Pitcher Arjan Baanen neemt met HSV Spikes deel aan de European Super Cup.

MEC Heren 2017

Baanen: ‘De wereldtop komt naar Amersfoort’

Baanen: ‘De wereldtop komt naar Amersfoort’

Pitcher Arjan Baanen neemt met HSV Spikes deel aan de European Super Cup.

Pitcher Arjan Baanen neemt met HSV Spikes deel aan de European Super Cup.

Voor het eerst sinds 2012 keert HSV Spikes terug op het Europese toneel. Veteraan Arjan Baanen, die vorig jaar nog met Adegeest als vijfde eindigde in de strijd om de ESF Cup, reist als speler en coach af naar Amersfoort voor deelname aan de European Super Cup. “Voor mij persoonlijk zijn dit soort toernooien waarvoor ik nog speel”, vertelt Baanen.

Tijdens de eerste editie van de European Super Cup plaatste Spikes zich bij de beste acht en mocht de club spelen om de Super Cup. Uiteindelijk verdiende de club uit Spijkenisse een knappe derde plaats, de beste Europese prestatie tot dusver voor Spikes.

Na vijf jaar keert Spikes volgende week maandag terug op het Europese podium als het Kroatische MRKI Medvedi de eerste tegenstander wordt. Daarmee is het eerste doel van speler/coach Arjan Baanen bereikt. “Ik ben zelf vorig jaar weer begonnen bij Spikes om te kijken of we met een tweejarenplan dit toernooi konden gaan spelen.” Dat lukte. Spikes plaatste zich voor de Play-Offs en verdiende een ticket voor de European Super Cup. “Nu gaan we proberen om op de Super Cup een goede prestatie neer te zetten.”

Reünie

Baanen kijkt uit naar de week met topsoftbal in Amersfoort. “Dit zijn echt de welbekende krenten uit de pap. Veel teams en wedstrijden in een relatief korte periode. Je ziet veel oude bekenden. Het is elke keer weer een soort reünie.” Over de verwachtingen is Baanen realistisch. Hij weet dat zijn Spikes niet tot de favorieten behoort. “Met de spelersgroep die wij hebben, hoop ik op een medaille in de ESF Cup”, zegt hij toch strijdbaar. “Onze doelstelling is in ieder geval om op zaterdag nog te spelen.” Een speciale voorbereiding op het toernooi heeft de selectie niet. “Het wordt een kwestie van in het toernooi groeien.” Afgelopen vrijdag werd een goede generale repetitie gehouden. In de eerste wedstrijd na de zomerstop werd met 7-6 gewonnen van koploper Hoofddorp Pioniers.

HSV Spikes start maandag aan de European Super Cup.

HSV Spikes start maandag aan de European Super Cup.

Met de verschillende pick-up spelers bij de tegenstanders, wordt het ook pas tijdens het toernooi duidelijk wat het niveau is. “Sinds de invoering van de Super Cup zie je dat nu alle teams contacten hebben opgebouwd met spelers, die in aanmerking komen om hun roster te versterken. Zoals het voor de spelers uit Europa leuk is om op een ander continent te spelen, geldt dit ook voor de spelers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De meesten willen graag eens in Europa komen spelen en er dan een korte vakantie aan vastplakken. En als je ze goed behandelt, komen ze graag nog eens terug.”

Loterij

Als favorieten voor de Super Cup ziet Baanen vooral de Tsjechische teams, het Deense Hørsholm Hurricanes, maar ook de Nederlandse clubs Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort. In de strijd om de ESF Cup verwacht hij dat BC Contois uit Franrkijk, het Belgische Bears en de U23-selectie van Tsjechië de meest geduchte tegenstanders gaan worden. “Maar het is lastig in te schatten. De poule van de ESF Cup zal vooral een loterij worden.”

In de reguliere competitie won Spikes vier van zijn negen wedstrijden. Net voldoende voor de zesde plaats en plaatsing voor de kampioenspoule. “Door omstandigheden verloor Spikes voor de start van de competitie een aantal spelers. Dit waren wat strepen door belangrijke posities in de line-up. Maar we hebben met onze selectie toch de kampioenspoule gehaald en daar al leuke wedstrijden gespeeld.”

Versterking

Een brede selectie heeft Spikes dan ook niet. “Wij hebben met elf spelers en een reservelijst net genoeg om de competitie door te komen.” Om tijdens de European Super Cup zo sterk mogelijk voor de dag te komen, heeft ook Spikes zich versterkt met pick-up spelers. “We krijgen de beschikking over de Amerikaan Travis Havins, een buitenvelder met een goede arm, snelheid en een goede knuppel”, vertelt Baanen. Vorig jaar waren beide spelers ploeggenoot bij Adegeest tijdens de Super Cup in het Italiaanse Azzano. Havins (.417) sloeg toen twee van de drie homeruns van Adegeest.

De overige versterkingen voor Spikes komen uit Tsjechië. Baanen: “Van mijn oude club Pardubice komt Jan Cech over. Hij is een pitcher, die ook goed kan slaan. Van Kotlarka komen Jiri Aubrecht en Filip Drouot, beiden op meerdere posities inzetbaar. Lawrence Allen neemt tijdens de Super Cup voor Spikes de coaching op zich, zodat ik me meer op het spelen kan richten deze week. Allen komt uit Nieuw Zeeland, maar is woonachtig in Praag.”

Wereldklasse

Baanen hoopt in ieder geval op Nederlands succes. “Dat een Nederlandse club een prijs wint, is goed voor het aantal tickets het jaar erop.” Ongeacht het resultaat verwacht hij in ieder geval een mooi toernooi. “Hørsholm Hurricanes neemt de Venezolaanse pitcher Ramon Jones mee en Brasschaat zich heeft versterkt met pitcher Penese Iosefo uit Nieuw-Zeeland. Het Tsjechische Hippos Havlickuv heeft de beschikking over pitchers Nick Hayes uit Nieuw-Zeeland en Juan Potolichio uit Argentinië. Die spelers zijn allemaal van wereldklasse. En dan noem ik ze nog niet eens allemaal.”

Gastheer Quick Amersfoort ontvangt van maandag 28 augustus tot en met zondag 2 september dan ook de wereldtop. Baanen: “Het niveau tijdens de European Super Cup zal ver boven het niveau zijn van wat er in de Nederlandse competitie te zien is. Zelfs hoger dan dat van het Europees kampioenschap voor landenteams. Des te meer reden om volgende week in Amersfoort te komen kijken!”

Lees ook: Zes dagen Europees topsoftbal in Amersfoort

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017