Honkbal

Simmons is een American League MVP-kandidaat

Simmons is een American League MVP-kandidaat

Andrelton Simmons is bezig aan een fenomenaal seizoen voor de Los Angeles Angels of Anaheim
Foto: Henk Seppen

We naderen de maand september en dan weten de volgers van de Major League Baseball dat de debatten over de MVP, de Cy Young en de Rookie of the Year Awards beginnen op te laaien. In de AL MVP Award race is Andrelton Simmons dit jaar dankzij een ijzersterk seizoen een van de namen die steeds vaker en nadrukkelijker naar voren komt. Laten we eens wat dieper in zijn MVP-case duiken.

Laten we eens beginnen met de defensieve statistieken, want we weten allemaal dat Simmons een van de beste verdedigende spelers van de wereld is. Tegenwoordig zijn er via de zogenaamde ‘sabermetrics’ veel meer manieren om de kwaliteit van defense te meten dan alleen fielding percentage en errors. Fouten zijn namelijk een erg subjectieve manier van het meten van de kwaliteit van een spelers. Een speler met de range van Simmons kan immers een fout maken op een bal waar een andere speler niet eens bij in de buurt zou komen. Hieronder daarom even een overzicht van een aantal statistieken die tegenwoordig gebruikt worden om defensieve kwaliteiten te meten en daarbij de ranking van Simmons ten opzichte van alle spelers in de MLB.

UZR 13.2 2e in MLB, 1e SS
DRS 25 2e in MLB, 1e SS
dWAR 3.2 1e in MLB
DEF 19.0 1e in MLB

UZR staat voor Ultimate Zone Rating. Deze statistiek meet de defensieve kwaliteit van een speler ten opzichte van de gemiddelde speler op zijn positie. Hiermee worden voor infielders onder meer het aantal gedraaide dubbelspelen, de range en het aantal gemaakte veldfouten verwerkt. De defensieve waarde wordt na een ingewikkelde calculatie uitgedrukt in het aantal runs dat een speler ‘gered’ heeft. Simmons redt voor zijn team volgens UZR dus 13.2 runs meer dan de gemiddelde korte stop en dat terwijl de korte stop bij de meeste teams (een van) de beste verdedigende speler is. Alleen Boston rechtsvelder Mookie Betts scoort met 22.2 beter, maar in het rechtsveld staan niet altijd topverdedigers.

DRS staat voor Defensive Runs Saved. En de naam zegt het al: hiermee wordt het absolute totaal aan voorkomen runs aangeduid. Met 25 runs staat Simmons ook hier tweede, wederom vlak achter Mookie Betts met 27. Voor zowel UZR als DRS geldt dat als je als speler hoger dan 15 scoort over een heel seizoen (het is een cumulatieve statistiek), je wordt gezien als een ‘Gold Glove Caliber Fielder’.

dWAR is het defensieve component uit de bekende Wins Above Recplacement statistiek. Hiermee wordt gemeten hoeveel overwinningen een speler voor zijn team waard geweest is ten opzichte van de gemiddelde speler van ‘replacement level’. Zo’n speler scoort dus 0. Simmons scoort op basis van alleen defense al 3.2 en is daarmee de absolute koploper. Alleen Byron Buxton (Twins) en opnieuw Mookie Betts volgen binnen 1 win, de rest staat op grotere afstand.

DEF staat voor Defensive Runs Above Average. Net als UZR meet DEF het aantal runs dat een velder voorkomen heeft ten opzichte van andere spelers op zijn positie, maar geeft verschillende waarden aan verschillende posities. Zo is fielden als korte stop lastiger dan als linksvelder. Afgezet tegen alle spelers uit de MLB, op de moeilijke korte stoppositie scoort Simmons nu al 19.0 en FanGraphs geeft aan dat een speler die boven de 20 scoort in een seizoen een ‘Excellent Fielder’ is. Voor de duidelijkheid: slechts zeventien spelers in de MLB scoren in DEF boven de 10.0 en Simmons zit al bijna op 20.0.

Andrelton Simmons is voor het eerst genomineerd als beste korte stop in de American League.

Genoeg reden om te lachen voor Simmons dit jaar!

Aanvallende statistieken
Dan de ‘andere kant van de bal’: offense. Simmons is met zijn beste seizoen uit zijn loopbaan bezig. Hij slaat .288/.341/.448 (Average, on-base percentage, slugging percentage) en is met 14 homeruns al erg dichtbij zijn career high van 17 uit 2013, toevalligerwijs het vorige seizoen waarin hij ook met Team Kingdom of the Netherlands uitkwam in de World Baseball Classic. In de komende weken zal Simmons, mits hij fit blijft, ook zijn persoonlijke records in runs, hits, gestolen honken en walks aanscherpen. In RBI en tweehonkslagen heeft hij al nieuwe persoonlijke records bijeen geslagen. Voor het eerst zal hij in een volledig seizoen naast uitzonderlijk goede verdediger ook nog eens een bovengemiddeld goede slagman.

De statistieken OPS+* en wRC+** meten de prestaties van een slagman ten opzichte van de gemiddelde MLB slagman en bij beide statistieken scoort de gemiddelde slagman 100. Alles daarboven is een procentpunt boven het gemiddelde. ‘Simba’ scoort in OPS+ 113 en in wRC+ 114. Corey Seager is de enige korte stop die in wRC+ met 138 hoger scoort.

* OPS+ meet het OPS (on-base percentage + slugging percentage) en vergelijkt niet alleen met andere spelers, maar houdt ook rekening met de stadions waarin de spelers spelen. In Colorado is het in de ijle lucht bijvoorbeeld makkelijker om een homerun te slaan dan in San Francisco. Yankee Stadium heeft een short porch in het rechtsveld, terwijl Fenway Park met de Green Monster voor rechtshandige slagmensen weer gunstiger is.

** wRC+ (weighted Runs Created+) doet er nog een schepje bovenop en geeft verschillende waarden aan doubles, triples en homeruns. Eigenlijk heel logisch want een homerun is natuurlijk meer waard dan een single.

MVP?
Maakt Simmons dan een serieuze kans op de MVP Award? Het gebeurt maar vrij zelden dat een speler wiens waarde voor een groot deel komt uit zijn defensieve prestaties in aanmerking komt voor een MVP Award. Maar in de laatste jaren zien we wel steeds vaker dat de schrijvers die mogen stemmen voor deze award rekening houden met de nieuwe sabermetrics. WAR is dan hun favoriete statistiek om de waarde van een speler voor hun team te duiden. Daarin scoort Simmons bij beide sites (Baseball-Reference enFanGraphs) die deze stat meten erg goed: 6.3 bWAR (2e in de AL achter José Altuve met 7.1) en 4.8 fWAR (4e in de AL achter Altuve met 6.1 en Aaron Judge van de Yankees met 5.8 en teamgenoot Mike Trout met 5.6).

Om in aanmerking te komen voor de MVP Award is het wel bijna een vereiste dat jouw team de play-offs bereikt. Op dit moment zijn de Angels nog volop in de race voor een Wild Card in de American League. Als zij de play-offs halen, groeien de kansen van Simmons. Gek genoeg zullen ze dan ook een beetje slinken, want dan zou zijn teamgenoot Mike Trout, die vanwege een blessure veel tijd miste dit jaar, ook nog wel eens een kans maken op zijn derde MVP Award in vier seizoenen. Trout staat op dit moment op bWAR 5.4 en fWAR 5.6 en verkeert in bloedvorm.

Om Trout en zijn andere concurrenten voor te blijven zal hij meer van dit soort game winning homeruns moeten blijven slaan:

https://www.youtube.com/watch?v=o2n97lF686o

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal