Gastheer XLLease Quick in actie tegen Brasschaat Braves.

MEC Heren 2017

Super Cup van start zonder Nederlandse zege

Super Cup van start zonder Nederlandse zege

Gastheer XLLease Quick in actie tegen Brasschaat Braves.

Gastheer XLLease Quick in actie tegen Brasschaat Braves.

Dertien homeruns, 58 wilde worpen en één no-hitter. Op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort is vandaag de zesde editie van de Men’s European Super Cup van start gegaan. De Nederlandse oogst op de eerste speeldag was echter matig. De drie Nederlandse deelnemers bleven allen met lege handen.

Op een klein uurtje rijden waar de afgelopen week Sparks Haarlem al de zeer succesvol verlopen Women’s European Premiere Cup hield, zijn deze week de beste softballers van Europa en ver daarbuiten neergestreken. Maar liefst twintig heren softbalteams zijn vandaag begonnen aan de Men’s European Super Cup.

De eerste speeldag van het Europese clubtoernooi had vandaag van alles wat. Het Deense Hørsholm Hurricanes en het Franse BC Contois speelden de eerste verlenging, die pas in de negende inning met 4-6 werd beslist door de Franse softballers, terwijl zeven andere wedstrijden vroegtijdig konden worden beëindigd. De Tsjechische pitchers Petr Frejlach en Jaroslav Brenik gooiden voor Zraloci Ledenice samen in vier innings een no-hitter tegen het Belgische Bears (10-0). Het tweetal kwam tot negen strikeouts en stond slechts drie lopers met een vrije loop toe op de honken.

Homeruns

In Amersfoort was er op de velden nog veel meer spektakel te zien. In de eerste dertien wedstrijden werden dertien homeruns geslagen en door de pitchers maar liefst 207 strikeouts gegooid. Maar ook konden zelfs 58 wilde worpen worden genoteerd.

De openingsceremonie op het XLLease Park Dorrestein .

De openingsceremonie op het XLLease Park Dorrestein .

In de vroege ochtend werd HSV Spikes in één van de eerste wedstrijden van het toernooi al het slachtoffer van het Kroatische slaggeweld. MRKI Medvedi, met onder meer de Nederlandse international Martijn Guillot binnen de gelederen, produceerde op het pitchen van veteraan Arjan Baanen maar liefst veertien hits om de wedstrijd na vijf innings met 4-14 te beslissen. De Belgische international Kristof van Aarsen werd dit duel niet alleen winnend pitcher, maar sloeg ook één van de drie homeruns voor zijn Kroatische ploeg. Het was voor HSV Spikes de eerste wedstrijd op een Europees clubtoernooi sinds 2012.

Openingsceremonie

In de avond startten ook Hoofddorp Pioniers en XLLease Quick het toernooi met een nederlaag. Bij het ingaan van de zevende slagbeurt van de wedstrijd tegen het U19-team van Argentinië keek de Hoofddorpse ploeg tegen een 6-11 achterstand aan. Met volle honken joeg Angelo Clementine de bal het rechtsveld in om drie punten binnen te brengen. Even later kon hij zelfs het verschil verkleinen tot 10-11 na een wilde worp. Maar met drie strikeouts op rij gooide de zeventienjarige jeugdinternational Juan Pepe alsnog de deur in het slot.

Na de openingsceremonie op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort verloor ook de gastheer zijn eerste wedstrijd. Brasschaat Braves, zowel in 2015 als 2016 de verliezend finalist in de strijd om de Super Cup, won zijn wedstrijd tegen XLLease Quick nadat Jeroen Swers op de walk-off hit van reliever Penese Iosefo het winnende punt scoorde: 4-3.

Zeldzaam

Pitcher Shawn Koster (7-4-0-0), de Meest Waardevolle Speler van de vorige ESF Cup, stond vanavond voor XLLease Quick geen enkele honkslag toe tot hij in de vijfde inning werd vervangen. De honkslagen waren vanavond sowieso zeldzaam. Op rake klappen van Jeff Delfina en Jerome Wouters scoorde Quick niettemin tweemaal in de eerste inning. Maar zowel in de derde als de vijfde inning had Brasschaat Braves geen honkslag nodig om te scoren. En zelfs niet om in de vijfde inning de 1-2 achterstand om te buigen in de 3-2 voorsprong.

Emeron Lourens hield de Amersfoortse ploeg in de zesde inning met zijn tweehonkslag in de race nadat hij even later de 3-3 kon scoren. Het was niet voldoende. Jeroen Swers, hoofdcoach van de softbalsters van Roef! in de Golden League, kon zijn ploeg een inning later alsnog aan de winst helpen toen Penese Iosefo de zevende en beslissende honkslag van de wedstrijd sloeg. Iosefo gooide in vier innings zeven keer drie slag. In de eerste drie innings had Pablo Skladny al zelfs negen strikeouts voor de Belgen gegooid.

Uitslagen Nederlandse clubs:
HSV Spikes – MRKI Medvedi: 4-14 (5 innings)
Hoofddorp Pioniers – Argentinië U19: 10-11
Brasschaat Braves – XLLease Quick: 4-3

Bekijk alle uitslagen, de play-by-play en het wedstrijdschema via de website van de ESF.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017