Vreugde bij de spelers van Quick na het winnen van de ESF Cup in 2016.

MEC Heren 2017

Hosé: ‘De Super Cup is het ultieme podium’

Hosé: ‘De Super Cup is het ultieme podium’

Vreugde bij de spelers van Quick na het winnen van de ESF Cup in 2016.

Vreugde bij de spelers van Quick na het winnen van de ESF Cup in 2016.

Voor de vierde keer in de historie nam Quick Amersfoort vorig jaar deel aan een Europees clubtoernooi. Maar nog nooit werd een plaats bij de beste drie veroverd. In het Italiaanse Azzano kwam daar verandering in. Voor het eerst sinds 2014 haalde de Amersfoortse ploeg de ESF Cup naar Nederland. De komende week hoopt XLLease Quick voor het eerst sinds 2014 ook de Super Cup weer in Nederlandse handen te brengen.

De softballers van XLLease Quick verdedigen volgende week op eigen veld de titel die zij vorig jaar veroverden. Toen werd in de finale met 3-2 winst op het Franse Pessac Panthères op knappe wijze beslag gelegd op de ESF Cup. Speler/coach Anthony Hosé denkt nog graag terug aan dat moment. “Voor ons was het toernooi vorig jaar geweldig. We hadden gehoopt de ESF Cup te pakken. Daar hadden we een plan voor bedacht. Dat hebben we succesvol uitgevoerd. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met kwaliteit, maar ook zeker wel met de geluksfactor. Dat maakt het coachen ook zo leuk. Op dit niveau zijn het de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Daarmee kun je wedstrijden winnen.”

Speler/coach Anthony Hosé in actie.

Speler/coach Anthony Hosé in actie.
Foto: © XLLease Quick

De Europese clubtitel van vorig jaar smaakt naar meer. Hosé: “Nu gaan we voor de Super Cup. Daar hebben we dit keer een gameplan voor gemaakt.” Het hele seizoen staat voor de Amersfoortse club al in het teken van het spelen van de European Super Cup. “Spelen op Europees niveau is best een groot verschil”, legt Hosé uit. “Wij doen nu voor de vierde keer op rij mee. In 2014 stapten we er heel blue in. We dachten dat we ons goed hadden voorbereid. Maar dat viel heel erg tegen. Het niveau was dermate hoog. Dat komt vooral door de pick-up spelers. Je staat daardoor tegenover de beste spelers van de wereld.”

Spektakel

Geleerd van die ervaringen heeft Quick Amersfoort zich op deelname aan het toernooi aangepast. “Het hele jaar door trainen we nu op een andere manier. Zodat we klaar zijn voor de European Super Cup. Bijvoorbeeld met onze pitching, maar ook voor wat betreft onze batspeed. Vorig jaar heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Tegen de teams die zich hadden geplaatst voor de Super Cup, hebben we de wedstrijden met maar één punt verschil verloren. Wij hebben onze weg daar dus in gevonden.”

Voor het toernooi heeft Quick zich versterkt met drie pick-up spelers. “We hebben de Amerikaanse pitcher Joel Cooley toegevoegd aan onze selectie. Hij behoort tot de top 3 van de pitchers in de Verenigde Staten. Verder komt de Canadees Shawn Koster terug. Hij werd vorig jaar tijdens de ESF Cup uitgeroepen tot MVP. Dit jaar neemt hij zijn tweelingbroer Darren, die een catcher is, mee. Dat gaat helemaal een spektakel worden.” Hosé ziet het belang in van het spelen van dit soort toernooien. “In Europa is dit toernooi het hoogsthaalbare. Het is eigenlijk het ultieme podium. Het is vooral ook belangrijk voor de spelers uit het Nederlands team, die in onze selectie zitten. Maar ook voor de jongere spelers. Om zich in de kijker te kunnen spelen. Je ziet steeds vaker dat jonge spelers uit Nederland worden gevraagd om uit te komen in buitenlandse competities.”

Lees ook: Zes dagen Europees topsoftbal in Amersfoort

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017