Vreugde bij de spelers van Rimini na het bereiken van de Italian Baseball Series.

Honkbal

Titelverdediger uitgeschakeld in Italiaanse Play-Offs

Titelverdediger uitgeschakeld in Italiaanse Play-Offs

Vreugde bij de spelers van Rimini na het bereiken van de Italian Baseball Series.

Vreugde bij de spelers van Rimini na het bereiken van de Italian Baseball Series.
Foto: © PhBass/FIBS

In het laatste weekeinde van de reguliere competitie heroverde Unipolsai Fortitudo Bologna met twee overwinningen op T&A San Marino op de valreep nog de eerste plaats. Maar na de vijf wedstrijden in de Play-Offs is de titelverdediger nu uitgeschakeld door de nummer vier van de reguliere competitie. Daardoor staan vanaf dinsdag nummer twee T&A San Marino en nummer vier ASD Rimini in de Italian Baseball Series tegenover elkaar.

Onder streng toezicht van WPT-scheidsrechter Fabrizio Fabrizi won Bologna de laatste en beslissende wedstrijd uit de reguliere competitie op 12 augustus tegen San Marino met 3-4. De manager van de verliezende thuisclub, Marco Nanni, protesteerde dermate langdurig tegen een beslissing, dat hij tenslotte uit het veld werd gestuurd. Desondanks won zijn club de eerste drie wedstrijden uit de Play-Offs tegen nummer drie Nettuno, waarmee het zich makkelijk en vroeg plaatste voor de Italian Baseball Series.

Daniele Malengo (Rimini) probeert bij een pick-off Paolino Ambrosino (Bologna) uit te tikken.

Daniele Malengo (Rimini) probeert bij een pick-off Paolino Ambrosino (Bologna) uit te tikken.
Foto: © PhBass/FIBS

Landskampioen Bologna daarentegen worstelde als winnaar van de reguliere competitie in de vijf wedstrijden tegen Rimini, de nummer vier van de eindstand. De best-of-five werd getypeerd door de vijf overwinningen voor de bezoekende club. Eerst verloor het favoriete Bologna de eerste twee wedstrijden thuis, vervolgens won deze club de twee uitwedstrijden in Rimini, waarmee een vroege uitschakeling aldaar twee keer werd voorkomen. Zo kon Bologna toch weer als favoriet beginnen aan de laatste wedstrijd in het eigen Gianni Falchi stadion. Twee van de eerste vier wedstrijden hadden tien innings nodig en ook de vijfde en beslissende wedstrijd bleef tot het einde spannend.

Zonder succes

Rimini nam in de eerste inning van die vijfde wedstrijd een 0-3 voorsprong en Bologna begon hier en daar pas punten te sprokkelen vanaf de vierde inning. In de achtste inning liep Rimini weer uit van 2-3 naar 2-5. Ondanks effectief slagwerk van de Italiaanse tweede honkman Alessandro Vaglio (3-5 door een homerun in de achtste en 4-5 door een opofferingsslag in de negende inning) bleef de gelijkmaker uit.

Voor 1.250 man eigen publiek strandde de rijkste club van Italië ook in het binnenlandse seizoen zonder succes. Anderhalve maand geleden in het Duitse Regensburg verloor Bologna ook de Europese finale tegen Curaçao Neptunus. Het was bovendien een zoete wraak voor de honkballers uit Rimini, die nog altijd verbolgen waren over de wijze waarop vorig jaar de titel aan Bologna was verloren.

Voorstel

Aanstaande vrijdagavond begint de Italian Baseball Series met de eerste van twee opeenvolgende thuiswedstrijden bij San Marino. Het verrassende Rimini met debuterende manager Paolo Ceccaroli is vervolgens gastheer op dinsdag 5 en woensdag 6 september. Zo nodig keert het circus voor de vijfde wedstrijd terug naar San Marino, waar op zaterdag 9 september al de laatste nul van het mooiweerland valt. Alle wedstrijden beginnen om 20.30 uur en de fans kunnen optimaal profiteren, want er ligt hemelsbreed minder dan twintig kilometer tussen de twee stadions. In Italië wordt dan al gesproken van een derby, omdat andere uitwedstrijden altijd vele uren reizen vergen.

Antonio Micheli

Antonio Micheli
Foto: © FIBS

Na afloop van de Italian Baseball Series verwacht de Italiaanse bond een vergadering met de clubs te kunnen beleggen om de structuur van de komende drie seizoenen te bespreken. Tot twee maal toe heeft het bondsbestuur een voorstel voorgelegd en beide keren wezen de clubs de plannen af. Tot 20 augustus konden de clubs regulier reageren op het tweede en lichtelijk aangepaste voorstel, maar de clubs konden toen geen unaniem antwoord bereiken en vroegen daarom uitstel tot na het seizoen van de Italian Baseball League. Het idee van de nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon is om de Italian Baseball League op te heffen en de twaalf beste clubs te laten uitkomen in een Serie A van twee divisies.

Afscheid

Vandaag neemt de Italiaanse honkbal- en softbalbond afscheid van de 71-jarige Antonio Micheli, die zondagmorgen overleed. Micheli werd in 2008 al door de Honkbalsite genoemd, omdat hij toen tegenkandidaat was voor Riccardo Fraccari bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Italiaanse bond.

De oud-honkballer bereikte zijn grote successen op het veld als bondscoach van de Italiaanse softbalploeg, die hij leidde naar de Europese titels van 1992, 1995, 1997 en 1999. Internationaal respect voor Micheli behaalde hij door opname in de Hall of Fame van de ISF. Zijn gedurfde gooi naar het bondsvoorzitterschap in Italië werd niet beloond door de stemgerechtigde clubs, waarvan slechts 9% voor hem koos.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal