Virginie Anneveld slaat raak voor Sparks Haarlem.

Softbal

Nederlandse clubs onderuit in Premiere Cup

Nederlandse clubs onderuit in Premiere Cup

Virginie Anneveld slaat raak voor Sparks Haarlem.

Virginie Anneveld slaat raak voor Sparks Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

Sparks Haarlem en Terrasvogels zijn vandaag op de tweede speeldag van de European Premiere Cup tegen hun eerste nederlaag opgelopen. Terrasvogels verloor van het nog ongeslagen Bussolengo, terwijl titelverdediger Sparks Haarlem niet opgewassen was tegen het eveneens nog ongeslagen Joudrs Praha.

De strijd tussen Terravogels en het Italiaanse Bussolengo en tussen Sparks Haarlem en het Tsjechische Joudrs Praha werd het machtige slotakkoord van de tweede speeldag op het Noordersportpark. Alle vier de teams waren in hun eerste wedstrijden ongeslagen gebleven. En het waren uiteindelijk de Nederlandse clubs die er niet in slaagden om hun ongeslagen status in stand te houden.

De Amerikaanse pick-up speelster Kelsey Nunley, die uitkomt voor de profclub USSA Pride, werd de grote kwelgeest voor Terrasvogels. De profpitcher van het Italiaanse Bussolengo opende het duel met drie strikeouts en verloor geen enkel moment haar vorm. Ze kwam uiteindelijk tot twaalf keer drie slag en stond alleen honkslagen toe aan Katharina Szalay (tweehonkslag in de vierde inning en een stootslag-honkslag in de zevende inning). Zodoende kreeg de profpitcher in zeven innings slechts 22 tegenstanders tegenover zich in het slagperk.

Foto: © Terrasvogels

Al in de eerste inning kwam Bussolengo op voorsprong. Britt Vonk, die vorig seizoen nog uitkwam voor Terrasvogels, kon na haar driehonkslag de score openen. Twee innings later verdubbelden de Italianen de voorsprong. Via vier hits, waaronder tweepitters van Fabrizia Marrone en Giulia Longhi werd de eindstand in de zevende inning bepaald op 0-6.

Puntloos

Ook Sparks Haarlem moest het vanavond afleggen tegen een Amerikaanse gastpitcher. Alyson Spinas Valainis (3-2-5-0) hield de Nederlandse kampioen zeven innings lang puntloos. Joudrs Praha sloeg zelf toe in de vierde inning. Nadat de honken vol waren gestroomd, nam Monica Perry het pitchen over van international Ginger de Weert. Met twee man uit legde linksvelder Magdalena Polmannova een prachtige stootslag neer, waarop zelfs twee punten konden worden gescoord. Het bleek een beslissend moment, want Sparks Haarlem was niet bij machte om die achterstand te boven te komen.

De twee Nederlandse deelnemers aan de European Premiere Cup begonnen de dag nog wel goed. Hadden gisteren het Italiaanse Bussolengo en Sparks Haarlem nog alle moeite met Therwil Flyers, vanmiddag rekende Terrasvogels in vier innings af met de Zwitserse ploeg: 2-14. Via rake klappen van Victoria McFarland (3 uit 4), Kimberley Jones (3 uit 3) en Dervisa Mutic (3 uit 3) bouwde Terrasvogels in korte tijd een voorsprong op. De ploeg scoorde bij een 0-1 voorsprong vijfmaal in de tweede inning en bracht met zes runs in de vierde inning het totaal op veertien. Pas in de laatste slagbeurt wist Therwil Flyers te scoren na de tweede homerun dit toernooi van de Amerikaanse Katelyn Park en een driehonkslag van Patrizia Grabowicz.

Eerste shut-out

Onder leiding van pitcher Rebecca Soumeru (7-0-1-0) boekte Sparks Haarlem eerder vandaag tegen Mannheim Tornados haar eerste shut-out. Soumeru stond slechts één tegenstander toe op de honken. Gastspeelster Cindy van der Zanden (2 uit 3) opende in de tweede inning met een solohomerun de score. Via onder meer een driehonkslag van Jenny Kinburn en twee tweehonkslagen van Anne Blaauwgeers (4 uit 4) liep de de titelverdediger hierna uit naar de 0-5 winst.

Donderdagmiddag treft ook Terrasvogels de sterke ploeg van Joudrs Praha. Later op de dag wacht Sparks Haarlem het Italiaanse Bussolengo. Eerst spelen beide Nederlandse clubs morgen nog twee wedstrijden, waarvan één om 20.00 uur tegen elkaar. De beste vier teams van de Premiere Cup plaatsen zich voor de halve finales.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Therwil Flyers – Terrasvogels: 2-14 (4 innings)
Mannheim Tornados – Sparks Haarlem: 0-5
Terrasvogels – Bussolengo: 0-6
Sparks Haarlem – Joudrs Praha: 0-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal