Olympia Haarlem was in de finale met 2-0 te sterk voor Mediterraneo.

Softbal

Olympia Haarlem prolongeert Europese titel

Olympia Haarlem prolongeert Europese titel

Olympia Haarlem was in de finale met 2-0 te sterk voor Mediterraneo.

Olympia Haarlem was in de finale met 2-0 te sterk voor Mediterraneo.
Foto: © Olympia Haarlem

Olympia Haarlem is voor het tweede jaar op rij winnaar geworden van de European Cup Winners Cup. In het Italiaanse Caserta versloeg de titelverdedigster vanavond in de finale het debuterende Mediterraneo uit Malta met 2-0 om de Europese clubtitel te prolongeren. Eerder op de dag had stadsgenoot DSS al beslag gelegd op de derde plaats.

Mediterraneo nam deze week voor het eerst in de historie deel aan een Europees clubtoernooi voor A-landen. De club uit Malta, die niet in een competitie uitkomt, won bij haar debuut zeven wedstrijden op rij, maar verloor het momentum gisteren op het moment dat er niets op het spel stond. Al zeker van een plaats in de halve finale werd in de wedstrijd tegen het inmiddels uitgeschakelde Forli met 8-0 verloren.

Het was een voorbode voor de rest van het toernooi, want de club uit Malta wist haar vorm van eerder in het toernooi niet meer terug te vinden. Olympia Haarlem profiteerde gisteren al gretig en stuurde Mediterraneo met een 1-7 nederlaag naar de herkansing. Daarin werd vanochtend nog wel moeizaam met 2-1 gewonnen van DSS, maar een nieuwe overwinning op een Nederlandse club bleef vanavond uit.

Revanche

In de eindstrijd haalde Olympia Haarlem revanche voor de 0-2 nederlaag in acht innings van afgelopen woensdagavond. Pitcher Eva Voortman stond in dat duel in zeven innings slechts drie honkslagen en geen enkel punt toe, maar zag haar ploeg in de verlenging alsnog onderuit gaan. Dat liet Voortman (2-0-3-0) zich vandaag in de eindstrijd niet nog eens overkomen.

Feest na de laatste uit van de wedstrijd.

Feest na de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Olympia Haarlem

Olympia Haarlem maakte al in de eerste inning een einde aan het optreden van startend pitcher Amber Schisler. Zij moest vier hits toestaan, waaronder een tweehonkslag van Jessie van Aalst. Olympia Haarlem nam zo door punten van Voortman (1 uit 3) en Van Aalst (1 uit 3) een 2-0 voorsprong.

Vermoeidheid

Nadat opnieuw de honken waren volgestroomd, nam Anisley Lopez het pitchen over. De Cubaanse international had eerder op de dag al een volledige wedstrijd gegooid tegen DSS. Maar van vermoeidheid had ze geen last. Lopez stond alleen in de derde en zesde inning nog loopsters toe op de honken.

Het kwaad was echter al geschied. Olympia Haarlem stond vandaag geen enkel punt toe. In de zevende inning moest Mariëlle Vleugels nog wel te hulp schieten. Nadat Voortman een tweehonkslag had moeten toestaan aan Eva Trevisan, nam Vleugels plaats op de plaat om de laatste drie nullen te forceren, waarna het kampioensfeest in Caserta los kon barsten.

Top 4

Met de prolongatie van de titel is een einde gekomen aan de Europese clubtoernooien. Die leverden vier top 4 klasseringen op voor de Nederlandse deelneemsters. In Haarlem eindigden Terrasvogels en Sparks Haarlem tijdens de European Premiere Cup op een respectievelijk tweede en vierde plaats. DSS verzekerde zich eerder vandaag van een derde plek tijdens de European Cup Winners Cup.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Mediterraneo – DSS: 2-1
Olympia Haarlem – Mediterraneo: 2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal