Bussolengo werd na 2015 voor de tweede keer winnaar van de European Premiere Cup.

Softbal

Bussolengo wint Europese titel, Terrasvogels tweede

Bussolengo wint Europese titel, Terrasvogels tweede

Bussolengo werd na 2015 voor de tweede keer winnaar van de European Premiere Cup.

Bussolengo werd na 2015 voor de tweede keer winnaar van de European Premiere Cup.
Foto: © Fred Versluis

Terrasvogels is er vanmiddag in de finale tegen Bussolengo niet in geslaagd de European Premiere Cup in Nederlandse handen te houden. In de eindstrijd van het Europese clubtoernooi gooide de Amerikaanse Kelsy Nunley een perfect game voor de Italianen. Met de 8-0 winst heeft Bussolengo de Europese titel heroverd. Eerder op de dag verwees Terrasvogels met een 0-4 overwinning het Tsjechische Joudrs Praha nog naar de derde plaats. De club uit Santpoort-Zuid is zelf nu als tweede geëindigd op het belangrijkste Europese clubtoernooi, de beste prestatie sinds 1999.

De Italiaanse softbalsters van Bussolengo, met dit toernooi de Nederlandse international Britt Vonk binnen de gelederen, waren deze week een klasse apart. De Italiaanse landskampioen, die vorig jaar in de finale van de Italian Softball Series won van Forli, verloor op het Noordersportpark in Haarlem geen enkele wedstrijd.

Bussolengo moest vorig jaar de Europese clubtitel afstaan aan Sparks Haarlem. Vandaag heroverden de Italianen, juist in de thuishaven van de titelverdedigster, die titel. Hoofdrolspeelster in de eindstrijd was pick-up speelster Kelsy Nunley. Vorige week was zij voor USSA Pride nog de startend pitcher in de finale van de National Pro Fastpitch. Haar team verloor de beslissende wedstrijd van deze Amerikaanse profcompetitie van het Scrap Yard Dawgs waarvoor Britt Vonk ook uitkwam.

Perfect game

Winnend pitcher Kelsy Nunley.

Winnend pitcher Kelsy Nunley.
Foto: © Fred Versluis

Na afloop van die finale vlogen Nunley en Vonk naar Haarlem om zich ditmaal samen bij Bussolengo te melden voor deelname aan de European Premiere Cup. Daarin was Nunley dit keer in de eindstrijd wel trefzeker. De Amerikaanse pitcher startte de wedstrijd met drie strikeouts op rij en stopte hierna niet meer.

De profpitcher kwam in vijf innings tot negen strikeouts. Maar nog belangrijker, samen met haar Italiaanse defensie stond ze vanmiddag geen enkele tegenstandster toe op de honken. In de vijfde inning sneuvelde Lizzy Clarijs na een grondbal naar de korte stop, waarmee de perfect game een feit was geworden.

Kansloos

Tegen het gretige en uitgeruste Bussolengo was Terrasvogels, dat zich eerder op de dag met een knappe 0-4 winst op Joudrs Praha had geplaatst voor de finale, vandaag kansloos. Al in de tweede inning sloeg Laura Vigna met haar driehonkslag drie punten over de thuisplaat. In de vierde inning sloeg ook de Nederlandse international Britt Vonk een driehonkslag voor de Italianen. Zij leidde een nieuwe rally in, die ditmaal zelfs vijf punten opleverde. In totaal kwam Bussolengo vandaag tot tien hits.

Bussolengo stond voor de vierde keer in de finale van het belangrijkste Europa Cup-toernooi. De enige titel tot vandaag werd in 2015 gewonnen. Vorig jaar eindigden de Italiaanse softbalsters achter Sparks Haarlem, Joudrs Praha en Forli nog op een vierde plaats. Maar met hun tiende overwinning en de zevende shut-out werd deze week in Haarlem de titel heroverd en heeft Italië na de Nederlandse overwinningen vorig jaar van Sparks Haarlem en Olympia Haarlem weer een Europees clubkampioen.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Joudrs Praha – Terrasvogels: 0-4
Bussolengo – Terrasvogels: 8-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal