Met de zevende overwinning in negen wedstrijden heeft Olympia Haarlem zich opnieuw geplaatst voor de finale.

Softbal

Olympia Haarlem opnieuw naar Europese finale

Olympia Haarlem opnieuw naar Europese finale

Met de zevende overwinning in negen wedstrijden heeft Olympia Haarlem zich opnieuw geplaatst voor de finale.

Met de zevende overwinning in negen wedstrijden heeft Olympia Haarlem zich opnieuw geplaatst voor de finale.
Foto: © Olympia Haarlem

Voor het tweede jaar op rij heeft Olympia Haarlem zich geplaatst voor de finale van de European Cup Winners Cup. De titelverdedigster deed dat vanavond met een overtuigende 1-7 overwinning op het sterke Mediterraneo uit Malta. Morgenochtend krijgt Mediterraneo tegen het Haarlemse DSS een tweede kans om de eindstrijd te bereiken.

Direct nadat DSS zich vanavond op het softbalveld in Caserta als tweede Nederlandse club had geplaatst voor de halve finales van de European Cup Winners Cup, zorgde Olympia Haarlem voor meer Nederlands succes. In de Italiaanse avond werd op indrukwekkende wijze afgerekend met Mediterraneo.

De ploeg uit Malta is een vreemde eend in de bijt deze week tijdens het Europese clubtoernooi. Mediterraneo verdiende een toegangsbewijs door het winnen van de European Cup vorig jaar, maar kwam dit seizoen als team niet in een competitie in actie. Samengesteld uit voornamelijk speelsters van verschillende clubs uit de Italiaanse competitie werd Mediterraneo niettemin de eerste club uit Malta in de Cup Winners Cup.

Koelbloedig

Olympia Haarlem kwam tot acht hits.

Olympia Haarlem kwam tot acht hits.
Foto: © Olympia Haarlem

Al zeker van de eerste plaats in de finalepoule ging Mediterraneo na zeven overwinningen eerder vandaag ook al met 8-0 onderuit tegen Forli, de nummer zes van dit toernooi. Eenzelfde lot wachtte ook Olympia Haarlem, dat in haar laatste wedstrijd uit de finalepoule vandaag met 3-6 verloor van het Tsjechische Zraloci Ledenice, de nummer vijf uit het eindklassement.

Toen er vanavond wel iets voor de teams van Olympia Haarlem en Mediterraneo op het spel stond, bleken de Nederlandse softbalsters het meest koelbloedig. Stephanie Pearce opende de derde inning met de eerste honkslag voor Olympia Haarlem. Na een opofferings-stootslag van Maranca Ham en een hit van Brenda Beers kreeg de Haarlemse ploeg lopers op het eerste en derde honk.

Huurlingen

De Italiaanse catcher Chiara Mengoli ging vervolgens in de fout op een stootslag van Eva Voortman. Olympia Haarlem strafte de fout hardhandig af. Niet alleen kon Pearce de score openen, maar een honkslag van Jessie van Aalst en een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels later was de ploeg van manager Stanley Doney zelfs uitgelopen tot 0-3. Via twee wilde worpen kon Pearce (2 uit 2) in de vierde inning ook het vierde punt scoren.

De Italiaanse huurlingen raakten hier dermate van slag va, dat ze volledig de grip op de wedstrijd verloren. Olympia Haarlem profiteerde dankbaar en liep via drie runs in de zesde inning uit naar de 1-7 winst. Pitchers Eva Voortman (2-2-3-0 in vier innings) en Mariëlle Vleugels (3-1-2-1 in drie innings) stonden samen maar vijf hits toe en zagen Mediterraneo alleen in de vierde inning eenmaal scoren na een solohomerun van Priscilla Brandi, één van de speelsters van de Italiaanse club Pianoro in de selectie van de club uit Malta.

Morgenavond verdedigt Olympia Haarlem in de eindstrijd haar Europese clubtitel. Dat kan in het Italiaanse Caserta een Nederlands onderonsje worden als in de middag DSS in de andere wedstrijd uit de halve finales eveneens afrekent met Mediterraneo.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Olympia Haarlem – Zraloci Ledenice: 3-6
Mediterraneo – Olympia Haarlem: 1-7

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal