MEC Heren 2017

Zes dagen Europees topsoftbal in Amersfoort

Zes dagen Europees topsoftbal in Amersfoort

Amersfoort dompelt zich volgende week onder in het Europese heren softbal. Met 83 wedstrijden in zes dagen tijd op drie verschillende velden op het XLLease Park Dorrestein. Voor het eerst in de historie is Quick Amersfoort gastheer van de European Super Cup. “Wij zijn er klaar voor!”, aldus Anthony Hosé, niet alleen speler/coach van de Amersfoortse club, maar bovendien ook één van de organisatoren van het internationale topsoftbaltoernooi.

Voor de organisatie van de European Super Cup ging Quick Amersfoort niet over één nacht ijs. “Vorig jaar hadden we het ons al voorgenomen, dat als we het toernooi zouden winnen, we dan ook de organisatie op ons wilden nemen”, vertelt Anthony Hosé. “Nu willen we ervoor gaan. Voor de stad Amersfoort is dit hele goede reclame.”

Vandaag is een start gemaakt met het opbouwen van de accommodatie op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort. Quick beschikt al over twee softbalvelden, die voldoen aan de internationale eisen. Maar daarnaast wordt het honkbalveld tijdelijk ook omgebouwd tot softbalveld. “We hebben er nadrukkelijk voor gekozen om alles bij elkaar te houden”, vertelt Hosé. “Tijdens vorige edities waarbij wedstrijden over verschillende steden werden verdeeld, moest je veel reizen. Daardoor kreeg je niet de kans om tegenstanders te analyseren. En ook mis je dan de sfeer.”

Voorbeeld

Vorig jaar werd Quick voor het eerst winnaar van de ESF Cup.

Vorig jaar werd Quick voor het eerst winnaar van de ESF Cup.

Dat moet dit jaar heel anders worden. Hosé: “Door alles compact te houden, ontstaat de sfeer die goed is voor het toernooi. Ik ben er van overtuigd dat dit toernooi een voorbeeld gaat worden voor de volgende edities van de European Super Cup. Het moet echt een toernooi worden met een Haarlemse Honkbalweek-uitstraling. Daar hebben we ook alles op gezet.”

Ook Arjan Baanen, met HSV Spikes uit Spijkenisse volgende week één van de deelnemers tijdens de European Super Cup, ziet er het voordeel van in dat alle wedstrijden op één locatie worden gespeeld. “Vorig jaar speelden we op vier verschillende velden, waarbij de reistijd tussen de twee verst uit elkaar liggende velden minimaal zestig minuten was”, blikt hij terug. “Het is nu makkelijker om ook bij andere wedstrijden te gaan kijken.”

Kwaliteitsimpuls

Aan de European Super Cup in Amersfoort nemen maar liefst 21 teams met samen zo’n driehonderd spelers deel. Hoewel wordt gestreden om de Europese clubtitel, nemen niet alleen Europese clubteams deel aan het toernooi. Om het toernooi interessanter te maken, is het deelnemersveld ook nu weer aangevuld met een paar extra teams. Baanen: “Daarmee heeft de Europese softbalbond ESF een beetje het model van het International Softball Congress overgenomen.” Het Argentijnse U23-team heeft met het winnen van het wereldkampioenschap voor junioren in 2014 een ticket verdiend. Ook het Tsjechische U23-team verdiende met de Europese titel een deelnamebewijs voor de European Super Cup. Andere deelnemers met een uitnodiging zijn het nationale team van Duitsland en het Italian All Star Team.

“Hiermee wordt aan de ene kant een kwaliteitsimpuls aan het toernooi gegeven” licht Baanen toe. “En aan de andere kant krijgen teams en spelers hiermee de kans om aan het niveau te ruiken”. Hosé beaamt dit. “Daarmee wordt de jeugd gestimuleerd om te gaan softballen.” De speler/coach van titelverdediger XLLease Quick kijkt uit naar de zes dagen topsoftbal in Amersfoort: “Het is fantastisch dat zo’n groots evenement in Nederland plaatsvindt”.

Kijk voor meer informatie op www.supercup2017.nl.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017