Terrasvogels versloeg in de strijd om een plaats in de halve finale titelverdedigster Sparks Haarlem.Foto: © Terrasvogels

Softbal

Terrasvogels naar halve finales Premiere Cup

Terrasvogels naar halve finales Premiere Cup

Terrasvogels versloeg in de strijd om een plaats in de halve finale titelverdedigster Sparks Haarlem.Foto: © Terrasvogels

Terrasvogels versloeg in de strijd om een plaats in de halve finale titelverdedigster Sparks Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

Terrasvogels heeft zich voor het eerst sinds 2005 geplaatst voor de halve finales van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Vanavond schakelde de ploeg uit Santpoort-Zuid met 2-1 titelverdedigster Sparks Haarlem uit. De Haarlemse softbalsters eindigen daarmee deze European Premiere Cup als vierde.

Voor de tweede keer dit toernooi stonden de Nederlandse clubs Sparks Haarlem en Terrasvogels tegenover elkaar. Twee dagen geleden werd de eerste confrontatie op het Noordersportpark in Haarlem nog in de verlenging beslist door Nederlands en Europees kampioen Sparks Haarlem. Maar vanavond waren op de vijfde speeldag van de European Premiere Cup de rollen omgedraaid.

Rhowan Stuart en Kimberley Jones scoorden de punten voor Terrasvogels in een wedstrijd die opnieuw spannend bleef tot het einde. Daniëlle Bonnet (2-2-5-0) hield Sparks Haarlem vijf innings lang puntloos. Zowel in de vierde als vijfde inning schakelde de defensie van Terrasvogels een tegenstandster uit op de thuisplaat. Terrasvogels, de nummer drie uit de Golden League, bleek succesvoller. Al in de tweede inning sloeg Jessica Waasdorp met een tweehonkslag het eerste punt over de thuisplaat.

Kans

Virginie Anneveld wordt in de vierde inning op de thuisplaat uitgetikt.

Virginie Anneveld wordt in de vierde inning op de thuisplaat uitgetikt.
Foto: © Fred Versluis

Twee innings later verdubbelde Terrasvogels op het pitchen van Rebecca Soumeru de voorsprong. Met Lizzy Clarijs op het eerste honk en Kimberley Jones op het derde honk en twee uit op het scorebord probeerde Clarijs het tweede honk te stelen. Dat mislukte, maar gaf Jones wel de kans om het tweede punt voor haar ploeg te scoren.

Het bleek een beslissend moment, want nadat Micaela Whitney het pitchen in de zesde inning over had genomen, kon pinch-runner Maaike Blaauwgeers de 2-1 scoren op een wilde worp. De titelverdedigster bracht daarmee de spanning volledig terug in de wedstrijd, maar kwam tenslotte toch te kort. Daarmee werd uitschakeling voor Sparks Haarlem een feit. De titelverdedigster moet voor het eerst genoegen nemen met een vierde plaats. In de twaalf eerdere edities dat Sparks één van de deelneemsters was, eindigde de viervoudig winnares altijd in de top drie.

Halve finale

Terrasvogels staat nu morgen om 11.00 uur in de tweede wedstrijd uit de halve finales tegenover het Tsjechische Joudrs Praha, die vanavond in de eerste halve finale met 4-1 verloor van het nog ongeslagen Bussolengo uit Italië. De laatste keer dat Terrasvogels zover kwam in het belangrijkste Europese clubtoernooi, was in 2005. Toen werd de club in het Italiaanse Macerata derde achter Fabi Macerata en Sparks Haarlem. Negen keer won Terrasvogels de belangrijkste Europese clubprijs, de laatste keer in 1996.

In de aanloop naar de wedstrijd van vanavond kwamen Sparks Haarlem en Terrasvogels vanmiddag nog uit in hun laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Pitcher Ginger de Weert (13-2-2-0) gooide daarin voor de Haarlemse ploeg ruim vijf innings lang een no-hitter tegen het Franse Les Comanches. Sparks won het duel uiteindelijk met 6-0. Terrasvogels sloot de eerste ronde af met een 3-4 nederlaag tegen Mannheim Tornados. De ploeg uit Santpoort-Zuid kreeg drie punten tegen in de laatste inning, nadat Katharina Szalay het pitchen over had genomen.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Sparks Haarlem – Les Comanches: 6- 0
Terrasvogels – Mannheim Tornados: 3 – 4
Terrasvogels – Sparks Haarlem: 2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal