Pitcher Eva Voortman had een belangrijk aandeel in allebei de overwinningen van Olympia Haarlem.

Softbal

Olympia Haarlem doet goede zaken in Caserta

Olympia Haarlem doet goede zaken in Caserta

Pitcher Eva Voortman had een belangrijk aandeel in allebei de overwinningen van Olympia Haarlem.

Pitcher Eva Voortman had een belangrijk aandeel in allebei de overwinningen van Olympia Haarlem.
Foto: © Olympia Haarlem

Olympia Haarlem heeft op de vierde speeldag van de European Cup Winners Cup goede zaken gedaan. In het Italiaanse Caserta werden op rij het ongeslagen DSS (4-5) en het sterke Forli (2-5) verslagen. De softbalsters van DSS bleven na vijf zeges op rij vandaag in twee duels met lege handen. De ster van de dag werd Lindsey Meadows. De speelster van het Nederlands Koninkrijksteam leidde het Belgische Hoboken Pioniers naar twee overwinningen, waarmee de club uit Hoboken nu door mag spelen voor de Europese clubtitel.

Het Belgische Hoboken Pioniers versloeg vandaag zowel Forli (0-1) als Zraloci Ledenice (4-3). Pitcher Lindsey Meadows, die in het reguliere seizoen in de Golden League uitkomt voor Tex Town Tigers, gooide vandaag twee volledige wedstrijden, die allebei pas in de verlenging werden beslist. Ze kwam daarmee tot maar liefst zeventien innings en sloeg bovendien drie van de vijf Belgische punten binnen, waaronder de enige run in het duel tegen het Italiaanse Forlì. Door dit resultaat heeft Hoboken Pioniers zich voor het eerst in de historie geplaatst voor de Play-Offs.

Mediterraneo en Olympia Haarlem verzekerden zich vandaag al van de respectievelijk eerste en tweede plaats en staan daardoor morgenavond om 20.30 uur tegenover elkaar in de eerste halve finale. Olympia Haarlem kwalificeerde zich hiervoor door zeges vandaag tegen DSS en Forlì. In de wedstrijd tegen DSS liep Olympia Haarlem vanochtend al direct in de eerste slagbeurt uit naar een 0-3 voorsprong. De titelverdedigster profiteerde daarbij van twee veldfouten van de defensie van DSS. Maar wie dacht dat het een eenzijdige wedstrijd zou worden, kwam bedrogen uit. DSS knokte zich, mede door een solohomerun van Feline Poot, knap terug en wist het verschil in de zevende en laatste inning zelfs terug te brengen tot één punt.

Eerste nederlaag

In die zevende inning had Eva Voortman bij een 2-5 voorsprong het pitchen weer overgenomen. Zij had DSS in de eerste drie innings op drie honkslagen en één punt gehouden, voordat Mariëlle Vleugels in de vierde inning de nieuwe pitcher werd. Na de terugkeer op de plaat van Voortman, kreeg DSS een kans om de wedstrijd te kantelen. Vier wijd en een veldfout brachten Lisa Waasdorp en Noa Brand op het tweede en derde honk. Zij konden scoren na rake klappen van Morgan Sampson en Maryssa Becker. Verder dan twee runs liet Voortman het deze slagbeurt niet komen, waarmee de eerste nederlaag voor DSS een feit werd.

Gesterkt door de winst op het nog ongeslagen DSS trad Olympia Haarlem vanavond ook aan tegen Forli uit Italië. De twee teams vochten een verbeten strijd uit. Pitchers Sierra Hyland (Forli), Eva Voortman en Mariëlle Vleugels stonden geen enkele honkslag toe in de eerste vijf innings. De twee Nederlandse pitchers namen zelfs de no-hitter mee de zevende inning in. Toch was Forli er wel in geslaagd om in de tweede inning na een geraakt werper, een wilde worp en een veldfout de score te openen.

Tweede plaats

Brenda Beers hield de Haarlemse ploeg in de zesde inning in de wedstrijd. Ze sloeg voor de pas eerste hit van het duel de bal voor twee honken langs de lijn in het linksveld en kon even later scoren op een opofferingsslag van Jessie van Aalst. Na de eerste Italiaanse hit kreeg Forli in de gelijkmakende zevende slagbeurt nog wel alle honken bezet, maar wist een verlenging niet te voorkomen.

Rake klappen van Mariëlle Vleugels en Shareday Christina en een Italiaanse veldfout brachten in de achtste inning Olympia Haarlem voor het eerst op voorsprong. De Haarlemse ploeg scoorde zelfs vier runs. Forli antwoordde met één punt en kreeg in de gelijkmakende achtste slagbeurt opnieuw alle honken vol, maar een prachtig dubbelspel, ingeluid door rechtsveldster Jessie van Aalst was voldoende voor de Haarlemse winst: 2-5. Daarmee verzekerde de  titelverdedigster zich van de tweede plaats in de finalepoule.

Poulewinst

De poulewinst gaat naar Mediterraneo. De nog altijd ongeslagen gelegenheidsclub uit Malta won vanavond tegen DSS met 1-2 ook wedstrijd nummer zeven op rij. Mediterraneo ging dit duel maar liefst vijfmaal in de fout, waarvan twee keer in de zevende en laatste slagbeurt van DSS. Dat werd de ploeg uit Malta bijna teveel. Maar met volle honken en geen enkele uit op het scorebord liet DSS na de winst in deze inning naar zich toe te trekken. De Haarlemse ploeg scoorde slechts één punt, waardoor wel voor de zesde keer dit toernooi een wedstrijd moest worden beslist in de verlenging.

Een nieuwe kans kwam er voor DSS niet. Ditmaal ging de ploeg van hoofdcoach Norman Ames in de achtste inning kostbaar in de fout, waardoor Alice Parisi het winnende punt kon scoren. De Cubaanse international Anisley Lopez (3-1-0-1 in 2 2/3 inning) gooide hierna, inmiddels al na 00.00 uur, voor Mediterraneo de wedstrijd in het slot. Ondanks de twee nederlagen van vandaag heeft ook DSS zich al verzekerd van een plaats bij de beste vier. Morgen bepalen DSS en Hoboken Pioniers in een onderling duel wie als nummer drie en wie als nummer vier de Play-Offs start. De twee teams staan dan diezelfde dag om 18.15 opnieuw tegenover elkaar met als inzet een plaats in de halve finale van zaterdagmiddag.

Uitslagen Nederlandse clubs:
DSS – Olympia Haarlem: 4-5
Forli – Olympia Haarlem: 2-5 (8 inning)
DSS – Mediterraneo: 1-2 (8 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal