarlem haar tegenstander puntloos houden, totdat de defensie van Brasschaat Braves in de zevende inning tweemaal op rij cruciaal in de fout ging, waardoor Maxime van Dalen het winnende punt kon scoren. Op een driehonkslag van Anne Blaauwgeers scoorden Jenny Kinburn (veldfout) en Cindy van der Zanden (honkslag) de laatste runs: 0-3.

Eenvoudigere start

Vergeleken met Sparks Haarlem kende Terrasvogels een veel eenvoudigere start. De laatste keer dat de club de belangrijkste Europese clubprijs won, was in 1996. Het was de negende keer dat Terrasvogels de Europa Cup 1 had gewonnen. De afgelopen twee edities ontbrak de club uit Santpoort-Zuid tijdens de Premiere Cup, maar vandaag keerde de ploeg van Nick Braakman terug. En dat deed Terrasvogels oppermachtig. Als enige team stond Terrasvogels vandaag geen enkel punt toe. Bovendien scoorde het team ook het meeste: 21 punten in twee wedstrijden.

Micaela Whitney en Femke Duffhues stonden in de eerste wedstrijd van Terrasvogels tegen Leksand slechts één honkslag toe, terwijl Victoria McFarland (2 uit 3) direct haar meerwaarde liet zien. De Amerikaanse gastspeelster sloeg bij een 0-2 voorsprong in de tweede inning een grandslam-homerun. McFarland kwam vandaag tot zes binnengeslagen en drie gescoorde punten. Ook Katharina Szalay scoorde tegen Leksand driemaal. Via tweepitters van Nadine Marinus en Jessica Waasdorp scoorde Terrasvogels nog eens zesmaal in de vierde inning om de eindstand te bepalen op 0-12.

Tweede shut-out

In de avond kon tegen het Franse Les Comanches ook de tweede shut-out worden bijgeschreven. De slagploeg vam Les Comanches kwam niet verder dan drie hits, allebei geslagen door de Nederlandse versterkingen. Aafje van Baal (1 uit 2) en Anouk Sassen (2 uit 2).

Terrasvogels had vijf innings nodig om vat te krijgen op de pitches van Lisa Hop. De speelster van Talent Team Holland kreeg in de eerste vier innings maar twee honkslagen tegen, waaronder een driepitter van Ella Krommendijk. Nadat Krommendijk in de vijfde inning opnieuw de bal voor drie honken het buitenveld in had geslagen, moest Hop zich gewonnen geven. Via hits van Jessica Waasdorp en Katharina Szalay nam Terrasvogels een 0-2 voorsprong. In de zesde inning maakte Terrasvogels het karwei af. Via nog eens vijf hits liepen de Nederlandse softbalsters uit naar de 0-9 winst.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Leksand – Terrasvogels: 0-12 (4 innings)
Sparks Haarlem – Therwil Flyers: 7-6
Les Comanches – Terrasvogels: 0-9 (6 innings)
Brasschaat Braves – Sparks Haarlem: 0-3

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal