In Caserta wordt deze week gespeeld op een omgebouwd honkbalveld.

Softbal

Sterke start Nederlandse clubs in Cup Winners Cup

Sterke start Nederlandse clubs in Cup Winners Cup

In Caserta wordt deze week gespeeld op een omgebouwd honkbalveld.

In Caserta wordt deze week gespeeld op een omgebouwd honkbalveld.
Foto: © Olympia Haarlem

Olympia Haarlem is vandaag sterk begonnen aan de European Cup Winners Cup. Op het armoedige complex in het Italiaanse Caserta versloeg de titelverdediger zowel BCF Paris als het Zwitserse Luzern Eagles. DSS maakte na 33 jaar haar Europese rentree eveneens met winst.

Twaalf Europese clubs zijn vandaag in Caserta begonnen aan de European Cup Winner’s Cup. Vorig jaar werd die trofee voor het eerst in de historie een prooi voor Olympia Haarlem. En dus startte de Haarlemse koploper uit de Golden League vandaag als titelverdediger aan het toernooi. Tot tevredenheid van hoofdcoach Stanley Doney werd op de eerste speeldag direct de volle buit binnengehaald.

In hun eerste wedstrijd waren de speelsters van Olympia Haarlem al na vier innings klaar met BCF Paris. De Franse softbalsters scoorden tweemaal na een tweehonkslag in de vierde inning. Maar op dat moment was de achterstand al opgelopen tot 0-14.

Knock-out

De titelverdediger wachtte niet lang om de leiding in de wedstrijd te nemen. Na de eerste uit sloegen Dinet Oosting, Jessie van Aalst en Mariëlle Vleugels op rij een driehonkslag, honkslag en tweehonkslag. Vijf vrije lopen en twee wilde worpen later waren er al zes speelsters van de Nederlandse club de thuisplaat gepasseerd. Uiteindelijk kwam Olympia Haarlem tegen de Franse club tot elf hits. Emma Wojick zorgde voor twee gescoorde en drie binnengeslagen punten.

Zo’n twee uur na de openingszege konden de softbalsters van Olympia Haarlem aan de bak voor het tweede duel. Daarin walste de Haarlemse club in slechts drie inning ook over het Zwitserse Luzern Eagles heen voor een tweede knock-out: 1-17. Bij een 0-5 voorsprong sloeg de Haarlemse ploeg maar liefst tien hits bij elkaar om nog eens twaalf runs aan het totaal toe te voegen. Stephanie Pearce (2 uit 2), Maranca Ham (2 uit 3), Shareday Christina (2 uit 3) en Mariëlle Vleugels (3 uit 4) sloegen in deze slagbeurt elk twee hits. Ham en Christina sloegen daarmee beiden drie punten binnen. Vleugels kwam zelfs tot vier binnengeslagen punten, mede doordat ze de bal voor drie runs over de hekken had geslagen.

Rentree

In de ochtend maakte DSS na 33 jaar haar rentree in het Europese clubtoernooi met een 7-0 overwinning op Hrabiny Wroclaw. De Poolse softbalsters waren geen enkele partij voor de Haarlemse club. Pitcher Svenja de Lincel (7-1-2-0) stond alleen in de vijfde inning een loopster toe op het tweede honk, maar haalde zichzelf met haar zevende strikeout uit de problemen.

De Poolse pitchers hadden een stuk minder controle. Het drietal dat vanochtend de heuvel betrad, kwam in vijf innings samen tot vijf keer vier wijd en vijf wilde worpen. Al in de eerste inning bracht Noa Brand haar ploeg op een 1-0 voorsprong. Een inning later was die opgelopen tot 5-0, voordat de wedstrijd na vijf innings bij een 7-0 voorsprong in verband met de mercy-rule kon worden beëindigd. Korte stop Feline Poot (3 uit 3) scoorde drie van de punten voor DSS.

Uitslagen Nederlandse clubs:
DSS – Hrabiny Wroclaw: 7-0 (5 innings)
BCF Paris – Olympia Haarlem: 2-14 (4 innings)
Luzern Eagles – Olympia Haarlem: 1-17 (3 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal