Norbert Jongerius in actie voor Frankrijk tijdens het EK van 2016 in Hoofddorp.

Honkbal

Jongerius met Frankrijk zevende op Universiade

Jongerius met Frankrijk zevende op Universiade

Norbert Jongerius in actie voor Frankrijk tijdens het EK van 2016 in Hoofddorp.

Norbert Jongerius in actie voor Frankrijk tijdens het EK van 2016 in Hoofddorp.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Norbert Jongerius is met de nationale ploeg van Frankrijk op een zevende plaats geëindigd tijdens het honkbaltoernooi op de Zomer Universiade. In het Taiwanese Taipei versloeg Frankrijk gisteren Mexico met 11-5 in de strijd om de zevende en achtste positie. Jongerius eindigde op dit toernooi in de top 5 van het slagklassement. Tsjechië sloot de Universiade vandaag af met een vierde plaats, de beste prestatie ooit voor een Europees team.

Honkbal was tijdens de 29e editie van de Zomer Universiade één van de 22 sporten. Het was na 1993, 1995 en 2015 de vierde keer dat de sport deel uitmaakte van het programma van de Zomer Spelen voor studenten. Aan het toernooi namen acht teams deel, waarbij Europa werd vertegenwoordigd door Frankrijk, Tsjechië en Rusland.

Voor het toernooi ontving buitenvelder Norbert Jongerius opnieuw een uitnodiging van Frankrijk, de nationale ploeg waarvoor hij sinds 2016 uitkomt. De 26-jarige speler van L&D Amsterdam, student aan de VU Amsterdam, opende zondag 20 augustus met Frankrijk het toernooi in het Tianmu Stadium sensationeel met een 4-3 walk-off overwinning op gastheer en titelverdediger Taiwan. De Franse honkballers scoorden viermaal in de negende inning, waarbij de winnende drie punten konden worden gescoord op een catastrofale vangfout van de Taiwanese midvelder. Linksvelder Jongerius (3 uit 4) scoorde één van de runs voor zijn ploeg.

Finaleronde

De Franse honkballers kregen drie dagen later de kans om zich met winst op Tsjechië te plaatsen voor de finaleronde. De Tsjechen hadden op de openingsdag eveneens al voor een stunt gezorgd door te winnen van Zuid-Korea: 3-4. In de strijd om plaatsing voor de finaleronde ging Jongerius met Frankrijk met 12-7 onderuit tegen tegen de selectie van manager Pavel Budsky.

Norbert Jongerius was in Taipei de beste slagman van Frankrijk.

Norbert Jongerius was in Taipei de beste slagman van Frankrijk.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Jongerius speelde met Frankrijk verder in de verliezersronde. Daarin werd na winst op Rusland (11-7) en verlies tegen Mexico (5-8) nog wel de poulewinst veroverd. Maar in de halve finales verloor Frankrijk de kans op een goede eindklassering door een teleurstellende 8-1 nederlaag tegen Rusland.

Zevende plaats

Het was nog maar de eerste zege voor de Russen dit toernooi, die daardoor uiteindelijk een zesde plaats op de Universiade wisten te veroveren. Frankrijk werd veroordeeld tot het spelen van de wedstrijd om de zevende en achtste plaats. Gisteren werd in die laatste wedstrijd Mexico in het New Taipei City Xinzhuan Baseball Stadium met 11-5 verslagen. Bij een 2-4 voorsprong scoorden de Franse honkballers viermaal in de vierde inning om de wedstrijd te beslissen en beslag te leggen op de zevende plaats. Jongerius (2 uit 5) was opnieuw van grote waarde voor de Franse ploeg. Met zijn twee hits sloeg hij één punt binnen en scoorde hij eenmaal.

Jongerius werd na zeven wedstrijden voor Frankrijk veruit de beste slagman. Hij leidde zijn team onder meer in slaggemiddelde (.448), honkslagen (13) en tweehonkslagen (1). Alleen de Taiwanees Cheng-Tang Wang scoorde dit toernooi meer runs (8). Verdedigend maakte Jongerius slechts één fout (.909).

No-hitter

Tsjechië, met een handjevol spelers uit het nationale U23-team dat eerder deze maand in de finale van het Europees kampioenschap in de tiende inning verloren van het Nederlands Koninkrijksteam, sloot het toernooi vanochtend af met een historische vierde plaats. In de finaleronde verloren de Tsjechische honkballers van de Verenigde Staten (0-8), Japan (1-8) en in de halve finales opnieuw van Team USA (4-8). De Amerikaanse pitcher Cole McDonald (7-3-0-1) gooide in de finaleronde zelfs een no-hitter tegen Tsjechië. In de strijd om de derde en vierde plaats wist Tsjechië vandaag tegen Zuid-Korea tweemaal van achterstand terug te komen, maar verloor het in de slotfase met 6-2. Pitcher Heeyeong Yun (8-2-7-0) gooide de volledige wedstrijd voor de Zuid-Koreanen.

De vierde eindklassering was de beste prestatie voor een Europees team op de Universiade. Twee jaar geleden eindigden Tsjechië en Frankrijk nog op een respectievelijke vijfde en achtste plaats. Italië werd zevende in en laatste in 1993 en achtste en laatste in 1995. Winnaar van het honkbaltoernooi op de Universiade werd voor de tweede keer op rij Japan. De Japanse studenten waren met 10-0 oppermachtig in de eindstrijd tegen de Verenigde Staten, die in Taipei werden vertegenwoordigd door de University of Iowa.

Eindstand:
1. Japan
2. Verenigde Staten
3. Zuid-Korea
4. Tsjechië
5. Taiwan
6. Rusland
7. Frankrijk
8. Mexico

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal