DSS won in Caserta al vijf wedstrijden op rij (archieffoto).

Softbal

DSS ongeslagen naar finaleronde

DSS ongeslagen naar finaleronde

DSS won in Caserta al vijf wedstrijden op rij (archieffoto).

DSS won in Caserta al vijf wedstrijden op rij (archieffoto).
Foto: © Fred Versluis

Na de eerste drie dagen van Europees softbal is DSS nog de enige ongeslagen Nederlandse ploeg. In de European Premiere Cup verloren Sparks Haarlem en Terrasvogels gisteren al hun eerste wedstrijd. Vanavond ging in de Cup Winners Cup ook titelverdedigster Olympia Haarlem voor het eerst onderuit. Eerder op de dag wist DSS haar succesvolle rentree wel een vervolg te geven met de vijfde overwinning op rij.

De Haarlemse softbalsters van DSS maken van hun rentree een memorabel toernooi. Nadat DSS maandag voor het eerst in 33 jaar op Europees niveau was teruggekeerd, begon de nummer zes uit de Golden League aan een indrukwekkende zegereeks. Dat leverde eerder vandaag al een 9-0 overwinning op tegen Wesseling Vermins uit Duitsland. Vanavond werd tegen het Deense Hørsholm ook de vijfde overwinning op rij in de wacht gesleept.

Daarmee heeft DSS zich in het Italiaanse Caserta als enige ongeslagen ploeg in poule B geplaatst voor de finalepoule, die morgen van start gaat tussen de drie beste teams uit zowel poule A als poule B. In die finalepoule nemen de teams de onderlinge resultaten uit de eerste ronde ook mee.

One-woman-show

De wedstrijd tegen Hørsholm uit Denemarken wist DSS vanavond in vijf innings te beslissen. Na een puntloze eerste inning opende Denice van Dijk (2 uit 2) de tweede slagbeurt met vier wijd. Tegen de tijd dat zij in haar tweede slagbeurt in deze inning met een tweehonkslag de volle honken had schoongeveegd, was de voorsprong voor DSS al opgelopen tot 0-7. Van Dijk sloot haar one-woman-show in de vijfde inning af met een grandslam-homerun om de eindstand van 0-14 op het scorebord te brengen.

DSS-pitcher Svenja de Lincel (4-0-2-0) boekte haar tweede shut-out. Ze stond in vijf innings slechts twee honkslagen toe. Haar eigen slagploeg kwam tot maar liefst twintig hits. Rechtsveldster Melissa de Greef (4 uit 4) nam er vier voor haar rekening. Annemiek de Rover (3 uit 4) en Denice van Dijk (3 uit 3) sloegen elk drie hits.

Verlenging

Ook in poule A bleef in de eerste ronde in ieder geval één team ongeslagen. Welk team dat werd, moest vanavond in de laatste wedstrijd uit de eerste ronde worden beslist tussen titelverdedigster Olympia Haarlem en gastvrouw Mediterraneo uit Malta. Beide teams hadden tot aan vanavond nog geen wedstrijd verloren. En ook vanavond waren ze dat niet van plan. Zodoende bleef het duel tussen de twee ongeslagen teams uit poule A zeven innings lang puntloos.

Net als gisteren in de strijd om de eerste plaats in poule B moest vanavond ook de strijd om de poulewinst in de andere groep worden beslist in de verlenging. Olympia Haarlem kreeg tegen de ploeg uit Malta verschillende kansen, maar liet in de reguliere speeltijd ook elf loopsters achter op de honken. In de zevende inning kreeg de ploeg, na twee opzettelijke vrije lopen op rij, zelfs alle honken bezet. Maar met tien strikeouts slaagde pitcher Anisley Lopez (10-2-6-3) er dit duel in om de titelverdedigster puntloos te houden.

Ook Eva Voortman (6-2-5-0) oogde sterk. De pitcher van Olympia Haarlem verlengde haar serie innings waarin ze geen enkel punt toestond tot 9 2/3. Maar in de verlenging kon zij niet voorkomen dat de softbalsters van Mediterraneo zich na rake klappen van Giulia Mattiolo en Luna Oliveti wel met 0-2 langs de titelverdediger sloegen. Ondanks de nederlaag had Olympia Haarlem zich eerder al verzekerd van deelname aan de finalepoule. In die poule neemt de ploeg uit Haarlem het verlies tegen Mediterraneo wel mee.

Uitslagen Nederlandse clubs:
DSS – Wesseling Vermins: 9-0 (4 1/2 innings)
Olympia Haarlem – Hoboken Pioneers: 12-4(4 1/2 innings)
Hørsholm – DSS: 0-14 (5 innings)
Olympia Haarlem – Mediterraneo: 0-2 (8 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal